Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Märkligt med olika villkor?

Åsikter

Debatt


Det sägs från alla håll, höger till vänster, att villkoren på den svenska arbetsmarknaden ska regleras i kollektivavtal. Det innebär att de politiska partierna, regering, riksdag, de fackliga organisationerna samt arbetsgivarorganisationerna är överens om att de fackliga organisationerna och arbetsgivarna ska förhandla om vilka villkor som ska gälla för de som arbetar på den svenska arbetsmarknaden. Men det innebär också att det enda skyddet för vad det minsta en arbetsgivare kan betala i lön bara finns i kollektivavtal.


Det finns ingen minimilagstiftning i Sverige och vi är överens om att så ska det vara. Det innebär också att om villkor ska bestämmas i kollektivavtal så behöver en arbetsgivare som bedriver verksamhet i Sverige teckna kollektivavtal för sina anställda om han inte gör det är villkoren inte reglerade enligt den modell som vi är så överens om.


I upphandling är det självklart att stat kommuner och landsting ska kräva att företag ska leva upp till de villkor som vi kommit överens om i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Stat kommun och landsting kräver inte och ska inte kräva att ett företag har kollektivavtal men för att anses seriöst och för att konkurrera på lika villkor ska de ha samma eller liknande villkor som seriösa företag har. Ett seriöst företag tecknar så klart ett avtal, vi är ju alla överens om att villkor för de anställda ska regleras i kollektivavtal.


Vissa arbetsgivarorganisationer brukar säga detta samtidigt som de hävdar att de vill bevara partsrelationerna och att parterna ska reglera villkoren i Sverige genom kollektivavtal. I dag förhindrar lagstiftningen de fackliga organisationerna att kräva kollektivavtal med utländska företag med samma villkor som för svenska företag.

Då skulle man ju kunna tro att dessa arbetsgivarorganisationer kommer kräva att lagstiftningen ändras så att arbetskraft ska likabehandlas, men så är det tyvärr inte. De står bakom en lagstiftning som innebär att arbetskraft och företag från andra länder konkurrerar med andra villkor än de som ställs på företag i Sverige.

Miljökrav på leverantörer, att mat ska kunna vara närodlad eller ekologisk tycker de flesta är viktiga krav att kunna få ställa i upphandling, lika självklart borde vara att få ställa krav på att personal som ska utföra arbeten ska behandlas enligt de villkor vi bestämt ska gälla i Sverige. Hur kan man stå bakom den svenska modellen samtidigt som man inte tycker att företag ska leva upp till villkoren för att anses som seriösa och konkurrera på lika villkor som svenska företag.


När man inte vill att anställda i företag som deltar i upphandling ska garanteras villkor enligt nivå i kollektivavtal – vilken nivå har man i så fall tänkt sig ska gälla? Och kan man påstå att man står bakom den svenska modellen om att villkoren för arbetskraft ska bestämmas i kollektivavtal? Varför vill många debattörer att villkoren ska vara olika? Och varför tycker man inte att arbetskraften förtjänar de villkor som finns i kollektivavtal som vi är överens om att vi ska ha i Sverige?

Förvirrande och upprörande!


Anders Korneliusson,

ombudsman Svenska MålareförbundetMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-24 10:00


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...

”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

DEBATT Varför tar ni er rätten att använda en hel yrkeskår som försökskaniner när det gä...
Foto: Tomas Nyberg

Det måste ske en förändring – även i verkligheten

KRÖNIKA  ”Vi har länge levt gott på att Sverige är ett av världens mest jämställ...
Foto: Tomas Nyberg

Arbetslivskriminalitet hotar inte bara jobb och företag

LEDARE Det går bra för Sverige just nu. Arbetslösheten är rekordlåg och företagens ord...
Foto: Tomas Nyberg

Att utveckla den kollektiva styrkan eller förpassas till förvaltare?

Debatt Vi har ärvt någonting. Att ärva för snabbt tankarna till familjefejder och dål...

Häxjakt på fackligt aktiva

Krönika    Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på per...
Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Måleriföretagen försöker sprida en osann bild”

Ledare    Vi har inte vantolkat något, det är uppenbart att Måleriföretagen inte...
Mikael Johansson och Kenneth E Rigmaiden. Foto: Christer Wälivaara

Målareförbund i världen

LEDARE    Det är inte något jag tänker på varje dag, men ibland blir jag påmind ...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor