Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

Åsikter

S vill skapa en fungerande arbetsmarknad

Debatt

I helgen hade moderaterna stämma, där beslutade dom att LAS skall förändras. Gammelmoderaterna är tillbaka. Men dom kommer nog inte att släppa jobbskatteavdragen och rut och rot. Jag brukar tänka att Fredrik Reinfeldt hade fattat två saker. Man måste ha regeringsmakten och inte utmana LO för att förändra Sverige. Sedan ändrade han i a-kassan. Sänkte ersättningen införde en bortre gräns. Samma sak med sjukersättningen. 2010 blev 50 000 sjuka människor flyttade från sjukförsäkring till arbetslöshet. Det är detta som har finansierat jobbskatteavdragen. Arbetslösa och sjuka har betalt jobbskatteavdraget och fått svårare att leva och dom har dessutom betalt högre skatt.

Socialdemokraterna fick kritik av moderaterna för att dom förtidspensionerade sjuka människor.  Att dom hamnade i utanförskap. Moderaterna gjorde dom arbetslösa istället. Arbetslösheten ökade under alliansen.

Med  FAS 3 fick arbetsgivarna billig arbetskraft. Människor som inte fått jobb som skall arbetsträna, en del har aktivitetsbidrag andra har socialbidrag och arbetsgivarna får ekonomiskt bidrag för varje FAS 3 person. Skattebetalarna betalar fas 3 jobben.ROT är från början socialdemokratisk politik och gällde under slutet av miljonprogrammet. För att använda pengar från miljonprogrammet till renovering av hyreshus. Medan dagens ROT inte alls går till hyreshus.Turodningslistan kom till för skydda människor som slitit ut sig i arbetslivet från arbetslöshet. Vi pratar om ungdomsarbetslösheten men aldrig om arbetslösa 50 plus eftersom vi inte har så hög 50 plus arbetslöshet. Men ute i Europa där man inte har turodningslista, där råder det även hög arbetslöshet bland 50 plus eftersom arbetsgivare oftast anställer yngre människor som inte har några arbetsskador.

Sverige har alltid i modern tid tagit emot flyktingar för att vi socialdemokrater känt solidaritet med folk som kämpar för sin rätt, eftersom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin har en likadan historia, att ha kämpat för sin frihet och sina rättigheter. Som socialdemokrat kommer jag alltid känna solidaritet med utsatta människor. det är solidariteten och gemenskapen som är grunden till allt det som vi byggt Sverige kring som välfärden. Och då att ibland underförstått höra att pågrund av att det kommer flyktingar hit så får våra gamla sämre äldrevård och skolan mindre resurser.  Vilket är helt fel. Och omvänt kommer varken äldrevården eller skolan att få mer resurser om det inte kommer hit några flytingar utan om dom får för lite resurser är det av samma skäl som dom sjuka och arbetslösa inte får tillräckligt.

Socialdemokraterna vill skapa jobb som är grunden till ett fungerande Sverige. Jobbpolitiken är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer inte skapa jobben men förutsättningarna för en fungerande arbetsmarknad. Se till att det finns utbildningar till dom jobb som efterfrågas av företagen.

Det är det som skiljer Socialdemokraterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna som man får räkna med är Socialdemokraternas främsta motståndare. Socialdemokraterna vill skapa arbetstillfällen, medan Moderaterna för en poltik för dom som äger arbetsplatserna. Och Sverigedemokraterna är nationalistiskt parti. Arbetsmarknaden är ointressant. Sverigedemokraterna stödjer oftast Moderaternas politik eftersom dom ser Socialdemokraterna som sina främsta motståndare.

Nisse Lindblom, Göteborg

 

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-11-29 09:16


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor