Måndagen den 11 december 2017

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"De utnyttjar LAS alla kryphål"

Mikael Johansson: "De utnyttjar LAS alla kryphål"

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott exempel, det vill säga kommuner och landsting, hör till arbetsgivare som utnyttjar LAS alla kryphål”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Helena Forsberg

Alla feminister hatar män, eller?

Åsikter

KRÖNIKA Det tog mig många år innan jag stolt kunde säga att jag var feminist. Likt många förknippade jag feminism med manshat och bittra kvinnor med hår under armarna. Jag hade fel och det har många andra också.

Att vara feminist handlar inte om att jag som kvinna vill ha det bättre än män. Jag vill ha det lika jävligt! Jag vill bli behandlad, bedömd, respekterad och accepterad på samma grunder som män. Få samma chanser.


 


Statistiken visar tydligt att det är en fördel att födas som man. Som man kommer en att generellt tjäna mer, ha större chans att komma in i bolagsstyrelser och att mer sällan vara frånvarande från arbetet. För så ser det ut. Kvinnor tjänar generellt mindre, är i låg utsträckning representerad i bolagsstyrelser och är oftare sjukskrivna. Kvinnor föder barn.

Vid anställningsintervjuer frågar vissa arbetsgivare om kvinnan kommer skaffa barn i framtiden. (Vilket är olagligt men det sker ändå.) Om hon säger ja tvekar arbetsgivaren att anställa henne då hon troligen kommer vara borta från jobbet under lång tid och därmed vålla problem på arbetsplatsen. Det är kränkande! Det absolut dummaste jag någonsin hört är att som kvinna borde man fan be om ursäkt när man söker jobb just utifrån aspekten barnafödande. Vad fan?!


 


När frågan om kvinnors representation i styrelser kommer upp kommer även diskussionen om kvotering. Att kvotera in en kvinna anses fel eftersom hon då skulle ta jobbet från en mer kompetent man. Hur mäts kompetens? Hur kan en mäta kompetens? Utbildning? Ja, det är nog relevant. Hur ser det ut? Kvinnor har i snitt högre och längre utbildning än män och borde därmed vara de mest kompetenta om vi använder utbildning som måttstock. Borde det då inte vara tvärtom? Att det är männen som är underrepresenterade?


 


Det handlar dock inte om att alla män medvetet trycker ner kvinnor. Det handlar om en korkad samhällsstruktur som särbehandlar och trycker ner kön. Som kvinna ska du veta din plats och som man förväntas du uppträda på ett visst sätt. Även män missgynnas av ojämställdhet. Ta till exempel en man som stannar hemma med sina barn. Det är inte socialt accepterat på samma sätt och ifrågasätts oftare. Män uppfostras till att vara tuffa, hårda, inte visa känslor och att det bästa sättet att visa en flicka att han tycker om henne är att utöva fysiskt våld. Det är i alla fall så vuxna tröstar gråtande flickor efter att pojkar missbehandlat dem: han gör så för att han tycker om dig. Vill vi verkligen ha det såhär? Jag vet att JAG inte vill ha det såhär.

Jag är feminist för att jag tror på jämlikhet. Det är inte svårare än så.


 


Josefin Johansson

Målare och förtroendevald, avdelning 5Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-03-25 17:11


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott ex...

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobba...

Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”

KRÖNIKA Robin Appelqvist: ”Finns det någonting som känns mer i hjärtat än när männ...

Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

DEBATT Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att disku...

Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackföreni...

LO: ”Svenskt Näringslivs rapport bör slängas i papperskorgen”

DEBATT Svenskt Näringsliv väljer att blunda för det faktum att långt ifrån alla arbetsgi...

Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”

LEDARE Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot fr...

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

Debatt En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabel...

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

/> Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 1999. Trots att han inte kunnat jobba sedan dess har Försäkringskassan avslagit alla hans ansökningar om …

...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.
635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i …

...

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.
Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO.

...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga till motsvarande två undervisningstimmar i veckan. Om det är receptet för att få fler elever att välja yrkesprogrammen återstår att se.
I september i år aviserade regeringen att alla yrkeselever från och med 2019 ska kunna läsa in grundläggande högskolebehörighet …

...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar …

...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vill vara med och tävla ska senast på söndag skicka in en tre-minuters video där du presenterar dig själv och dina talanger för yrket.
Nyligen avgjordes Yrkes-VM där …

...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att frågan äntligen får sin lösning.
Regeringen har nu lagt ett förslag om att tiden en förtroendevald lägger på sina uppdrag ska ligga till grund för a-kassa. Och det ser ut som om man får …

...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor