Torsdagen den 26 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Jan-Åke Öberg poängterar vikten av säkerheten i bilarna. En del av det han ville med motionen Säker last har uppfyllts och andra delar återstår. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Johan Ryttare är skyddsombud på Miljönären i Falun. Han gör skyddsrond även i bilarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • På Prevents hemsida finns en checklista för skyddsrond i hantverkarbilar. Foto: Tomas Nyberg

Olycka satte fokus på säkerheten

Nyheter

Även bilen är en arbetsplats där skyddsrond ska göras enligt Arbetsmiljöverket. Men allt för få skyddsombud gör säkerhetskontroll i bilarna och många målare saknar utbildning för att säkra lasten rätt.


En allvarlig olycka där en kraftig brand utbröt inträffade på E4 i Stockholm 2009. Inblandad i olyckan, men inte orsak till den, var en servicebil från Sandå. Jan-Åke Öberg, Stockholm, berättar att han hörde om olyckan som orsakade trafikstockning. Han tog en annan väg och fick senare höra att den drabbat hans kollegor.

– Chauffören tog sig ur bilen och kunde hjälpa den kvinnliga målaren ut. Hon fick brännskador och båda chockades, säger Jan-Åke Öberg.

Men olyckan hade kunnat sluta än värre. Bakom den tunna skiljeväggen av plåt fanns en 150 kilo tung sandspackelspruta.

– Föraren som tidigare arbetat som lastbilschaufför hade kunskap och hade tack och lov säkrat lasten på rätt sätt.

Den här olyckan fick Jan-Åke Öberg att fundera kring hur det ser ut på företagen, vilken kunskap har målarna och deras chefer. Han och Åke Wanström skrev en motion, Säkra tranporter, till förbundsmötet 2010. I motionen som antogs av förbundsmötet står att förbundet ska utbilda regionala skyddsombud och skyddsombud i transportsäkerhet, att tranportsäkerhetsfrågor införs i checklistorna för skyddsombuden och att förbundet tar fram en lättläst med informativ broschyr om hur man transporterar på ett säkert sätt.


Vid den senaste utbildningen för regionala skyddsombud var det meningen att TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, skulle hålla i ett utbildningspass om säker transportering, det blev inställt på grund av sjukdom.

Förbundets ombudsman Jan Staaf berättar att Prevent har en checklista för skyddsrond och enligt Arbetsmiljöverket är bilen, även en privat bil som används i tjänsten en arbetsplats där skyddsrond ska göras.

– När vi gör skyddsrond på firman går vi igenom även bilarna, säger Johan Ryttare som är skyddsombud på Miljönären i Falun och berättar att han då använder Prevents checklista.

Ombudsman Conny Andersson är medveten om att många målare känner sig mer eller mindre tvingade att köra färg och material åt arbetsgivaren i sin privata bil men poängterar att arbetstagaren inte har någon skyldighet att använda sin privata bil i tjänsten.

– Om arbetstagaren ändå väljer att använda sin bil finns ingen skyldighet att transportera material åt arbetsgivaren. Verktygen ska arbetstagaren däremot frakta med sig, säger Conny Andersson.


Den som använder sin egen bil i tjänsten tar risker på flera sätt. Vid en olycka spills färg ut, risken för kroppsskador ökar, då det i de flesta fall saknas lastförskjutningsgaller och liknande i den privata bilen, du som sätter dig i din privata bil med arbetskläderna på drar hem damm och eventuella vägglöss till ditt hem och din familj.

– Försäkringsbolagen har ingen skyldighet att ersätta invändig rengöring av bilen om olyckan är framme och färg spiller ut inne i bilen. För att försäkringen skall gälla skall bilen försäkras som tjänstebil, säger Conny Andersson.


Läs även: Låg säkerhet i hantverksbilar


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2014-03-18 11:00


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Mål...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor