Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Stor del av förbundsmötet ägnades åt grupparbeten om förbundets framtida organisation. Här diskuterar från vänster: Roger Westman, avdelning 5, Torbjörn Edsbrand, Mätarnas rikssektion, Peter Strömberg, avdelning 3 och Ingemar Larsson, avdelning 9. Foto: Helena Forsberg

  • Jimmy Karlsson, avdelning 8:– Inget är väl egentligen orealistiskt, allt går. Men en uppgång i Byggnads känns otänkbar. Demokratiutredningen borde vara klar och en del av beslutet. Foto: Helena Forsberg

  • Joakim Nexbo, avdelning 2:– Jag tror vi måste göra mer. Jag är för ett organisationsnummer för att sen kunna gå ihop till ett 6F-förbund. Foto: Helena Forsberg

  • Johan Redén, avdelning 6:– Vi samordnar avdelningarna i region tre och har gemensam kassör men frågan om att bli en avdelning har vi inte diskuteras. Att vi är ett yrkesförbund är en styrka. Jag känner att det är styrt mot ett organisationsnummer, kan vi inte börja med att slå ihop våra pengapåsar. Foto: Helena Forsberg

  • Lars Husberg, avdelning 5:– Vi har ett bra regionssamarbete i region 3 så jag tror vi skulle kunna vara en avdelning. Avstånden är förstås ett problem. Det blir nog svårt att få förtroendevalda. Foto: Helena Forsberg

  • Micke Magnusson, avdelning 6:– Tre avdelningar sparar mycket pengar. Sen är frågan vad det gör med demokratin. Foto: Helena Forsberg

  • Per-Arne Kjellström, avdelning 1:– Ett organisationsnummer behöver utredas. Då tar förbundskontoret över arbetsgivaransvaret för all personal. Finns det kompetens för det? Foto: Helena Forsberg

  • Ronny Johansson, avdelning 3:– En uppgång i Byggnads är otänkbart. Jag är avskräckt efter närkontakt. Det finns bra komponenter men det är mycket som inte är bra. Med bara tre avdelningar tror jag vi skulle tappa förtroendevalda. De som inte får plats i avdelningsstyrelsen vill nog inte gå tillbaks i sektionen. Foto: Helena Forsberg

  • Ulf Sundin, avdelning 2:– Det behövs mer siffror och svart på vitt vad de olika alternativen får för konsekvenser. Nu känns det som vi bara sätter fingret i luften och känner åt vilket håll det blåser. Foto: Helena Forsberg

  • Förbundsmötets deltagare samlade på Rönnebergs kursgård, Lidingö. Foto: Helena Forsberg

Hur ska Målareförbundet organisera sig i framtiden?

Nyheter

Framtidsfrågor stod i fokus när Målarna hade förbundsmöte. Även om medlemsantalet har börjat öka behöver förbundet se över hur det ska vara organiserat i framtiden.


Årets förbundsmöte var historiskt, det första i sin nya form. När det för ett år sedan beslutades om kongress var fjärde år är följden också att de årliga förbundsmötena kommer att hållas i mindre skala – både avseende tid och antal delegater.


Det stora arbetet var ett utskottsarbete som skulle ge förbundsstyrelsen en fingervisning om vilka alternativ till omorganisation som är mest relevant att utreda vidare. Vid förbundsmötet 2017 ska ett beslut tas om förbundets framtida organisation som ska kunna börja gälla 1 januari 2018.


Målareförbundets intäkter kommer från medlemsavgifter, finansiella intäkter och särskilt tillägg måleri. Särskilt tillägg måleri är en avgift i form av procent på målarens lön som arbetsgivaren betalar för att bidra till utgifter rörande yrkesutbildningen och måleriutveckling. Den avgiften kommer att fasas ut för att 2022 vara borta. Målareförbundet har en längre tid anpassat organisation för att möta bortfallet.


Nu står förbundet inför en organisationsförändring för att förbättra medlemsservicen, bättre hävda medlemmarnas intressen i debatten, öka styrkan i avtalsförhandlingarna och öka effektiviteten i organisationen.


I grupper diskuterades de olika alternativen. Vid redovisningen sammanställdes också vilket eller vilka alternativ som inte var realistiska, vilka som behöver utredas, vilka som är otänkbara. Grupperna svarade också på vilket alternativ som de bedömde vara mest trovärdigt och hur förbundsstyrelsen ska jobba vidare.


Sammantaget ansåg de flesta att alternativet ett organisationsnummer och alternativet med tre avdelningar var de mest trovärdiga förändringarna. En uppgång i Byggnads ansågs av många otänkbart. Vid en uppgång i annat förbund måste också hänsyn tas till lackerarna. Mötet ansåg att förbundsstyrelsen ska utreda vidare om besparingar inom nuvarande organisation, tre avdelningar och ett organisationsnummer. Många utredningar finns redan och kan uppdateras med nuläget. Delegaterna på förbundsmötet vill se siffror och underlag. De vill att demokratiutredningen ska vara klar och användas i arbetet med ny organisation. De vill ha en kartläggning av konsekvenserna med olika alternativ. Förbundsstyrelsen uppmanades att vara öppen för nya alternativ.


Ordförande Mikael Johansson avslutade mötet med att konstatera att Målareförbundet är LO:s äldsta förbund och det är inte tack vare att de gömt sig i buskarna.

– Vi har alltid haft förmågan och modet att förändra oss så det blir rätt.Huvudalternativ


Besparingar inom nuvarande organisation


Tre avdelningar


Ett organisationsnummer


Uppgång i Byggnads


Sammanslagning med annat/andra förbundHelena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-08-31 10:00


Mer Nyheter
Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Oll...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna     Det ska inte längre gå att dumpa löner elle...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för at...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgiv...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som ka...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknad...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljö...

Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

52 lettiska byggarbetare fick lämna sin arbetsplats vid Frövi pappersbruk efter en kontro...
Konflikten är löst. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Tomas Nyberg

Miljönären-tvisten löst – Inte okej att dumpa löner

Tvisten om Miljönärens ”egenföretagare” från Östeuropa gick till central förh...

Upptäckt om skiftarbetets påverkan ger Nobelpris

Årets Nobelpris i medicin går till de tre amerikanska forskarna Jeffrey C Hall, Michael R...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor