• Simon Engevad bläddrar i kollektivavtalet tillsammans med eleverna. Från vänster: William Björk, William Stenberg, Jessica Linder, Christoffer Boström och Olivia Lundberg. Foto: Tomas Nyberg

  • För Lina Johansson, Elin Larsen och Rasmus Ström väntar lärlingsjobb.– Det ska bli kul. Jag längtar, säger Rasmus Ström. Foto: Tomas Nyberg

  • Läraren Lars Lundberg, till höger, visar fackets Simon Engevad elevhemmet där tvåorna gör sitt praktiska arbete. Foto: Tomas Nyberg

  • Simon Engevad, skolinformatör. Foto: Tomas Nyberg

  • Jessica Linder. Foto: Tomas Nyberg

  • Emil Dahlgren är företagare i Lycksele och tar emot elever som praktikanter och lärlingar. Foto: Tomas Nyberg

  • Eleverna uppskattar att få besök av Simon Engevad från Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

Simon Engevad är skolinformatör i Umeå och eftersom Lycksele inte har någon fungerande sektion far han de 14 milen för att träffa även eleverna på Tannbergsskolan. Han är igenkänd och välkommen. På whiteboarden står hans privata nummer på fast plats i hörnet – jag svarar för det mesta.

Han försöker träffa eleverna så många gånger som möjligt. Han träffar dem i tvåan och trean och lägger upp informationen med olika fokus beroende på var de befinner sig i livet.
– I trean är det mer fokus på att de snart ska ut och klara sig själva. Jag pratar lön och så, säger Simon Engevad.
En engagerad målerilärare möter oss. Lars Lundberg har varit företagare och omskolat sig till lärare. Han visar runt i kommunens elevhem som hans elever i årskurs två håller på att renovera.
– Vi är oftast ute på riktiga jobb. Här ska de förutom målning renovera fönster, sätta väv, spackla och sätta tapet.

Treorna är gymnasielärlingar ute på företag. Tannbergsskolan har valt utbildningsformen där eleverna gör 50 procent av den praktiska tiden ute på företag. Rektor Frida Lindberg berättar att de valt att släppa ut dem som gymnasielärlingar i trean och att det finns ett avtal mellan skola, elev och arbetsgivare över vilket ansvar varje part har. Arbetsgivaren Emil Dahlgren säger att han tycker det fungerar bra och att han känner ett helt annat ansvar för eleverna.
Läraren Lars Lundberg ser gärna att facket kommer på besök flera gånger per år.
– Det är bra att eleverna får veta sina rättigheter och skyldigheter från någon utifrån och att eleverna får ett ansikte på facket. Samtidigt får jag också lite nyheter.

Simon Engevad går igenom stegen med lärlingspoäng kopplat till lön och poängterar hur viktigt det är att sköta sig och att även de ämnen som inte hör till yrket är viktiga annars tappar de poäng och lönen blir lägre.
– Se till att ha betygen i ordning. Jag har varit med om att få lov att sänka en lärlingslön då det blev känt att alla betyg inte fanns och det fattades lärlingspoäng. Det skiljde 30 kronor i timmen, säger Emil Dahlgren.
– Det är bra om bransch och skola kan samarbeta så eleverna inser att även de ämnen som inte hör till yrket är viktiga, säger rektor Frida Lindberg.
Lina Johansson och Rasmus Ström som under sitt tredje år varit gymnasielärlingar tycker det varit bra.
– Man är mer självständig, säger Lina Johansson.
– Man får jobba mer på riktigt, säger Rasmus Ström.

När de nu till sommaren går ut skolan innebär det inte att de är klara. Ungefär två år tar de innan lärlingstiden är fullgjord och de är utlärda målare.
– Det är viktigt att ni ställer krav mot arbetsgivaren och målarna så ni får göra allting. Säg till om ni vill bredspackla mer, eller knappt gjort ett badrum eller behöver träna mer tapet, säger Simon Engevad.
– Även ackord ingår i er utbildning. Företagen har skrivit på kollektivavtalet och där ingår utbildningsavtalet som säger att ni ska få prova ackord och lära er hur det fungerar, säger Simon Engevad.
– Passa på att mäta för som lärling går ni bara plus. Ring Målerifakta så kommer mätarna ut och hjälper er.

Simon Engevad säger att om det inte finns två omklädningsrum får man hitta en lösning där man till exempel turas om att gå tidigare för att byta om. Att bli tillsagd att byta om hemma är inte okej.
– Det är skönt att ha ett känt ansikte om det skulle vara något jag behöver ringa om, säger William Björk efter fackets besök.
Till höstens läsårsstart finns 39 sökande till 30 platser på Bygg- och anläggningsprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele. Under deras första år kommer Lars Lundberg göra allt för att locka så många som möjligt till måleriet.

Checklista: sommarjobb, lärling

Sommarjobb? Jobba så mycket som möjligt eftersom ni får plussa på det i er lärlingsstege. Ju högre upp i trappan ni kommer, mer tjänar ni.

För att kunna tillgodoräkna er timmarna i utbildningen ska jobbet vara på ett måleriföretag och på ett företag som har kollektivavtal.

Vattenbaserat betyder inte att det är ofarligt. Undvik hudkontakt med färg, lim och damm. Det är allergiframkallande. Använd långärmat, handskar och rätt mask.

Spara alla papper och redovisa allt till läraren för att få in det i lärlingsstegen.

Pröva att jobba på ackord, det är en del av ert gesällprov senare.

Ni ska kunna äta, tvätta er och byta om på arbetet. Ombytesmöjligheter ska finnas för båda könen.

Kör inte grejer i era egna bilar och åk inte hem i arbetskläder.

Fast ställning är bäst och säkrast.

Skaffa login till lärlingsportalen och kolla att det ni rapporterat in är inskrivet.

För treorna som ska ut i yrkeslivet fylls checklistan på ytterligare:

Ni har rätt till 5 dagars betald semester vid nyanställning

Arbetsgivaren ska ge er en hälsoundersökning inom två månader från er första anställningsdag.

Ni har 34 timmars arbetstidsförkortning per år. Det är betald ledighet som inte går att spara.

Arbetsgivaren ska ge er en lärlingsväska med verktyg. En utlärd målare har rätt till minst 1500 per år, vissa företag har fria verktyg.

Ni har rätt till tre klädställ per år.

Skyddsskor är personlig skyddsutrustning. Arbetsgivaren kan inte tilldela en viss sorts sko. Ni ska i samråd med arbetsgivaren välja den sko som passar er fot.

Använder man inte den skyddsutrustning man fått ut är det skäl för uppsägning.

I lärlingsportalen finns det teoriprov ni ska göra innan den praktiska delen i gesällprovet. Teoriprovet kan göras hur många gånger som helst tills ni har alla rätt.

Gesällprovet ska göras i sista steget i lärlingstrappan 5951-6800 timmar. En duktig lärling kan göra provet i början av steget och tjänar ekonomiskt på det. Ha en dialog med arbetsgivaren i god tid så den hittar ett lämpligt objekt. Får ni inget gehör, ta kontakt med facket.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se