Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

  • Foto: Tomas Nyberg

Hon valde att inte vara tyst

Reportage

reportage


Maria Renner blev sexuellt trakasserad, fick ingen förståelse, blev utskälld av chefen och fick byta arbetsplats. Hon valde att inte vara tyst. Hon sa ifrån och hoppas att fler tjejer får styrkan att göra det. Kanske kan nätverk av kvinnor stötta varandra.


 


 


 


När Maria och hennes kollega var i en privatbostad fick hon dåliga vibbar från den manliga kunden. När hon sedan var ensam i lägenheten kommenterade han det med orden ”men lilla stumpan är du här själv”. En dag höll hon och kollegan på med den sista tapetseringen.


– Jag stod i dörren på min bock och hade båda händerna på tapeten när han daskade till mig i rumpan samtidigt som han tittade mig i ögonen och flinade, säger Maria Renner.


 


LÄS ÄVEN: Redaktör´n: Ska man acceptera en klapp på baken?


 


Maria hamnade lite i chocktillstånd och kom sig inte för att säga något. Hon tog väldigt illa vid sig och tyckte det var obehagligt. Hon sökte upp chefen för att berätta vad som hänt men eftersom han inte var på plats och det var fredag fick det vänta över helgen. Maria grät i bilen på vägen hem och kände sig kränkt. Från omgivningen bemöttes hon på olika sätt, en del tyckte ”var det inte mer än så var det väl inget att bry sig om”. I nätverk på Facebook, bland annat Kvinnliga målare, fick hon stöd och tips på hur hon skulle agera. Hon ville ha upprättelse och när hon läste om sexuella trakasserier så kände hon att det var där hon hamnade. Hon tog kontakt med sina ombudsmän i avdelning fyra som sa att hon skulle börja med att berätta för sin chef och det gjorde hon.


– Det var jättejobbigt och jag hade svårt att få fram orden. Det är en jobbig grej att prata om. Jag skämdes att det hänt och jag skämdes att jag inte sagt ifrån där på en gång, säger Maria Renner och berättar att chefen kommenterade det hela med att ”det var ju inte bra. Händer det igen kontakta mig direkt.”


– Han sa också att kunden är snäll och menade inget illa.

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 


Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4 var inte nöjd med svaret eftersom arbetsgivaren har huvudansvaret om någon känner sig kränkt eller mobbad. Arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder omedelbart. Han skickade mejl till arbetsgivaren och påtalade att de måste göra en utredning om hur det kunnat ske, hur det ska undvikas och om det händer igen ska det finnas en policy för hur inblandade ska agera.


Det resulterade i att chefen skällde ut Maria för att hon satt honom i en jäkla sits. Hon blev uppmanad att packa sina saker för nästa dag skulle hon jobba på ett annat ställe.


– Jag hade inte riktigt tänkt att jag skulle bli påhoppad och utskälld.


Marias kollega backade upp henne och ringde chefen som kom och bad henne om ursäkt.


– Jag mådde verkligen inte bra, men jobbade på.


 


 


 


Arbetsgivaren såg att hon fortfarande var ledsen och ringde därför företagshälsovården. Maria fick en samtalskontakt för att prata igenom det som hänt och kunna gå vidare.


– Efter det här är arbetsgivaren mycket mer lyhörd och kollar hur personalen mår, säger Maria Renner som kan konstatera att det i slutändan kom ut något bra av dramatiken.


Nu är hon med och startat upp ett kvinnligt nätverk i avdelning 4 som är en del av följden av ett beslut på Förbundsmötet 2014.


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se

 Trakasserier och sexuella trakasserier


Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.


Trakasserier och sexuella trakasserier är ett beteende som är oönskat. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande.


Enligt lagen måste den som trakasserar förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier. Det är därför viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer kan kränkningen vara så tydlig att inga påpekande krävs från den som känner sig trakasserad.


Om arbetsgivaren får veta att någon har upplevt eller upplever sig trakasserad ska arbetsgivaren utreda vad som har hänt.


Om utredningen visar att trakasserier har inträffat ska arbetsgivaren genomföra de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier.


Det är viktigt att följa upp situationen för att försäkra sig om att trakasserierna upphört.


Källa: DiskrimineringsombudsmannenLÄS ÄVEN: Redaktör´n: Ska man acceptera en klapp på baken?


 


Följ Målarnas Facktidning på Facebook.


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-02 12:20


Mer Reportage

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i lande...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymn...

Stefan Lövstrand: ”Att möta ungdomarna är roligast”

Hans barndomsdröm var att bli polis, men han blev målare. Ett yrkesval han inte ångrar me...

Sofia Edström: Nordsjölärlingen som ger andra energi

Sofia Edström utsågs till Årets Nordsjölärling. Hon levererade ett gesällprov på 4,92. Jo...

Bygget där yrkesgrupperna tar hänsyn till varandra

Gumeliusskolan i Örebro genomgår en totalrenovering och tillbyggnad. Det är en stor arbet...

Nya MB-ombud driver det fackliga arbetet vidare

Med fler MB-ombud ökar det fackliga inflytandet. Det ger större möjligheter att få bättre...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska i...

Marcus testar målarnas utrustning

målarnytt Nya verktyg, material och hjälpmedel i jobbet. Inget passerar obemärkt förbi...

Med arbetsmiljö som affärsidé

1976 konstruerade han sin första lackbox, helt efter eget huvud. Efter 40 år i branschen ...

Siktar på att bli bästa arbetsplatsen

  De vill skapa Sveriges bästa arbetsplats tillsammans. Med en ny företagskultur sk...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor