Fastighets varslade om strejk när de inte fick gehör för sina krav av arbetsgivarorganisationen Almega Fastighetsarbetsgivare och Almega Specialservice.
LO ställde sig bakom strejkvarslet.

Det första varslet lades mot Almega Fastighetsarbetsgivare.
– Almega vägrar oss en överenskommelse i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen som innehåller en låglönesatsning. Almega vill att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal. Det kan vi inte acceptera, därför har vi tvingats att varsla, säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande i Fastighetsanställdas Förbund.
Varslet träder i kraft 8 maj 06:00 och omfattar sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala.
Varslet innehåller total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs vid de företag och arbetsplatser som är uttagna. Dessutom innebär det övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt förbud mot inhyrning av personal inom hela avtalets tillämpningsområde

Nästa varsel lades mot Almega Specialservice där sex företag tas ut i strejk 12 maj.
– Varslet handlar främst om att motparten ensidigt ställt in förhandlingarna om nytt kollektivavtal på området Almega Specialservice. I de förhandlingar som pågick före det visade de ingen vilja att diskutera ett avtal inom industrinormen med låglönesatsning, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets.
– Fastighets försöker överskrida märket. Det är väldigt olyckligt att LO-facken än en gång försöker få en låglönesatsning utöver normeringen. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk står arbetsgivarsidan fast vid att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket, säger Stefan Koskinen, chef för Almegas avdelning för arbetsgivarpolitik, i ett pressmeddelande.

Övriga LO-förbund står bakom Fastighets och hyllar att de tar kampen för att få upp lönerna för de allra lägst avlönade. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson är inte förvånad att Almega är ett av arbetsgivarförbunden som krånglar då de tillhör de mest konfliktorienterade förbunden på svensk arbetsmarknad. Han skriver på Facebook:
– Att lågavlönade, ofta kvinnor, som kräver att få sin lön i kronor och inte i procent utmålas som hot både mot förhandlingsmodellen och den svenska ekonomin är inte bara felaktigt, utan rent ovärdigt oavsett från vilken utgångspunkt man väljer att pröva frågan. Hur svårt kan det vara?

Helena Forsberg
Per Eklund