Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

Krönikor

Ska man acceptera en klapp på baken?

redaktör´n

Nytt år och nya utmaningar. Vi ska göra en ännu bättre tidning och du är en viktig del. Utan er medlemmar som berättar vad ni upplever, om era glädjeämnen och era problem utan er som berättar om ert yrke eller er fackliga roll skulle mitt jobb vara omöjligt. Därför är jag så tacksam att ni ger mig förtroendet att få berätta såväl stort som smått och låter Tomas fotografera er för att göra tidningen levande.

 

 

I det här numret berättar Maria Renner om hur hon fick utstå en kunds händer på sin rumpa. Enligt lagen att betrakta som sexuella trakasserier. Men chefen och även omgivningen tog det inte på så stort allvar. Men Maria kände sig sårad och det är det som avgör att det är att betrakta som trakasserier. Efter påtryckning från facket förstod arbetsgivaren allvaret och gjorde den utredning de är skyldiga att göra. Jag ska vara helt ärlig och erkänna att även jag tänkte tanken, men en klapp på baken är väl inte så farligt…

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.
Men jag tänkte ett varv till. Du och jag vet inte vad mer som låg i luften. Vi kände inte den atmosfären som var i rummet. Vi vet inte vad Maria har för tidigare erfarenheter. Många saker spelar in när vi reagerar och reagerar på olika sätt. Men det är vad den som blir utsatt känner som är avgörande. Det som gör det så viktigt att berätta den här historien om en klapp på baken är också det att jag vet att det i branschen och i samhället finns så många tjejer och kvinnor som blir utsatta för det här. Många känner ett obehag men vågar inte säga ifrån.

 

 

Jag hoppas att Marias berättelse kan ge fler mod och styrka. Jag hoppas också att ni män som läser det här tar er en funderare på hur ni kan bidra till ett förändrat klimat genom att säga ifrån till de rötägg som beter sig illa. Viktigt är också att uppfostra pojkarna som ska bli män.

 

 

När jag gick i skolan och gick genom högstadiekorridorerna stålsatte jag och mina vänner oss. Risken var överhängande att få klåfingriga händer där de inte har rätt att vara eller bli indragen i ett hörn. Jag minns hur jag höjde armen för att slå…men armen blev fångad av en lärare. DU ska inte slåss! Nej, jag var ju tjej.
Man kan ju tycka att en hel del borde ha hänt sen dess. Att klimatet var ett annat. Men jag hör och jag läser hur tjejer upplever samma sak än i dag i skolan, på festivaler och vid nyårsfirande i Köln.

 

För Målareförbundet handlar den närmsta tiden mycket om att förhandla fram nya avtal för målare och lackerare. De jobbar också mot målet 15 000 medlemmar och har startat upp det arbetet med taggade förtroendevalda. En annan viktig fråga handlar om arbetsmiljöproblemen med dagens färger. I dagarna ställs färgfabrikanterna mot väggen vid ett seminarium som Målareförbundet anordnar, en produktutveckling med fokus på hälsa och inte bara funktion är önskvärd. I fokus finns också ett fortsatt arbete med jämställdhetsfrågor och kvinnliga nätverk bildas lokalt och ett centralt möte kommer åter att hållas under våren.

 

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se

 

Följ Målarnas Facktidning på Facebook.

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-02 12:20


Mer Krönikor

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...
Foto: Tomas Nyberg

Det måste ske en förändring – även i verkligheten

KRÖNIKA  ”Vi har länge levt gott på att Sverige är ett av världens mest jämställ...

Häxjakt på fackligt aktiva

Krönika    Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på per...

Facket företräder målarna

Redaktörn  Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vil...

Vart är vi på väg?

I slutet av förra året firade Coop en stor seger. Efter hårt arbete och mycket slit hade ...

Hur skulle samhället se ut om alla var ja-sägare?

Krönika Det finns tid för mycket reflektion när man står de ensamma timmarna på jobbet...

Rocka sockor! Sen då?

KRÖNIKA  Rockade ni sockorna? 21 mars är downs syndrom-dagen en dag som årligen uppmär...
Robin Appelqvist, lackerare och förtroendevald.

Varför ska vi, som har det bra, bry oss?

krönika Det är väldigt häftigt det här med den evolutionära utvecklingen som vi männis...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor