• Foto: Tomas Nyberg


Målarna kräver giftfria färger! Så löd texten på den banderoll jag bar tillsammans med tre kollegor Första maj 1980. Det var första gången jag gick i ett Första majtåg för Målareförbundet. Sedan dess har 37 år förflutit, men banderollen skulle vara lika aktuell år 2017. Det har hänt en hel del på arbetsmiljöns område sedan dess, men att målare skadas av de produkter vi använder är tyvärr fortfarande en tragisk verklighet. Vi har länge påpekat att vi sett en ökning av antalet allergiska besvär hos våra medlemmar. Det är svårt att få en komplett bild av omfattningen av problemet, då den företagshälsovård vi tidigare hade genom Bygghälsan har ersatts av en mängd olika aktörer utan krav på nationell rapportering.

Målareförbundet har på eget initiativ ställt frågor om medlemmarnas upplevda allergiska besvär i en e-postenkät. Så många som var tredje målare i enkäten sade sig ha upplevt problem. Kraven på vilka egenskaper den moderna färgen skall ha är många. Ett av dessa är att färgen skall hålla för lagring även efter det att den öppnats. Därför tillsätts flera olika konserveringsmedel, vilka har egenheten att de är allergiframkallande.

Att vi som målare handskas med kemiska produkter i vårt dagliga arbete är något vi alltid måste vara medvetna om. Men för att kunna undvika kemiska hälsorisker, måste vi veta både vad produkterna vi använder innehåller och hur vi på bästa sätt kan skydda oss vid användandet. Under 2017 väntas EU skärpa reglerna vad gäller skyldigheten att redovisa förekomsten av allergiframkallande ämnen.

Detta har Kemikalieinspektionen tagit fasta på genom att undersöka färger och klister. De konstaterar att över hälften av de testade produkterna kommer att få krav på märkning att innehållet är allergiframkallande. Ett större forskningsprojekt, som görs på Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, skall även titta på hur färgerna påverkar luftvägarna. Jag välkomnar naturligtvis både en skärpt lagstiftning och mer forskning i det som berör vår arbetsmiljö. Det viktiga blir sedan hur vi använder resultaten som forskarna får fram.

Vad jag skulle vilja se är ett samarbete mellan både fack, arbetsgivare och industri. Det borde finnas en hel del vi kan göra redan nu. Viktigast är kanske att ha en företagshälsovård, som har den nödvändiga kunskapen om våra problem, samt ett nationellt rapportsystem som gör att vi får veta vilka skador som målare drabbas av.

Utmaningen till färgindustrin är att ta fram uppgifter om och redovisa hur produkterna påverkar oss målare. Den tillverkare som levererar den minst farliga produkten skulle få en stor fördel framför andra. Yrkesmåleriet skulle välja den framför andra alternativ; detta med stöd av både lag och kollektivavtal. Tänk om vi tillsammans kunde utveckla metoder för att handskas med färg i lufttäta förpackningar, där vi tappar upp den mängd som behövs för dagen. Det skulle innebära att behovet av giftigt konserveringsmedel i princip försvann.
Svenska Målareförbundet är redo för utmaningen. Är ni – arbetsgivare och färgfabrikanter – redo att arbeta med oss i visionen om giftfria färger?

Mikael Johansson
förbundsordförande