• Anders Andersson känner sig privilegierad att få jobba med det som är hans stora intresse. Foto: Helena Forsberg

 

Anders Andersson tycker att ombudsmannautbildningen har utvecklat honom som person. Nu vill han fortsätta göra skillnad i målarnas vardag.
Fackliga frågor har alltid intresserat Anders Andersson. I avdelning 3 sitter han i styrelsen och är studieorganisatör. Från och till har han varit en extra resurs som hjälpt till vid förhandlingar. Under 1,5 år har han varit vikarierande ombudsman.
– Fackliga frågor är ett stort intresse, när jag fick förtroendet att arbeta med det så var det stort. Jag känner mig privilegierad, säger Anders Andersson.

LO:s ombudsmannautbildning har handlat om ledarskap, ideologi och pedagogik.
– Jag har blivit mer reflekterande, säger Anders Andersson som nu känner sig tryggare i att vara ledare.
Under sina praktikveckor var Anders bland annat i avdelning 10 på kontoret i Sundsvall och han lade märke till den tighta tvärfackliga närvaron med de andra byggfacken.
– Även i Göteborg sitter vi tillsammans men i Sundsvall fick man känslan att det var ett förbund med olika avtal.

Han ger ett exempel där elektrikerna varit ute på ett bygge och som en självklarhet kommer in och tipsar målarnas ombudsman. Han berättar om ett mer flexibelt sätt att arbeta än vad han är van med hemma i Göteborg. Att se hur andra avdelningar fick jobbet gjort tyckte Anders var motiverande.
– Det var också roligt att träffa andra förbund utanför 6F. Nu har jag ett enormt kontaktnät från norr till söder.
Eftersom Anders Andersson redan provat på jobbet som ombudsman så ber jag honom berätta om något ärende som satt sig i hans minne eller som han är extra stolt över. Han berättar om en kille som hade en bidragsanställning på ett företag som avdelningen haft återkommande problem med. Den här målaren fick felaktig lön. På lönespecifikationen stod den korrekta lönen enligt avtal men det var inte vad som betalades ut. Han fick inte mer än 10 000 kronor netto.
Målaren var rädd men lät ändå facket driva hans ärende.
– Han var ensam försörjare för fru och tre barn. Han var i en otroligt utsatt position. Vi var tvungna att tänka utanför boxen.

Anders Andersson berättar hur avdelningen höll på ärendet under en månad medan de fixade annat jobb åt medlemmen. Sedan tryckte de på alla knappar samtidigt. Ett brev skickades till företaget där det stod att eftersom arbetsgivaren åsidosatt anställningsavtalet hade den anställde ingen uppsägningstid. Det skickades också en förhandlingsframställan om brott mot kollektivavtalet. Samtidigt gick målaren till sitt nya jobb.
– Vår främsta uppgift är ju inte att leta jobb men vi kunde ju inte veta utgången så vi tvingades vara kreativa.
Förhandlingarna slutade med att medlemmen fick 50 000 kronor i skadestånd och kompensation.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se