Tisdagen den 24 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Är Målareförbundet demokratiskt?

Åsikter

krönikaDemokrati är ett ord som slängs till både höger och vänster. För vissa är demokrati folkets/medlemmarnas möjlighet att tycka till, för andra att de får säga vad de vill.


Målareförbundet anses vara en demokratisk organisation men är det verkligen så? Känner alla i Målareförbundet att de har möjlighet att påverka? Hur vill vi att det ska vara? Och hur uppnår vi det? Ja, det är några av de frågeställningar ALLA vi medlemmar samt representanter och förtroendevalda måste ställa sig.


Om vi börjar med att reda ut begreppet demokrati och hur Målareförbundet fungerar utifrån det begreppet. Målareförbundet är uppbyggt på avdelningar som i sin tur bygger på sektioner och i vissa fall företag- eller ortsklubbar. Det betyder att en medlem tillhör en sektion, avdelning samt hela förbundet. Om vi ska gå den demokratiska vägen så är det genom sektionen eller alternativt genom avdelningen som en medlem yrkar sina förslag till förändringar eller åtgärder. Alla förslag eller förändringar som det beslutande mötet fattat måste verkställas och genomföras. Detta är en förenklad beskrivning av demokratin inom Målareförbundet.

Idag på sektionernas medlemsmöten brukar antalet som kommer variera mellan 10 till cirka 40 per möte. Detta motsvarar bara ett fåtal procent av medlemskåren i de aktuella sektionerna. Detta betyder att ett fåtal av medlemmarna bestämmer för alla andra hur den fackliga organisationen ska skötas och bedrivas.


Då ställer jag mig frågan om det verkligen är demokratiskt? Rent krasst så är det demokratiskt, då de som inte kommer har gjort det valet då brevutskick har gjorts med information om när och var medlemmarna ska infinna sig för att vara med och påverka. Men är det så vi vill att Målareförbundet ska driva sin verksamhet utifrån några få personers tyckande?


Vi har under många år, troligen ända sedan begynnelsens tid arbetat för att flera ska vara med och påverka inom den interna demokratin med varierande resultat. Vill vi att majoriteten av de som bestämmer (medlemmarna) ska vara med och fatta beslut kommer det att krävas ett hästjobb av alla inom förbundet. Av förtroendevalda som måste få kunskap som de sprider vidare. Bland annat informera om vikten och möjligheterna med en stark demokratisk facklig organisation, hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans.

Det är ett problem som troligen alltid kommer att finnas kvar men för att gå åt rätt håll, för att arbeta nära medlemmarna kommer utbildning samt varje individs egen vilja att ha än stor roll för morgondagens Målareförbund. Tillsammans kan vi flytta berg.


Stefan Johansson

Målarettan


VAD TYCKER DU?

Delta i debatten. Överst på sidan finns fliken Debattera.

Vad tycker du om demokratin i förbundet?

Hur kan fler medlemmar engageras och bli delaktiga i besluten?


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-02-11 12:05


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...

”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

DEBATT Varför tar ni er rätten att använda en hel yrkeskår som försökskaniner när det gä...
Foto: Tomas Nyberg

Det måste ske en förändring – även i verkligheten

KRÖNIKA  ”Vi har länge levt gott på att Sverige är ett av världens mest jämställ...
Foto: Tomas Nyberg

Arbetslivskriminalitet hotar inte bara jobb och företag

LEDARE Det går bra för Sverige just nu. Arbetslösheten är rekordlåg och företagens ord...
Foto: Tomas Nyberg

Att utveckla den kollektiva styrkan eller förpassas till förvaltare?

Debatt Vi har ärvt någonting. Att ärva för snabbt tankarna till familjefejder och dål...

Häxjakt på fackligt aktiva

Krönika    Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på per...
Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Måleriföretagen försöker sprida en osann bild”

Ledare    Vi har inte vantolkat något, det är uppenbart att Måleriföretagen inte...
Mikael Johansson och Kenneth E Rigmaiden. Foto: Christer Wälivaara

Målareförbund i världen

LEDARE    Det är inte något jag tänker på varje dag, men ibland blir jag påmind ...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor