Det går bra för Sverige. Den svenska ekonomin går på högvarv. Tillväxten ökar och arbetslösheten sjunker. Företagen inom byggsektorn gör goda vinster och orderböckerna är fulla. Drygt 700 000 nya bostäder behöver byggas de närmaste tio åren enligt Boverket. Arbetsmarknaden och lönsamheten inom Byggsektorn ser ljusare ut än på många år. Samtidigt är inflationen låg och den svenska Riksbanken håller en negativ ränta. Det statliga Konjunkturinstitutet har därför menat att Sverige behöver bli lite större än vanligt. 

Klyftorna mellan de som har väldigt mycket och de som inte har något alls i Sverige, växer snabbare än i något annat industriland i världen. Samtidigt delar Svenska företag  ut hisnade 243 miljarder i utdelningar till sina ägare bara i år.

Vad gör då arbetsgivarna? Mycket vill ha mer. De nöjer sig inte. De verkar helt omättliga. Deras första inspel i den pågående avtalsrörelsen var att sänka de lägsta lönerna. De som tjänar minst ska inte ha något alls. För detta har de fått välförtjänt med kritik av i stort sett alla utom några borgerliga politiker på högerkanten.

När denna strid var förlorad gav man sig i stället på våra ackordssystem i en samlad attack. Man vägrade sätta sig vid förhandlingsbordet för konstruktiva samtal. Arbetsgivarna smutskastar fackföreningar, främst inom 6F, och kallar oss för oansvariga höglöneförbund som inte respekterar det så kallade märke som Industrin och Handels har förhandlat fram.

Nu får det vara nog! Vi behöver säga ifrån. Målareförbundet och Byggnadsarbetareförbundet har nu tagit strid för rättvisa, jämställda löner och våra lönesystem. Byggnads har idag ungefär 1600 kamrater i konflikt och Målarna 250. Detta kan komma att öka om inte arbetsgivarna vill komma till förhandlingsborden.. Det är oerhört viktiga frågor för alla löntagare på svensk arbetsmarknad. I stället för att förhandla varslar arbetsgivarna om Lockout.

Vi som samlats här idag stödjer deras strejk! Vi säger nej till giriga och ovilliga arbetsgivare och ja till att vi som arbetar ihop vinsterna ska ha vår del av överskottet innan ägarna tar allt. Ja till ordning och reda på arbetsplatserna, ökad jämställdhet och mångfald och att säkra den personliga integriteten.

Byggnadsarbetare och målare över hela Sverige  – Vi stödjer er!

Skyddsombud och verkställande utskottet i VK10, Elektrikerna