• – Som lärling får man känna på tempot på en riktig arbetsplats, säger Henrik Isberg. Foto: Klockar Mattias Nääs

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poäng som någonsin delats ut till en elev.
– Kul att få sätta rekord men jag blev överraskad när jag fick resultatet, säger han och skrattar.

Varje år sedan 2012 har ett yrkesprov genomförts för de elever som går sista året som fordonslackerare Sverige. Provet är också öppet för verksamma lackerare som vill validera sin utbildning.
I årets prov slogs ett nytt rekord för elever. Henrik Isberg som går lärlingsprogrammet på Leksands gymnasium lyckades få smått otroliga 92,5 poäng av 100 möjliga.
– Provet är väldigt svårt men vore det inte svårt hade det inte varit värt något. Det blir ett tydligt mål för eleverna att jobba mot under studietiden, säger Björn Wilhelmsson, lärare på lackutbildningen på Lugnetgymnasiet i Falun.

Provet består av flera praktiska moment som plastreparation, spackling, bättring, färgbrytning och topplack. Sedan är det även en teoridel.
– Mitt mål var att få 85 poäng det kändes rimligt, säger Henrik Isberg från Djurmo.

Lärlingsutbildningen har gått till på det viset att Henrik läst basämnena på Leksands gymnasium två dagar i veckan. De andra tre dagarna har han varit hos Leksands plåt och lackteknik som lärling.
Utöver det har han sammanlagt haft åtta veckor utspridda under läsåret med specialkurser på Lugnetgymnasiet i Falun.

För Henriks del började allt med en praktik som gjorde att han fick upp intresset för billackering.
– Innan den hade jag bara målat någon moppekåpa med sprayburk men jag har alltid varit intresserad av bilar och motorer, berättar han och fortsätter:
– Roligast med lackeringsyrket är att det hela tiden finns en utmaning. Det går alltid att göra allt bättre och jag blir aldrig nöjd.

Nu har Henrik Isberg tagit studenten och det är ingen brist på jobb som lackerare. Men han vet inte riktigt var han kommer ta vägen än.
– Kanske blir det en större firma utanför Dalarna.
Han tycker lärlingsprogrammet är bra. Framför allt för att han fått lära sig hur det fungerar på en riktig arbetsplats.

Blandningen av elever på de vanliga lektionerna är också positivt. Då har han läst med allt från frisörer och florister till plåtslagare och kockar.
– Det är jätte skoj att Henrik lyckades, extra roligt att det är en lärlingselev som lyckats så bra. Som Leksands gymnasium lagt upp lärlingsutbildningen är den svårslagen som utbildningsform, menar Björn Wilhelmsson.

Klockar Mattias Nääs