Tisdagen den 22 augusti 2017

← Senaste numret • 5 2017

Malarnas nr 5 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Facket företräder målarna

Redaktörn Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vill än facket själva, det är fräckt.
Förra årets avtalsrörelse hade knappt avslutats när förbundet började förbereda sig för en ny avtalsrörelse. Även för mig som redaktör för tidningen har mycket handlat om förhandlingarna om nya avtal senaste året.

  • Foto: Tomas Nyberg

Märkligt med olika villkor?

Åsikter

Debatt


Det sägs från alla håll, höger till vänster, att villkoren på den svenska arbetsmarknaden ska regleras i kollektivavtal. Det innebär att de politiska partierna, regering, riksdag, de fackliga organisationerna samt arbetsgivarorganisationerna är överens om att de fackliga organisationerna och arbetsgivarna ska förhandla om vilka villkor som ska gälla för de som arbetar på den svenska arbetsmarknaden. Men det innebär också att det enda skyddet för vad det minsta en arbetsgivare kan betala i lön bara finns i kollektivavtal.


Det finns ingen minimilagstiftning i Sverige och vi är överens om att så ska det vara. Det innebär också att om villkor ska bestämmas i kollektivavtal så behöver en arbetsgivare som bedriver verksamhet i Sverige teckna kollektivavtal för sina anställda om han inte gör det är villkoren inte reglerade enligt den modell som vi är så överens om.


I upphandling är det självklart att stat kommuner och landsting ska kräva att företag ska leva upp till de villkor som vi kommit överens om i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Stat kommun och landsting kräver inte och ska inte kräva att ett företag har kollektivavtal men för att anses seriöst och för att konkurrera på lika villkor ska de ha samma eller liknande villkor som seriösa företag har. Ett seriöst företag tecknar så klart ett avtal, vi är ju alla överens om att villkor för de anställda ska regleras i kollektivavtal.


Vissa arbetsgivarorganisationer brukar säga detta samtidigt som de hävdar att de vill bevara partsrelationerna och att parterna ska reglera villkoren i Sverige genom kollektivavtal. I dag förhindrar lagstiftningen de fackliga organisationerna att kräva kollektivavtal med utländska företag med samma villkor som för svenska företag.

Då skulle man ju kunna tro att dessa arbetsgivarorganisationer kommer kräva att lagstiftningen ändras så att arbetskraft ska likabehandlas, men så är det tyvärr inte. De står bakom en lagstiftning som innebär att arbetskraft och företag från andra länder konkurrerar med andra villkor än de som ställs på företag i Sverige.

Miljökrav på leverantörer, att mat ska kunna vara närodlad eller ekologisk tycker de flesta är viktiga krav att kunna få ställa i upphandling, lika självklart borde vara att få ställa krav på att personal som ska utföra arbeten ska behandlas enligt de villkor vi bestämt ska gälla i Sverige. Hur kan man stå bakom den svenska modellen samtidigt som man inte tycker att företag ska leva upp till villkoren för att anses som seriösa och konkurrera på lika villkor som svenska företag.


När man inte vill att anställda i företag som deltar i upphandling ska garanteras villkor enligt nivå i kollektivavtal – vilken nivå har man i så fall tänkt sig ska gälla? Och kan man påstå att man står bakom den svenska modellen om att villkoren för arbetskraft ska bestämmas i kollektivavtal? Varför vill många debattörer att villkoren ska vara olika? Och varför tycker man inte att arbetskraften förtjänar de villkor som finns i kollektivavtal som vi är överens om att vi ska ha i Sverige?

Förvirrande och upprörande!


Anders Korneliusson,

ombudsman Svenska MålareförbundetMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-24 10:00


Mer Åsikter

Häxjakt på fackligt aktiva

Krönika    Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på per...
Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Måleriföretagen försöker sprida en osann bild”

Ledare    Vi har inte vantolkat något, det är uppenbart att Måleriföretagen inte...
Mikael Johansson och Kenneth E Rigmaiden. Foto: Christer Wälivaara

Målareförbund i världen

LEDARE    Det är inte något jag tänker på varje dag, men ibland blir jag påmind ...

Facket företräder målarna

Redaktörn  Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vil...

Dags att släppa oss män fria

Debatt Så frigör dig själv från de stereotypa och fördummande mansrollerna! Dags för o...

Vart är vi på väg?

I slutet av förra året firade Coop en stor seger. Efter hårt arbete och mycket slit hade ...

Hur skulle samhället se ut om alla var ja-sägare?

Krönika Det finns tid för mycket reflektion när man står de ensamma timmarna på jobbet...

Rocka sockor! Sen då?

KRÖNIKA  Rockade ni sockorna? 21 mars är downs syndrom-dagen en dag som årligen uppmär...

Dags för ökat skydd för de mest utsatta på svensk arbetsmarknad!

LEDARE  Sverige har sedan början på 90-talet delat arbetsmarknad med resten av EU. Att d...

Anders Andersson: Sörj inte, organisera er

Det är bevingade ord. Ord från en annan tid, lästa i ett annat slags ljus. Detta ljus, så...

Nyheter

Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

 
En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte överlever utan att fuska med regelverken. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.
I undersökningen framkommer också att fyra av tio arbetsgivare bedömer att upptäcktsrisken är låg vid fusk. Fusket kan handla om att betala svarta löner, bryta mot arbetsmiljöregler, …

...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

 
En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i färg har resulterat i att färre målare förtidspensioneras på grund av hjärnskador.
På 70-talet uppmärksammades i de Skandinaviska länderna att risken för hjärnskador var större hos målare. En av de första studierna gjordes bland svenska målare. Den ökade risken …

...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska insekter som kallas art flyes.
När Målarnas facktidning besöker Mathias Åberg för att få veta mer om han och hans hobby att binda flugor får vi se något som vi aldrig sett tidigare. Jag hade …

...
Foto: Tomas Nyberg

Stor brist på målare närmaste året

Arbetsförmedlingen har lämnat en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Den visar en fortsatt mycket stark arbetsmarknad för många yrken under 2017 och första halvåret 2018. Målare är ett av bristyrkena.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen kommer att öka med 81 000 personer under 2017. Yrkesområden där bristen är …

...
Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

Mikael Johansson i debatt under Almedalsveckan

 
På söndag drar Almedalsveckan igång. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson kommer att prata på ett seminarium om pensioner som 6F och Katalys arrangerar. Han kommer också att sitta i panelen vid en debatt som Svenskt näringslivs tankesmedja Ratio håller.
Fackförbunden 6F arrangerar tre seminarier tillsammans med tankesmedjan Katalys. Förutom att belysa behovet av …

...
Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätning ökar förtjänsten till målare och företag

I Umeå finns två engagerade mätare, Peter Holmberg och Ronny Eriksson. De vittnar om målare och företag som i allt större utsträckning upptäcker fördelarna med att mäta jobben.
Men det finns också de som är skeptiska eller direkt emot ackordet.
Peter Holmberg hade fullt upp innan han fick Ronny Eriksson som …

...
Foto: Tomas Nyberg

Extra kongress ska besluta om Målareförbundets framtid

 
Förbundsstyrelsen har beslutat att föreslå en extra kongress att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer.
Målareförbundets styrelse var inte enig i beslutet.
En omorganisation av Målareförbundet i syfte att ge medlemmarna så mycket som möjligt för pengarna samtidigt som facket måste minska utgifterna i sin budget är en fråga som diskuterats …

...

Lärling slog rekord på lackprovet

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poäng som någonsin delats ut till en elev.
– Kul att få sätta rekord men jag blev överraskad när jag fick resultatet, säger han och skrattar.
Varje år sedan 2012 har ett yrkesprov genomförts för de elever som …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor