Torsdagen den 26 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

Insänt

För andra gången genomförde Målareförbundet vårt ungdomsforum. Det var 17 unga målare på plats från 8 avdelningar.


Grunden till ungdomsforumet är från den motion som blev bifallen av Förbundsmötet 2014. Motionen hade som mål att Svenska Målareförbundet skulle genomföra ett ungdomsforum med syfte på att organisera och engagera unga målare. Detta genomfördes för första gången 2015 med tema ungdomsverksamhet, denna gång var temat skolinformation.


Dagarna på Rönneberga kursgård var stärkande för alla oss som deltog, men det stärkte även Målareförbundet som organisation. Vi fick möjligheten att individuellt utvecklas genom alla tips och tricks vi delade mellan oss, samt att organisationen stärktes genom tydliggörande av uppdragen och målen som skolinformatör och skolorganisatör. Det kändes väldigt bra att samtliga avdelningar hade samma målbild och syfte med uppdragen som skolinformatör och skolorganisatör.


För att stärka organisationen måste vi hela tiden arbeta för att bli fler. Fler som sprider idén och fler som tar steget in i organisationen. Målareförbundet har under senare år pekat på att vi måste stärka ungdomsorganisationen i förbundet. Hos just ungdomar finns det även en otroligt stor potential att organisera fler.


Samtidigt som vi var ute på Rönneberga och stärkte vår sammanhållning inom förbundet så fanns det även ungdomsrepresentanter för Byggnads och Elektrikerna på plats. Detta gav oss möjligheten att bredda vår kunskap och stärka det tvärfackliga arbetet. Tillsammans var vi över 100 aktiva ungdomar inom arbetarrörelsen, det är mäktigt!


Vi gästades även av förbundsordföringarna från Målareförbundet, Elektrikerna och Byggnads. Det började med en paneldiskussion om dagens och morgondagens utmaningar inom arbetarrörelsen men även det politiska.


Mikael Johansson lyfte starkt att det är endast vi tillsammans som kan utveckla och förbättra samhället, detta ska först och främst ske med samtal på arbetsplatserna. Efter detta fick målarnas deltagare möjligheten att träffa Micke själva och ställa frågor. Frågorna handlade till stor del om morgondagens utmaningar för facket.


Sedan gled även diskussionerna in på Målareförbundets extrakongress och upplösning av avdelningarnas som egna juridiska enheter i förbundet, det vill säga att det endast kommer finnas ett organisationsnummer om kongressen röstar för det.


”Jag vill hem och göra en skolpresentation.”


”Det där måste jag testa nästa gång.”


”Jag har nya tankar hur vårt skolinformatörsmaterial kan utvecklas.”


”Jag var nervös att träffa massa jag inte känner, men det här var bland det bästa jag gjort.”


Detta var några av alla deltagarnas röster från årets ungdomsforum. Självklart så finns det alltid potential att utveckla och förbättra den verksamhet som görs, därför så lyfte även många deltagare upp att det hade velat ha ett ännu hårdare schema med mer information och arbete för just skolinformationen.


Vi summerar årets ungdomsforum som givande, intressant, stärkande, kunskapshöjande, roligt, vänner och kreativitet. Dessa ord förklarar gott och väl de känslor vi alla hade när vi lämnade Rönneberga och återvände till våra respektive avdelningar för att fortsätta att utveckla och förbättra Svenska Målareförbundet.


Stefan Johansson Avd. 1


Jesper Jinesjö Avd. 3


Johanna Adolfsson Avd. 8


Foto: Stefan JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-09-28 00:55


Mer Insänt

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Familjens jurist finns för medlemmar

INSÄNT Till Vimpeln i Solna kom Målarettans representantskaps ombud ifrån hela Sthlms lä...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor