Tisdagen den 24 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

Insänt

För andra gången genomförde Målareförbundet vårt ungdomsforum. Det var 17 unga målare på plats från 8 avdelningar.


Grunden till ungdomsforumet är från den motion som blev bifallen av Förbundsmötet 2014. Motionen hade som mål att Svenska Målareförbundet skulle genomföra ett ungdomsforum med syfte på att organisera och engagera unga målare. Detta genomfördes för första gången 2015 med tema ungdomsverksamhet, denna gång var temat skolinformation.


Dagarna på Rönneberga kursgård var stärkande för alla oss som deltog, men det stärkte även Målareförbundet som organisation. Vi fick möjligheten att individuellt utvecklas genom alla tips och tricks vi delade mellan oss, samt att organisationen stärktes genom tydliggörande av uppdragen och målen som skolinformatör och skolorganisatör. Det kändes väldigt bra att samtliga avdelningar hade samma målbild och syfte med uppdragen som skolinformatör och skolorganisatör.


För att stärka organisationen måste vi hela tiden arbeta för att bli fler. Fler som sprider idén och fler som tar steget in i organisationen. Målareförbundet har under senare år pekat på att vi måste stärka ungdomsorganisationen i förbundet. Hos just ungdomar finns det även en otroligt stor potential att organisera fler.


Samtidigt som vi var ute på Rönneberga och stärkte vår sammanhållning inom förbundet så fanns det även ungdomsrepresentanter för Byggnads och Elektrikerna på plats. Detta gav oss möjligheten att bredda vår kunskap och stärka det tvärfackliga arbetet. Tillsammans var vi över 100 aktiva ungdomar inom arbetarrörelsen, det är mäktigt!


Vi gästades även av förbundsordföringarna från Målareförbundet, Elektrikerna och Byggnads. Det började med en paneldiskussion om dagens och morgondagens utmaningar inom arbetarrörelsen men även det politiska.


Mikael Johansson lyfte starkt att det är endast vi tillsammans som kan utveckla och förbättra samhället, detta ska först och främst ske med samtal på arbetsplatserna. Efter detta fick målarnas deltagare möjligheten att träffa Micke själva och ställa frågor. Frågorna handlade till stor del om morgondagens utmaningar för facket.


Sedan gled även diskussionerna in på Målareförbundets extrakongress och upplösning av avdelningarnas som egna juridiska enheter i förbundet, det vill säga att det endast kommer finnas ett organisationsnummer om kongressen röstar för det.


”Jag vill hem och göra en skolpresentation.”


”Det där måste jag testa nästa gång.”


”Jag har nya tankar hur vårt skolinformatörsmaterial kan utvecklas.”


”Jag var nervös att träffa massa jag inte känner, men det här var bland det bästa jag gjort.”


Detta var några av alla deltagarnas röster från årets ungdomsforum. Självklart så finns det alltid potential att utveckla och förbättra den verksamhet som görs, därför så lyfte även många deltagare upp att det hade velat ha ett ännu hårdare schema med mer information och arbete för just skolinformationen.


Vi summerar årets ungdomsforum som givande, intressant, stärkande, kunskapshöjande, roligt, vänner och kreativitet. Dessa ord förklarar gott och väl de känslor vi alla hade när vi lämnade Rönneberga och återvände till våra respektive avdelningar för att fortsätta att utveckla och förbättra Svenska Målareförbundet.


Stefan Johansson Avd. 1


Jesper Jinesjö Avd. 3


Johanna Adolfsson Avd. 8


Foto: Stefan JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-09-28 00:55


Mer Insänt

Medlemmarnas anslagstavla – detta är på gång

Ergonomiutbildning Alla medlemmar i Örebro län är välkomna på en kvällskurs i ergonomi. ...

Facken i Södertälje informerade om försäkringar

INSÄNT Målareförbundets och Byggnads medlemmar hade nöjet att äta en bit mat och lyssna ...

Målare i färgglad Pride-parad

INSÄNT Den 23 september gjorde Svenska Målareförbundet och 6F gemensam sak och deltog me...

Försäkringsansvariga på utbildning i Malmö

INSÄNT Försäkringsansvariga inom förbundet har varit på utbildning för att fylla på kuns...

Insänt: Målareförbundet deltog i Pridefestivalen

Pridefestivalen i Stockholm var i år på Östermalms idrottsplats bakom stadion mellan den ...

Insänt: Läs på om gesällprovet tipsar Nicole

Målarettan Region 2 gratulerar Nicole Tscher, 21, som till sommaren klarade Måleribransch...

Insänt: Målarettans medlemsutflykt med båt

Du som medlem i Målarettan har varje år möjlighet att följa med på en liten kvällstur med...

Pensionärsresa till Åland

2016 års Region 2 pensionärs resa gick med Viking linjen till Åland. Målarnas pensionärsr...

Familjedag med facken i 6F

Den 15 maj arrangerade 6F Kronoberg en familjedag i Växjö. Fackens medlemmar med sina fam...

Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

Organiseringsforum (OF) 2017 ägde rum i Västervik och samlade 45 unga fackliga från olika...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor