Annons

Tisdagen den 20 februari 2018

← Senaste numret • 1 2018

Målarnas Facktidning nr 1 - 2018
Klicka på bilden

Åsikter

S vill skapa en fungerande arbetsmarknad

Debatt

I helgen hade moderaterna stämma, där beslutade dom att LAS skall förändras. Gammelmoderaterna är tillbaka. Men dom kommer nog inte att släppa jobbskatteavdragen och rut och rot. Jag brukar tänka att Fredrik Reinfeldt hade fattat två saker. Man måste ha regeringsmakten och inte utmana LO för att förändra Sverige. Sedan ändrade han i a-kassan. Sänkte ersättningen införde en bortre gräns. Samma sak med sjukersättningen. 2010 blev 50 000 sjuka människor flyttade från sjukförsäkring till arbetslöshet. Det är detta som har finansierat jobbskatteavdragen. Arbetslösa och sjuka har betalt jobbskatteavdraget och fått svårare att leva och dom har dessutom betalt högre skatt.

Socialdemokraterna fick kritik av moderaterna för att dom förtidspensionerade sjuka människor.  Att dom hamnade i utanförskap. Moderaterna gjorde dom arbetslösa istället. Arbetslösheten ökade under alliansen.

Med  FAS 3 fick arbetsgivarna billig arbetskraft. Människor som inte fått jobb som skall arbetsträna, en del har aktivitetsbidrag andra har socialbidrag och arbetsgivarna får ekonomiskt bidrag för varje FAS 3 person. Skattebetalarna betalar fas 3 jobben.ROT är från början socialdemokratisk politik och gällde under slutet av miljonprogrammet. För att använda pengar från miljonprogrammet till renovering av hyreshus. Medan dagens ROT inte alls går till hyreshus.Turodningslistan kom till för skydda människor som slitit ut sig i arbetslivet från arbetslöshet. Vi pratar om ungdomsarbetslösheten men aldrig om arbetslösa 50 plus eftersom vi inte har så hög 50 plus arbetslöshet. Men ute i Europa där man inte har turodningslista, där råder det även hög arbetslöshet bland 50 plus eftersom arbetsgivare oftast anställer yngre människor som inte har några arbetsskador.

Sverige har alltid i modern tid tagit emot flyktingar för att vi socialdemokrater känt solidaritet med folk som kämpar för sin rätt, eftersom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin har en likadan historia, att ha kämpat för sin frihet och sina rättigheter. Som socialdemokrat kommer jag alltid känna solidaritet med utsatta människor. det är solidariteten och gemenskapen som är grunden till allt det som vi byggt Sverige kring som välfärden. Och då att ibland underförstått höra att pågrund av att det kommer flyktingar hit så får våra gamla sämre äldrevård och skolan mindre resurser.  Vilket är helt fel. Och omvänt kommer varken äldrevården eller skolan att få mer resurser om det inte kommer hit några flytingar utan om dom får för lite resurser är det av samma skäl som dom sjuka och arbetslösa inte får tillräckligt.

Socialdemokraterna vill skapa jobb som är grunden till ett fungerande Sverige. Jobbpolitiken är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer inte skapa jobben men förutsättningarna för en fungerande arbetsmarknad. Se till att det finns utbildningar till dom jobb som efterfrågas av företagen.

Det är det som skiljer Socialdemokraterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna som man får räkna med är Socialdemokraternas främsta motståndare. Socialdemokraterna vill skapa arbetstillfällen, medan Moderaterna för en poltik för dom som äger arbetsplatserna. Och Sverigedemokraterna är nationalistiskt parti. Arbetsmarknaden är ointressant. Sverigedemokraterna stödjer oftast Moderaternas politik eftersom dom ser Socialdemokraterna som sina främsta motståndare.

Nisse Lindblom, Göteborg

 

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-11-29 09:16


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”

krönika    Arbetarrörelsens största mantra – tillsammans är vi starka, kommer i ...

Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott ex...

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobba...

Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”

KRÖNIKA Robin Appelqvist: ”Finns det någonting som känns mer i hjärtat än när männ...

Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

DEBATT Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att disku...

Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackföreni...

Nyheter

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.
I onsdags kom domen från Arbetsdomstolen: arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ska betala 20 000 i skadestånd till …

...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grundläggande behörighet till högskola. De elever som inte vill läsa dessa ska ha möjlighet att välja bort kurser. LO-facken välkomnar förändringen som föreslås träda i kraft på utbildningar som påbörjas efter den 30 juni nästa år.

...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirka 7000 föremålen som visar hantverkets historia sedan 1700-talet och framåt är ovisst.
Målaren Knut Moberg som senare blev ombudsman började samla föremål 1929.
– När han cyklade runt och förhandlade började han samla, till en …

...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.
Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.
LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och …

...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.
– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.
Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som …

...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås.
Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.
– På något vis fick personen byggmaterial över sig, säger Jan Kuusisto på …

...

Fem dödsolyckor redan under 2018

Fram till den 13 februari har det skett 5 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2018. En av olyckorna skedde på en byggarbetsplats.
En man i 30-årsåldern avled efter att ha fallit 15 meter från en byggarbetsplats i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Mannen dog under ambulansfärden.
Polisen inledde en förundersökning om vållande …

...
Foto: Tomas Nyberg/Arkiv (Bilden har inget med texten att göra)

Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

Alla som arbetar på ett bygge ska få sin lön. Även om inte den egna arbetsgivaren tar sitt ansvar. Regeringen föreslår nu ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen.
– Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor