Måndagen den 11 december 2017

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"De utnyttjar LAS alla kryphål"

Mikael Johansson: "De utnyttjar LAS alla kryphål"

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott exempel, det vill säga kommuner och landsting, hör till arbetsgivare som utnyttjar LAS alla kryphål”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Foto: Fotograf Ulf Sirborn

  • Frida Lager

  • Samuel Teleki

Färgen som minskar risken för allergi

Nyheter

Nya färgserien Colorama Natura utlovar en färg med naturliga och fossilfria råvaror, utan farliga konserveringsmedel och med innehållsförteckning.


– Jag ser en ny och bra attityd här som jag hoppas andra färgtillverkare kommer att följa.


Det säger Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Vi bad henne titta närmare på innehållet i färgen ur främst hudallergisynpunkt, vilket är hennes specialområde. Hon ingick i det internationella forskarprojekt som för ett par år sedan slog larm om alarmerande användning av allergiframkallande konserveringsmedel i färg. Det konstaterades då också att innehållet allt för ofta stämde dåligt med vad som stod på burk och säkerhetsdatablad.


LÄS ÄVEN: ”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”


Halten av isotiazolinonerna MIT, BIT och CMIT analyserades i 71 inomhusfärger. Isotiazolinoner är konserveringsmedel som är extremt allergiframkallande vid hudkontakt. Redan vid mycket låga halter ger de hudallergi och eksem – ett problem som ökat kraftigt bland målare sedan de lösningsmedelsbaserade färgerna ersattes av vatten och konserveringsmedel. Det är dessutom låga lagkrav på att redovisa vad färgen innehåller; Isotiazolinoner behöver bara redovisas över vissa nivåer och där MIT inte ens har en lagligt bindande nivå ännu. De här bitarna är något som både forskare och Målarförbundet högljutt krävt ändring på.


Kanske har något hänt nu; Colorama Natura lanserades tidigare i år och är en färgserie som tagits fram i samarbete med färgtillverkaren Färgbygge som Målarnas skrivit om tidigare. Färgen är gjord på naturliga råvaror som cellulosa, vegetabiliska oljor, mjölkprotein och naturlatex och innehåller ingen petrokem. Den är dessutom fri från isotiazolinoner och har innehållsförteckning, nästan unikt i vår bransch vid storskalig produktion.


LÄS ÄVEN: Efter nya färgen – färgtillverkarna stämmer uppstickaren


Carola Lidén har tagit del av säkerhetsdatablad och innehållsförteckning och även kontaktat färgtillverkaren för mer detaljerad information. Hon poängterar att det är utifrån det och ingen forskarbaserad undersökning av färgen hon uttalar sig.


– Och då tycker jag att det är ett väldigt bra initiativ att de informerar om vad färgerna innehåller, det är första gången jag ser det och ett steg i rätt riktning. Det här är ett av de krav vi framfört till färgbranschen.


Hon menar också att färgen inte tycks innehålla de allergiframkallande isotiazolinonerna. Många tror felaktigt att information i säkerhetsdatablad och på kemikalieförpackningar är innehållsdeklarationer, men industrin redovisar vanligen bara så mycket som krävs enligt lagen.


– Och ur arbetsmiljösynpunkt är det förstås mycket bra. Det minskar helt klart risken för eksem och allergi, säger hon.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”


Hon konstaterar också att färgen, enligt tillverkaren, inte innehåller Bronopol eller formaldehyd som är andra allergiframkallande ämnen i målarfärg.


– Det ser ut så, ja. En intressant produkt.


Forskargruppen jobbar just nu med ett uppföljningsprojekt där de mest använda färgerna, storsäljarna, granskas. Resultatet av detta kommer förhoppningsvis redovisas senare i år eller till våren 2018.
Två målare tycker till om Colorama Natura


Att byta färg eller spackel från en tillverkare till en annan brukar väcka åsikter, ungefär lika många som det finns målare. Här är i alla fall två målarröster om Colorama Natura.


Samuel Teleki, Spånga Måleri & Bygg. Gjort några jobb åt både företag och privatkunder med färgen:

– Har jobbat en del med den och tycker det funkar bra. Lite längre torktid, så du får tänka på upplägget av jobbet, men det är inget konstigt.


– Lite tjockare och det gillar jag, skön att jobba med.


– Men du måste tänka vått i vått; Spara och rolla en vägg i taget annars kan det bli lite flammigt, speciellt de mörkare färgerna.


– Jag är ingen forskare själv, men är det bra för miljön och oss som målar så är jag positiv. Sedan är det väl vad man är van vid, tar tid att vänja sig vid olika märken, men när du väl vant dig är det ingen konstig färg tycker jag.


– Har gjort en del barnrum åt privatkunder där de tänker på miljön och så och de är nöjda även om färgen är lite dyrare.


Frida Lager, Arka Golv & Måleri, Kristianstad. Gjort ett tre-dagarsjobb med färgen:

– Arbetsmässigt så var jag inte imponerad alls. Den är tjock och det var inte alls lätt att få det bra och tunt som det stod att man skulle stryka. Blev lätt flammigt. Funkade bättre när jag körde på med lite mer färg, tyckte jag.


– Och får du en fet kant är det kört att bättra, du har liksom bara en chans på dig att få till det. Drog med sig själv från underlaget och blev grovgrängat.


– Men visst, jobbar du med den mycket så… Men då måste den ju slå så man träffar på den oftare, nu är den väl ovanlig vad jag förstår. Lade ut på Mira-gruppen (Målarförbundets kvinnliga nätverk på nätet red.anm.) om någon testat den men fick inget svar.


– Men jag gillar tänket, det är helrätt. Både för miljön och för oss som jobbar. Vi måste tänka på oss, på hälsan, på lång sikt. Men kändes som man skulle behöva en utbildning på den.


Jan-Erik JohanssonFakta Colorama Natura:


Fossilfri färg baserad på ekologiskt nedbrytbara bindemedel.

 Finns som grundfärg, väggfärg, takfärg och trälasyr.

Fri från allergiframkallande konserveringsmedel som BIT, CIT och MIT (izotiazolinoner) vilket innebär att tillförda bakterier från exempelvis smutsiga verktyg förkortar färgens livslängd.

Normal hållbarhet i obruten förpackning 18 månader.

Färg som har tendens att bilda mögel eller har avvikande lukt ska inte användas.

Dammtorr ca 4 timmar.

Övermålningsbar på 12 timmar, en strykning om dagen rekommenderas.

Spädbar med vatten max 12 procent.

För bäst resultat målas hel yta sammanhängande utan uppehåll.


Färgen innehåller, enligt tillverkaren:


(Enligt tillverkaren redovisar den allt innehåll, även de ämnen som ligger under myndigheternas gränsvärde för vad som behöver redovisas.)


• Titandioxid (vitt pigment)

• Kvarts

• Ammonium Pentaborat (Kasein/mjölkprotein)

• Naturlatex (mjölksaft från gummiträd)

• Schellack

• Cellulosa

• Linolja (olika viskositet)

• Vatten

• Etanol

• Solroslecitin

• Kaliumsorbat


 
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-02 01:00


Mer Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

Foto: Tomas Nyberg Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 199...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag....

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsät...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vi...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att fr...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF. Varje år grans...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren ...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexis...

Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

/> Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 1999. Trots att han inte kunnat jobba sedan dess har Försäkringskassan avslagit alla hans ansökningar om …

...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.
635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i …

...

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.
Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO.

...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga till motsvarande två undervisningstimmar i veckan. Om det är receptet för att få fler elever att välja yrkesprogrammen återstår att se.
I september i år aviserade regeringen att alla yrkeselever från och med 2019 ska kunna läsa in grundläggande högskolebehörighet …

...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar …

...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vill vara med och tävla ska senast på söndag skicka in en tre-minuters video där du presenterar dig själv och dina talanger för yrket.
Nyligen avgjordes Yrkes-VM där …

...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att frågan äntligen får sin lösning.
Regeringen har nu lagt ett förslag om att tiden en förtroendevald lägger på sina uppdrag ska ligga till grund för a-kassa. Och det ser ut som om man får …

...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor