Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Är Målareförbundet demokratiskt?

Åsikter

krönikaDemokrati är ett ord som slängs till både höger och vänster. För vissa är demokrati folkets/medlemmarnas möjlighet att tycka till, för andra att de får säga vad de vill.


Målareförbundet anses vara en demokratisk organisation men är det verkligen så? Känner alla i Målareförbundet att de har möjlighet att påverka? Hur vill vi att det ska vara? Och hur uppnår vi det? Ja, det är några av de frågeställningar ALLA vi medlemmar samt representanter och förtroendevalda måste ställa sig.


Om vi börjar med att reda ut begreppet demokrati och hur Målareförbundet fungerar utifrån det begreppet. Målareförbundet är uppbyggt på avdelningar som i sin tur bygger på sektioner och i vissa fall företag- eller ortsklubbar. Det betyder att en medlem tillhör en sektion, avdelning samt hela förbundet. Om vi ska gå den demokratiska vägen så är det genom sektionen eller alternativt genom avdelningen som en medlem yrkar sina förslag till förändringar eller åtgärder. Alla förslag eller förändringar som det beslutande mötet fattat måste verkställas och genomföras. Detta är en förenklad beskrivning av demokratin inom Målareförbundet.

Idag på sektionernas medlemsmöten brukar antalet som kommer variera mellan 10 till cirka 40 per möte. Detta motsvarar bara ett fåtal procent av medlemskåren i de aktuella sektionerna. Detta betyder att ett fåtal av medlemmarna bestämmer för alla andra hur den fackliga organisationen ska skötas och bedrivas.


Då ställer jag mig frågan om det verkligen är demokratiskt? Rent krasst så är det demokratiskt, då de som inte kommer har gjort det valet då brevutskick har gjorts med information om när och var medlemmarna ska infinna sig för att vara med och påverka. Men är det så vi vill att Målareförbundet ska driva sin verksamhet utifrån några få personers tyckande?


Vi har under många år, troligen ända sedan begynnelsens tid arbetat för att flera ska vara med och påverka inom den interna demokratin med varierande resultat. Vill vi att majoriteten av de som bestämmer (medlemmarna) ska vara med och fatta beslut kommer det att krävas ett hästjobb av alla inom förbundet. Av förtroendevalda som måste få kunskap som de sprider vidare. Bland annat informera om vikten och möjligheterna med en stark demokratisk facklig organisation, hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans.

Det är ett problem som troligen alltid kommer att finnas kvar men för att gå åt rätt håll, för att arbeta nära medlemmarna kommer utbildning samt varje individs egen vilja att ha än stor roll för morgondagens Målareförbund. Tillsammans kan vi flytta berg.


Stefan Johansson

Målarettan


VAD TYCKER DU?

Delta i debatten. Överst på sidan finns fliken Debattera.

Vad tycker du om demokratin i förbundet?

Hur kan fler medlemmar engageras och bli delaktiga i besluten?


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-02-11 12:05


Mer Åsikter

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor