Arbetslösheten för inrikes födda är nere på rekordnivåer. Den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland inrikes födda är så låg som 3,9 procent.

– Vi kan konstatera att arbetslösheten bland inrikes födda nu är nere på rekordlåga nivåer, i synnerhet bland dem som har minst en gymnasieutbildning och är över 25 år. Här är den lediga arbetskraften nästan helt uttömd, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

För de utrikes födda ser siffrorna betydligt mörkare ut. Där är arbetslösheten 22 procent.

Det är främst arbetslösa födda utanför Europa som sticker ut i arbetslöshetsstatistiken. En förklaring är att många nyanlända nu har fått sina uppehållstillstånd och deltar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Samtidigt har en något större del av de nyanlända i etableringsuppdraget ett arbete, men även här finns stora skillnader.

– Men vi ser också att en grupp har det särskilt tufft, de som saknar gymnasieutbildning. Därför är det så viktigt att motivera fler till att satsa på en utbildning som banar väg till arbete, säger Annika Sundén.

Totalt var 358 000 personer inskrivna som arbetslösa i slutet av augusti. Det motsvarar en arbetslöshetsnivå på 7,4 procent.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se