Annons

Fredagen den 23 februari 2018

← Senaste numret • 1 2018

Målarnas Facktidning nr 1 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Foto: Fotograf Ulf Sirborn

  • Frida Lager

  • Samuel Teleki

Färgen som minskar risken för allergi

Nyheter

Nya färgserien Colorama Natura utlovar en färg med naturliga och fossilfria råvaror, utan farliga konserveringsmedel och med innehållsförteckning.


– Jag ser en ny och bra attityd här som jag hoppas andra färgtillverkare kommer att följa.


Det säger Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Vi bad henne titta närmare på innehållet i färgen ur främst hudallergisynpunkt, vilket är hennes specialområde. Hon ingick i det internationella forskarprojekt som för ett par år sedan slog larm om alarmerande användning av allergiframkallande konserveringsmedel i färg. Det konstaterades då också att innehållet allt för ofta stämde dåligt med vad som stod på burk och säkerhetsdatablad.


LÄS ÄVEN: ”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”


Halten av isotiazolinonerna MIT, BIT och CMIT analyserades i 71 inomhusfärger. Isotiazolinoner är konserveringsmedel som är extremt allergiframkallande vid hudkontakt. Redan vid mycket låga halter ger de hudallergi och eksem – ett problem som ökat kraftigt bland målare sedan de lösningsmedelsbaserade färgerna ersattes av vatten och konserveringsmedel. Det är dessutom låga lagkrav på att redovisa vad färgen innehåller; Isotiazolinoner behöver bara redovisas över vissa nivåer och där MIT inte ens har en lagligt bindande nivå ännu. De här bitarna är något som både forskare och Målarförbundet högljutt krävt ändring på.


Kanske har något hänt nu; Colorama Natura lanserades tidigare i år och är en färgserie som tagits fram i samarbete med färgtillverkaren Färgbygge som Målarnas skrivit om tidigare. Färgen är gjord på naturliga råvaror som cellulosa, vegetabiliska oljor, mjölkprotein och naturlatex och innehåller ingen petrokem. Den är dessutom fri från isotiazolinoner och har innehållsförteckning, nästan unikt i vår bransch vid storskalig produktion.


LÄS ÄVEN: Efter nya färgen – färgtillverkarna stämmer uppstickaren


Carola Lidén har tagit del av säkerhetsdatablad och innehållsförteckning och även kontaktat färgtillverkaren för mer detaljerad information. Hon poängterar att det är utifrån det och ingen forskarbaserad undersökning av färgen hon uttalar sig.


– Och då tycker jag att det är ett väldigt bra initiativ att de informerar om vad färgerna innehåller, det är första gången jag ser det och ett steg i rätt riktning. Det här är ett av de krav vi framfört till färgbranschen.


Hon menar också att färgen inte tycks innehålla de allergiframkallande isotiazolinonerna. Många tror felaktigt att information i säkerhetsdatablad och på kemikalieförpackningar är innehållsdeklarationer, men industrin redovisar vanligen bara så mycket som krävs enligt lagen.


– Och ur arbetsmiljösynpunkt är det förstås mycket bra. Det minskar helt klart risken för eksem och allergi, säger hon.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”


Hon konstaterar också att färgen, enligt tillverkaren, inte innehåller Bronopol eller formaldehyd som är andra allergiframkallande ämnen i målarfärg.


– Det ser ut så, ja. En intressant produkt.


Forskargruppen jobbar just nu med ett uppföljningsprojekt där de mest använda färgerna, storsäljarna, granskas. Resultatet av detta kommer förhoppningsvis redovisas senare i år eller till våren 2018.
Två målare tycker till om Colorama Natura


Att byta färg eller spackel från en tillverkare till en annan brukar väcka åsikter, ungefär lika många som det finns målare. Här är i alla fall två målarröster om Colorama Natura.


Samuel Teleki, Spånga Måleri & Bygg. Gjort några jobb åt både företag och privatkunder med färgen:

– Har jobbat en del med den och tycker det funkar bra. Lite längre torktid, så du får tänka på upplägget av jobbet, men det är inget konstigt.


– Lite tjockare och det gillar jag, skön att jobba med.


– Men du måste tänka vått i vått; Spara och rolla en vägg i taget annars kan det bli lite flammigt, speciellt de mörkare färgerna.


– Jag är ingen forskare själv, men är det bra för miljön och oss som målar så är jag positiv. Sedan är det väl vad man är van vid, tar tid att vänja sig vid olika märken, men när du väl vant dig är det ingen konstig färg tycker jag.


– Har gjort en del barnrum åt privatkunder där de tänker på miljön och så och de är nöjda även om färgen är lite dyrare.


Frida Lager, Arka Golv & Måleri, Kristianstad. Gjort ett tre-dagarsjobb med färgen:

– Arbetsmässigt så var jag inte imponerad alls. Den är tjock och det var inte alls lätt att få det bra och tunt som det stod att man skulle stryka. Blev lätt flammigt. Funkade bättre när jag körde på med lite mer färg, tyckte jag.


– Och får du en fet kant är det kört att bättra, du har liksom bara en chans på dig att få till det. Drog med sig själv från underlaget och blev grovgrängat.


– Men visst, jobbar du med den mycket så… Men då måste den ju slå så man träffar på den oftare, nu är den väl ovanlig vad jag förstår. Lade ut på Mira-gruppen (Målarförbundets kvinnliga nätverk på nätet red.anm.) om någon testat den men fick inget svar.


– Men jag gillar tänket, det är helrätt. Både för miljön och för oss som jobbar. Vi måste tänka på oss, på hälsan, på lång sikt. Men kändes som man skulle behöva en utbildning på den.


Jan-Erik JohanssonFakta Colorama Natura:


Fossilfri färg baserad på ekologiskt nedbrytbara bindemedel.

 Finns som grundfärg, väggfärg, takfärg och trälasyr.

Fri från allergiframkallande konserveringsmedel som BIT, CIT och MIT (izotiazolinoner) vilket innebär att tillförda bakterier från exempelvis smutsiga verktyg förkortar färgens livslängd.

Normal hållbarhet i obruten förpackning 18 månader.

Färg som har tendens att bilda mögel eller har avvikande lukt ska inte användas.

Dammtorr ca 4 timmar.

Övermålningsbar på 12 timmar, en strykning om dagen rekommenderas.

Spädbar med vatten max 12 procent.

För bäst resultat målas hel yta sammanhängande utan uppehåll.


Färgen innehåller, enligt tillverkaren:


(Enligt tillverkaren redovisar den allt innehåll, även de ämnen som ligger under myndigheternas gränsvärde för vad som behöver redovisas.)


• Titandioxid (vitt pigment)

• Kvarts

• Ammonium Pentaborat (Kasein/mjölkprotein)

• Naturlatex (mjölksaft från gummiträd)

• Schellack

• Cellulosa

• Linolja (olika viskositet)

• Vatten

• Etanol

• Solroslecitin

• Kaliumsorbat


 
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-02 01:00


Mer Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage Förbund...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans o...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektiva...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grund...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirk...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltids...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt. – V...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetspla...

Fem dödsolyckor redan under 2018

Fram till den 13 februari har det skett 5 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2018...
Foto: Tomas Nyberg/Arkiv (Bilden har inget med texten att göra)

Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

Alla som arbetar på ett bygge ska få sin lön. Även om inte den egna arbetsgivaren tar sit...

Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage
Förbundsstyrelsen har beslutat att förstärka organisationen centralt med ytterligare en ombudsman.
I den nya organisationen kommer det som varit ett projekt kring att värva medlemmar och rekrytera förtroendevalda har fortsatt fokus genom att det ingår …

...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans ordförandes fackliga förmåner. Nu ska fackförbundet betala rättegångskostnaderna på mer än en halv miljon kronor.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och företaget APM Terminals ansåg inte att Svenska Hamnarbetarförbundets företrädare hade rätt till lön för fackligt arbete.
I mars 2017 …

...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.
I onsdags kom domen från Arbetsdomstolen: arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ska betala 20 000 i skadestånd till …

...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grundläggande behörighet till högskola. De elever som inte vill läsa dessa ska ha möjlighet att välja bort kurser. LO-facken välkomnar förändringen som föreslås träda i kraft på utbildningar som påbörjas efter den 30 juni nästa år.

...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirka 7000 föremålen som visar hantverkets historia sedan 1700-talet och framåt är ovisst.
Målaren Knut Moberg som senare blev ombudsman började samla föremål 1929.
– När han cyklade runt och förhandlade började han samla, till en …

...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.
Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.
LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och …

...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.
– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.
Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som …

...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås.
Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.
– På något vis fick personen byggmaterial över sig, säger Jan Kuusisto på …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor