Måndagen den 11 december 2017

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"De utnyttjar LAS alla kryphål"

Mikael Johansson: "De utnyttjar LAS alla kryphål"

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott exempel, det vill säga kommuner och landsting, hör till arbetsgivare som utnyttjar LAS alla kryphål”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

Åsikter

S vill skapa en fungerande arbetsmarknad

Debatt

I helgen hade moderaterna stämma, där beslutade dom att LAS skall förändras. Gammelmoderaterna är tillbaka. Men dom kommer nog inte att släppa jobbskatteavdragen och rut och rot. Jag brukar tänka att Fredrik Reinfeldt hade fattat två saker. Man måste ha regeringsmakten och inte utmana LO för att förändra Sverige. Sedan ändrade han i a-kassan. Sänkte ersättningen införde en bortre gräns. Samma sak med sjukersättningen. 2010 blev 50 000 sjuka människor flyttade från sjukförsäkring till arbetslöshet. Det är detta som har finansierat jobbskatteavdragen. Arbetslösa och sjuka har betalt jobbskatteavdraget och fått svårare att leva och dom har dessutom betalt högre skatt.

Socialdemokraterna fick kritik av moderaterna för att dom förtidspensionerade sjuka människor.  Att dom hamnade i utanförskap. Moderaterna gjorde dom arbetslösa istället. Arbetslösheten ökade under alliansen.

Med  FAS 3 fick arbetsgivarna billig arbetskraft. Människor som inte fått jobb som skall arbetsträna, en del har aktivitetsbidrag andra har socialbidrag och arbetsgivarna får ekonomiskt bidrag för varje FAS 3 person. Skattebetalarna betalar fas 3 jobben.ROT är från början socialdemokratisk politik och gällde under slutet av miljonprogrammet. För att använda pengar från miljonprogrammet till renovering av hyreshus. Medan dagens ROT inte alls går till hyreshus.Turodningslistan kom till för skydda människor som slitit ut sig i arbetslivet från arbetslöshet. Vi pratar om ungdomsarbetslösheten men aldrig om arbetslösa 50 plus eftersom vi inte har så hög 50 plus arbetslöshet. Men ute i Europa där man inte har turodningslista, där råder det även hög arbetslöshet bland 50 plus eftersom arbetsgivare oftast anställer yngre människor som inte har några arbetsskador.

Sverige har alltid i modern tid tagit emot flyktingar för att vi socialdemokrater känt solidaritet med folk som kämpar för sin rätt, eftersom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin har en likadan historia, att ha kämpat för sin frihet och sina rättigheter. Som socialdemokrat kommer jag alltid känna solidaritet med utsatta människor. det är solidariteten och gemenskapen som är grunden till allt det som vi byggt Sverige kring som välfärden. Och då att ibland underförstått höra att pågrund av att det kommer flyktingar hit så får våra gamla sämre äldrevård och skolan mindre resurser.  Vilket är helt fel. Och omvänt kommer varken äldrevården eller skolan att få mer resurser om det inte kommer hit några flytingar utan om dom får för lite resurser är det av samma skäl som dom sjuka och arbetslösa inte får tillräckligt.

Socialdemokraterna vill skapa jobb som är grunden till ett fungerande Sverige. Jobbpolitiken är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer inte skapa jobben men förutsättningarna för en fungerande arbetsmarknad. Se till att det finns utbildningar till dom jobb som efterfrågas av företagen.

Det är det som skiljer Socialdemokraterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna som man får räkna med är Socialdemokraternas främsta motståndare. Socialdemokraterna vill skapa arbetstillfällen, medan Moderaterna för en poltik för dom som äger arbetsplatserna. Och Sverigedemokraterna är nationalistiskt parti. Arbetsmarknaden är ointressant. Sverigedemokraterna stödjer oftast Moderaternas politik eftersom dom ser Socialdemokraterna som sina främsta motståndare.

Nisse Lindblom, Göteborg

 

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-11-29 09:16


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott ex...

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobba...

Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”

KRÖNIKA Robin Appelqvist: ”Finns det någonting som känns mer i hjärtat än när männ...

Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

DEBATT Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att disku...

Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackföreni...

LO: ”Svenskt Näringslivs rapport bör slängas i papperskorgen”

DEBATT Svenskt Näringsliv väljer att blunda för det faktum att långt ifrån alla arbetsgi...

Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”

LEDARE Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot fr...

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

Debatt En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabel...

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

/> Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 1999. Trots att han inte kunnat jobba sedan dess har Försäkringskassan avslagit alla hans ansökningar om …

...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.
635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i …

...

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.
Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO.

...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga till motsvarande två undervisningstimmar i veckan. Om det är receptet för att få fler elever att välja yrkesprogrammen återstår att se.
I september i år aviserade regeringen att alla yrkeselever från och med 2019 ska kunna läsa in grundläggande högskolebehörighet …

...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar …

...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vill vara med och tävla ska senast på söndag skicka in en tre-minuters video där du presenterar dig själv och dina talanger för yrket.
Nyligen avgjordes Yrkes-VM där …

...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att frågan äntligen får sin lösning.
Regeringen har nu lagt ett förslag om att tiden en förtroendevald lägger på sina uppdrag ska ligga till grund för a-kassa. Och det ser ut som om man får …

...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor