4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande avtalsområden skulle följa industrins märke på 2,2 och Handels 590 kronor. Att 6F välkomnade uppgörelsen fick en del att lyfta på ögonbrynen. Målarnas ordförande Mikael Johansson förklarade: – Vi tycker det är lågt, men det är positivt att det finns ett märke som anger krontal och att det är på ett år. Märket i krontal innebär att de som tjänar under 25 000 kronor får i kronor vad någon som tjänar över 25 000 får i procent. Det möjliggör en låglönesatsning.

7 april: Målareförbundet sa nej till medlarnas bud som de menade saknade för facket viktiga delar som riktade höjningar av prislistan, arbetstidsförkortning, ett utökat anställningsskydd för gravida som behöver gå hem med graviditetsersättning eftersom de har ett tungt och riskfyllt arbete, att resorna från hemmet till första kunden ska räknas som arbetstid, att glasögon som blir förstörda i jobbet ska ersättas av arbetsgivaren och arbetskläder utifrån de behov som arbetet kräver. Målareförbundet var fast beslutna att slå tillbaks vad det kallade en attack på ackordslönesystemet.

8 april: Strejken bröt ut på 34 arbetsplatser och ytterligare fyra företag där allt måleriarbete på hela företagen omfattades. Strejken hade stort stöd från andra förbund och bland medlemmar. Sociala medier blev en plats för stärkande tillrop men också kritik. I Örebro upptäcktes strejkbryteri redan första dagen, vilket också fortsatte kommande dagar på flera arbetsplatser där Forsbergs måleri med stöd från Måleriföretagen fortsatte utföra måleriarbete med personer som inte är medlemmar i facket.
– Strejken innebär att inget måleriarbete ska utföras. De pissar på oss, sade ombudsman och konfliktansvarige Johan Redén som inte såg det som en konflikt med oorganiserad arbetskraft utan en konflikt med arbetsgivaren.

11 april: Målareförbundet satte ytterligare press genom att utöka det varsel som sedan tidigare hade lagts om strejk från 22 april. De tidigare fem uttagna företagen kompletterades med ytterligare 14 företag. Målarnas begärde sympatiåtgärder av Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Seko och Musikerförbundet som ingår i 6F samordningen.

13 april: Måleriföretagen svarade med spegellockout för målarna på samma företag som Målarnas hade lagt varsel.

18 april: Målareförbundet och Måleriföretagen träffades för nya förhandlingar.

19 april: Sympativarsel. Byggnads och Seko varslade för sympatiåtgärder från 29 april och Elektrikerna, Fastighets och Musikerförbundet från 2 maj.

21 april: Förhandlingarna strandade igen. Måleriföretagen gav ett förslag till avtal som Målareförbundet inte gick med på. Medlare kopplades in direkt. Under natten fick parterna ett rent lönebud från medlarna som inte Målareförbundet accepterade. Enligt Målareförbundet har motparten varit totalt ointresserade att diskutera frågor som är viktiga för facket. Från de många punkter Målareförbundet hade har kraven kokats ner till tre punkter som facket vill få igenom. Det handlar om att restiden ska regleras i förhållande till den så kallade Tyco-domen i EU. Det handlar om att gravida som går hem med graviditetsersättning ska ha samma skydd som föräldralediga kvinnor och män, det vill säga inte kunna sägas upp förrän efter föräldraledigheten. Det handlar också om en arbetstidsförkortning med två timmar.
– Vi betalar allt detta med pottpengar, ändå säger Måleriföretagen nej, säger Mikael Johansson.

22 april: Ytterligare 600 målare togs ut i strejk. Nu strejkar totalt 900 målare.
Medlarna kom med ett bud som båda parter accepterade på fredagskvällen.
Mikael Johansson tackade medlemmarna för stödet och kampviljan:
– Vi slog tillbaka attacken på vårt ackordslönesystem. Vi fick till stånd en arbetstidsförkortning. Och vi fick ett förstärkt anställningsskydd för gravida, det är en historisk framgång där Målareförbundet går före både riksdagen och andra fackförbund. Vi har verkligen bevisat att tillsammans är vi starka.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se