• Tomas Nyberg, fotograf och redigerare, och Helena Forsberg, redaktör, ser fram emot att redaktionen utökas från tre till fyra journalister. Foto: Per Eklund

 

Målarnas facktidning ska bli ännu mer alert. Därför satsas nu på tidningens digitala närvaro och redaktionen ska utökas med en journalist med fokus på nättidningen och sociala medier.

Satsningen görs tillsammans med Elektrikerförbundet då de båda facktidningarna produceras av en gemensam redaktion anställd av Dala-Demokraten.
– Här ser vi effekten av att två små förbund samarbetar kring ett eget mediehus i all enkelhet, säger Mikael Johansson.
– Vi hade aldrig haft möjlighet att göra detta på egen hand.

Mikael Johansson sticker inte under stolen med att frågan om att utveckla tidningen digitalt snurrat hos Elektrikerförbundet betydligt längre, medan Målareförbundet inte lagt någon energi på den frågan. När de båda förbunden diskuterade saken så visade det sig dock att de ser lika på behovet av utveckling.
– Vi tror fortfarande på våra facktidningar och måste följa utvecklingen så tidningen behåller sin plats hos medlemmarna.
– Sveriges äldsta facktidning ska fortfarande vara med i framkant och attrahera nya läsare.

Redaktionen ser fram emot en förstärkning och tror att samtidigt som nättidningarna kommer att bli mer aktiva och dagsaktuella så frigörs utrymme för att göra en än mer gedigen journalistik för såväl papper som internet.
Målarnas facktidning ska vara målare och lackerares självklara val för att få dagsaktuell information om avtal, arbetsmiljö och politik som berör arbetslivet. Här ska också arbetsgivare, politiker och andra aktörer inom samhället kunna läsa om förbundets och medlemmarnas synpunkter i debatten.

Samtidigt som redaktionen nu söker en journalist med kompetens att utveckla tidningen digitalt så söks också en ny redaktör till tidningen Elektrikern då Per Eklund går i pension under hösten. När de båda rekryteringarna är klara kommer redaktionen för Målarnas facktidning och Elektrikern att bestå av fyra personer. Två redaktörer, en journalist med fokus på webben samt en kombinerad fotograf och redigerare.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se