Annons

Söndagen den 25 mars 2018

← Senaste numret • 2 2018

Målarnas Facktidning nr 2 - 2018
Klicka på bilden

“Jag är ju bland aporna”

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själva har rätt att uttrycka faktiskt kan ha större påverkan på andra än vi tror”, skriver Kristina Norlin.

  • Fackförbundens syfte med förhandlingen är att i en högkonjunktur hitta ett sätt för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden att kombinera arbete med utbildning för att få ett riktigt jobb. Foto: Tomas Nyberg

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

Nyheter

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.


Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam förhandlingsframställan direkt till de 33 arbetsgivarorganisationerna kommer sig av att Svenskt näringsliv, enligt LO, inte visat något intresse för att möta fackens samorganisation i en förhandling om utbildningsjobb.


Fackförbundens syfte med förhandlingen är att i en högkonjunktur hitta ett sätt för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden att kombinera arbete med utbildning för att få ett riktigt jobb. När förslaget presenterades i mars föreslog LO att utbildningsjobb skulle innebära lägre lönekostnad för arbetsgivaren under en period i kombination med ett generöst studiestödssystem.


För Målareförbundets del lämnas förhandlingsframställan till Måleriföretagen i Sverige och Motorbranschens Arbetsgivareförbund.


– Från Målareförbundets sida vill vi diskutera och se vilka lösningar som kan fungera i vår bransch. Förhandlingarna kommer att samordnas inom LO som har utsett en förhandlingsdelegation bestående av fyra personer. Jag kommer att ingå i förhandlingsdelegationen, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.


LÄS ÄVEN: ”Förslaget är ett kravlöst bidrag till företag”


Förutom Peter Sjöstrand består förhandlingsdelegationen av Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, Lenita Granlund, Kommunal och Per Bardh, Handels.


Alliansens förslag om att lagstifta om sänkta löner för nyanlända är ytterligare en anledning till att LO-förbunden snabbt vill komma igång med konkreta förhandlingar.


– Om Alliansens förslag blir verklighet skulle det inskränka den fria förhandlingsrätten för fackföreningar. Det vore en katastrof för hela vårt system med fria fackföreningar som förhandlar med arbetsgivare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.


Svenskt Näringsliv välkomnar LO:s besked om att de önskar förhandla om nya vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.


”Det är av stor vikt att samtal om etableringsanställning inte drar ut på tiden. Det är också centralt att förhandlingarna rör de frågor som verkligen spelar roll för företagens vilja att anställa, det vill säga kostnaden, risken och krånglet”, skriver Svenskt Näringsliv.


En målare på Facebook reagerade och ställde frågan: ”Vad är det för fel på traditionell lärlingsutbildning?” Peter Sjöstrand svarar så här:


– Det är inget fel på traditionell lärlingsutbildning men idag heter det individuell lärlingsutbildning. Det är en utbildningsväg till målare, gymnasieutbildning är den vanligaste.


En del lärlingar har redan idag svårt att hitta arbetsgivare som är villiga att ta emot dem. Hur ska det bli när ännu fler ska hitta arbetsplatser?


– De flesta lärlingar hittar arbetsgivare som tar emot dem för jobb och utbildning. Men det finns ett antal som inte lyckas hitta arbete och det är bekymmersamt. Det finns variationer beroende på var i landet man befinner sig.


– Målareförbundet tycker det är viktigt att branschen gör rekryteringsprognoser för att kunna få en bra balans mellan antal utbildade och det faktiska behovet. Tyvärr är Måleriföretagen inte intresserade av detta vilket vi inte kan tolka på annat sätt än att de inte har något emot att det finns en obalans mellan antalet utbildade och det faktiska behovet, säger Peter Sjöstrand.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-17 03:00


Mer Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalma...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och … ...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson MÅLARNYTT I Globen samlad...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Foto: Helena Forsberg Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavta...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidni...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi t...

Kvinnorna kommer på bred front

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”scr...

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Skyddsombuden Markku Rantamäki, Isabell Öberg, Kenneth Holmberg och Mikael Löwdin summera...

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Foto: Britt Mattson Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämn...

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.
Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?
– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna …

...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte utan ömsesidig kompromiss. De står dock fast vid bildandet av en gemensam förhandlingskartell som en möjlig lösning. Detta meddelades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.
Under onsdagen höll Hamnarbetarförbundet presskonferens för att bland annat offentliggöra …

...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och …

...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT
I Globen samlades ett 70-tal utställare från fordonsbranschens service och eftermarknad under mässnamnet Autogloben.
– Bra att ha konkurrenterna samlade på ett ställe en dag.

...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavtal. Facket har rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Det innebär att det återstår 351 företag att rekrytera skyddsombud på.
– Det …

...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.
Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.
När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men …

...

Kvinnorna kommer på bred front

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(”script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Kvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor