Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

  • Sjöfarten kring Mälaren och världshalven liksom spartaner och greker tycker Jonny Arveteg är spännande. Foto: Tomas Nyberg

Arbetsskadan godkändes efter dom i Förvaltningsrätten

Porträtt

porträttet

Jonny Arveteg fick efter fyra år rätt mot Försäkringskassan. Hans knäskada är en arbetsskada och han har rätt till livränta. Jonny berättar om jobbiga år både fysiskt och mentalt, men också ekonomiskt.


Det var hösten 2008 som Jonny Arveteg, Bålsta, stod på en målarbock i centrala Stockholm och tog ett kliv för mycket åt sidan.

– Jag landade på knäna och samtidigt vred jag det ena knät. Tog inte emot mig med händerna, eftersom jag försökte rädda färgburkarna, berättar Jonny Arveteg.

Han försökte gå, men tippade över då knät böjdes bakåt. Det blev stabilt av svullnaden som uppstod och han körde till närmsta sjukhus.– Närmsta vård fanns vid ett privatsjukhus i centrala Stockholm. Jag är inte patient där men trodde väl att de tog emot patienter akut.


Det gjorde de inte utan Jonny Arveteg fick köra de åtta milen till Enköping. Där dränerades knät på 200 milliliter vätska. Han blev sjukskriven och väntade på operationstid.

– Första halvåret flöt på med ersättning från Försäkringskassan och Afa. Det var tydligt att skadan och sjukskrivningen orsakats av fallet.

När operationen genomfördes upptäcktes artros och plötsligt slutade Försäkringskassan betala ut ersättning eftersom den menade att artrosen var en sjukdom och inte arbetsskada.

– Jag har aldrig före fallet haft problem med knäna. Hade jag haft artros tidigare hade det varit omöjligt att arbeta som renoveringsmålare eftersom man springer upp och ner i trappor för jobb i tre lägenheter om dagen.


Jonny Arveteg berättar och visar mejlkonversationer. Hans läkare och en expert på området menar att artros kan uppstå akut vid exempelvis ett fall. Försäkringskassans läkare påstår tvärtom att artros kommer på lång sikt. Ersättningen drogs in. Den skadade målaren stod utan inkomst.

– Vi tvingades leva på min frus lön. Som tur är bor vi billigt och jag har kunnat jobba en del bland annat som lärarvikarie.

– Det var en jobbig tid och jag försökte i ett års tid föra en dialog. Handläggarnas dåliga bemötande har fått mig att bli en människa som morrar i telefonen, jag har aldrig varit en som tappar humöret.

Jonny Arveteg pratade med Målareförbundet som skickade ärendet vidare till LO-TCO rättsskydd. Alla inblandade trodde att det snart skulle vara klart men ärendet drog ut på tiden. Rättsskyddet ringde flera gånger till Förvaltningsrätten och frågade vad det var som tog sådan tid.


Fyra år efter olyckan kom äntligen beskedet att Försäkringskassan hade fel. Det tog ytterligare ett år efter Förvaltningsrättens dom innan beslutet hade omprövats av Försäkringskassan.

Nu ska livräntan utbetalas retroaktivt som kompensation för åratal utan inkomst. Livräntan ska fortsätta att komma månadsvis. Men varje år omprövas ärendet.

– Jag grät. Det blev en bekräftelse när förvaltningsdomstolen gick på min linje. Även inför omgivningen kändes det skönt att få klart att jag fejkar faktiskt inte, säger Jonny Arveteg.


Afa, försäkringen genom kollektivavtalet, ska fatta fristående beslut. Men den följde Försäkringskassan både när det gällde avslaget och senare beviljandet av ersättning, vilket Jonny Arveteg tycker är mycket märkligt.

– Jag tackar gud att jag var med i facket. Det har jag alltid varit och nu var det till stor hjälp.

Jonny Arveteg kan jobba, han kan gå men inte belasta knät. Livräntan innebär att Försäkringskassan betalar ut mellanskillnaden från det den bedömer att han kan tjäna med sin skada upp till det han skulle ha tjänat.

Den före detta målaren ska omskola sig och satsar nu på det han ville även när han var ung. Han har läst på Komvux och har nu kommit in på arkeologilinjen i Uppsala. Vid en promenad kring hemmet i Bålsta visar han tecken i naturen på att det vi går på varit sjöbotten. Han rabblar namn i närheten som minner om vikingatidens hamn- och handelsplatser. Men även kombinationen av spartaner och greker under antiken tycker han är spännande.

– Då liksom nu säger alla att det inte finns jobb för arkeologer. Endast de bästa får jobb och bara på sommaren säger pessimisterna, men jag satsar på det nu.


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 Det här är LO-TCO rättskydd


Vad? LO-TCO rättskydd AB är fackförbundens juridiska byrå med 40-talet jurister med hög kompetens inom arbetsrätt och försäkringsrätt där de driver ärendena till domstol eller förlikningsnämnd.

För vem? För medlemmar i facket.

Kostar det något? Nej, inte för den enskilde medlemmen, det ingår i medlemskapet.

Med vilka problem? Juridiska problem som har samband med jobbet såsom arbetsskador, frågor gällande arbetsrätt och försäkringsrätt. Det kan vara tvister med arbetsgivaren men också med Försäkringskassan.

Hur gör jag? Kontakta facket. Det är förbundet centralt som beslutar om du ska beviljas rättshjälp. De gör en bedömning om det finns en rimlig chans till framgång.


Skadestånd och ersättningar till LO förbundens medlemmar 2012


Skadestånden som Svenska Målareförbundet och LO-TCO rättskydd utverkar till medlemmarna blir allt större. Enligt rättsskyddets vd Dan Holke beror det på att Målarna är duktiga på att anlita den juridiska kompetensen. Målaryrket är också ett av de farligaste på Rättskyddets rankninglista. Från 2011 till 2012 mer än fördubblades den utverkade ersättningen till målare.


Förbund  –  Antal rättsfall  –  Utverkad ersättning

Målarna  –  14  –  3 320 000 kr

Byggnads  –  4  –  3 842 000 kr

Elektrikerna  –  67  –  11 732 000 kr

GS  –  45  –  8 952 000 kr

Handels  –  94  –  8 342 kr

Hotell & restaurang  –  28  –  1 983 kr

If Metall  –  113  –  43 383 000 kr

Kommunal  –  379  –  88 192 000 kr

Livs  –  45  –  18 772 000 kr

Musikerna  –  3  –

Pappers  –  15  –  10 831 000 kr

Seko  –  101  –  29 273 000 kr

Transport  –  8  –  1 616 000 kr


Summa: 990  –  233 734 000 kr
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2013-10-14 10:40


Mer Porträtt

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så...

Thomas gick från fackligt aktiv till företagare

Företagsledaren Tomas Hedström var tidigare anställd målare och fackligt aktiv. Han har v...

Hon gjorde gesällprovet med själ och hjärta

nyheter  4,92. Det fick Sofia Edström i Umeå på sitt gesällprov. Bakom det fina arbete...

Han målar i ljusa toner

Porträtt Robert Larsson startade eget för ett och ett halvt år sedan, men är kvar i Måla...

Dröm, hobby & jobb

PORTRÄTTET Emil Grönholm i Leksand varvar jobbet på Åkerö måleri med tv-inspelningar. U...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor