Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”

Åsikter

LEDARE


Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


I kölvattnet av Storbritanniens beslut att lämna EU i det som kommit att kallas Brexit, har allt starkare krav rests på att EU projektet måste tillföras ytterligare en dimension; nämligen Medborgarnas Europa. Detta för att inte projektet skall spricka och för att medborgarna inte ska kräva att få lämna EU.


Hittills har den så kallade fria rörligheten av varor och tjänster (marknaden) försvarats med en närmast religiös övertygelse. Vid de tillfällen marknaden kommit i konflikt med mänskliga och fackliga fri- och rättigheter, har marknaden alltid ansetts överordnad.


LÄS ÄVEN: Arbetslivskriminialitet hotar inte bara jobb och företag


Svenska fackföreningar har tillsammans med våra europeiska kollegor kämpat mot denna utveckling.


Den svenska regeringen har sedan den tillträdde gradvis svängt från alliansregeringens marknadsliberala syn, och intagit en sett ur min synpunkt betydligt förnuftigare hållning. På det nationella planet har regeringen lyckats genomföra en förändring av Lex Laval lagstiftningen; detta trots en omfattande kritik både från oppositionen samt från Svenskt Näringsliv (SNL).


LÄS ÄVEN: Lex Laval försvinner i sommar


I sin tidigare lydelse gav Lex Laval i praktiken fritt fram för företag inom EU att med lagligt skydd operera under radarn och bedriva en oseriös konkurrens med svenska företag.


Nu väntar flera andra betydelsefulla steg på det europeiska planet. Ett är kravet på ett förändrat utstationeringsdirektiv, som skall ge utländsk arbetskraft rätt till samma villkor som arbetare i de länder de kommer till. En annan viktig åtgärd är att EU-länderna behöver garantera varandra ett bättre socialt skydd för medborgarna. Detta kommer att diskuteras vid ett särskilt toppmöte i Göteborg i mitten av november.


LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning


Som av en händelse är det samma kritiker nu som tidigare, som ger sig ut och dömer ut inte bara förslagen som sådana, utan hela den allmänna riktningen. Det är fortfarande så att i högerns och SNL:s vision av EU skall handeln skyddas till varje pris. Om den kommer i konflikt med mänskliga fri- och rättigheter – ja, då måste frihandeln alltid få företräde.


Möjligen är det ödets ironi att dessa debattörer tar upp just rädslan för ett nytt Brexit som argument för att begränsa frihandeln. Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel, och därmed hela EU-projektet. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet.


LÄS ÄVEN: Facken sätter ned foten om utländska arbetare: ”Lönedumpning”


Jag tror inte att de nu föreslagna förändringarna räcker för att återge EU-projektet och frihandeln dess medborgerliga legitimitet. Det som krävs är ett socialt protokoll som tydligt slår fast att mänskliga och fackliga fri- och rättigheter är överordnade den fria marknaden. Låt oss kräva det i nästa fördragsändring i EU.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-08 07:00


Mer Åsikter

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor