Många skyddsombud uppger att de hindras i sitt uppdrag och till och med hotas och utsätts för våld. LO:s nya rapport Trakasserier av skyddsombud är skrämmande läsning.

Rapporten baseras på en enkät som gjorts hos skyddsombud i LO:s 14 förbund. Av rapporten framgår att en tredjedel av alla skyddsombud hindras i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har hotats eller utsatts för våld. Så många som 428 skyddsombud svarade att de blivit utsatta för hot eller våld i sitt uppdrag de senaste 12 månaderna.
– När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.
När det gäller hinder som skyddsombuden kan råka ut för handlar det om att inte få vara med vid planering av förändringar eller vid anmälan av tillbud och arbetsskador, att inte kallas till möten, att inte få gå grundutbildningen. I vissa fall har det till och med hänt att arbetsgivare har nonchalerat skyddsstopp. Skyddsombud pressas att lämna sitt uppdrag, de avskedas och omplaceras. De utsätts för förtäckta hot om sämre villkor för att de är skyddsombud.
Ett skyddsombud inom el-branschen fick sin grundutbildning och stöttades av arbetskamraterna. Företaget är till en början positivt till att han tar tag i arbetsmiljön. Senare tycker det att det är dyrt att rätta till bristerna och anser skyddsombudet är illojal mot företaget och hotar med konsekvenser om han fortsätter som skyddsombud. Han slutar som skyddsombud och vill inte att förbundet driver frågan. I LO:s rapport framgår att de absolut flesta drabbade skyddsombud inte vill driva sitt fall vidare av rädsla för sämre villkor eller till och med förlora sitt jobb.
Enligt Anders Eriksson, Regionalt skyddsombud i Elektrikerförbundet, är det inte vanligt men visst förekommer det hinder och trakasserier.
– I vårt kollektivavtal finns regler om arbetsmiljöutbildning för skyddsombudet så det brukar inte vara något problem. Det finns också skrivningar i avtalet om att skyddsombudet ska beaktas. Så det händer att de får lönepåslag för att de är skyddsombud, säger Anders Eriksson.
Antalet skyddsombud minskar i LO:s förbund. År 2012 gick det i snitt 20 medlemmar per skyddsombud och år 2016 var det 21 stycken. De förbund som tappat flest skyddsombud per medlem är Elektrikerna som nu har 26 medlemmar per skyddsombud och Målarna som har 36 medlemmar per skyddsombud.
Elektrikerförbundet känner väl till problemet och arbetar sedan 2013 med att stärka skyddsombudet. Ett mentorskap med regionala skyddsombud och skyddsombud håller på att utvecklas. Genom att bilda nätverk ska skyddsombuden alltid ha någon att kontakta.
– Skyddsombudens uppgift är att värna om arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.
Arbetsgruppen som skrivit LO:s rapport Trakasserier av skyddsombud skriver att genomgången av domar från Arbetsdomstolen visar att skyddsombudet måste vara utbildad, konsekvent, ha disciplin, tåla hård kritik och inte backa för påtryckningar. Även om det är ett tufft uppdrag tycker de flesta skyddsombud att det är roligt och spännande. Deras arbete är till stor nytta för arbetskamraterna.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se