Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

  • Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”

Åsikter

LEDARE


Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


I kölvattnet av Storbritanniens beslut att lämna EU i det som kommit att kallas Brexit, har allt starkare krav rests på att EU projektet måste tillföras ytterligare en dimension; nämligen Medborgarnas Europa. Detta för att inte projektet skall spricka och för att medborgarna inte ska kräva att få lämna EU.


Hittills har den så kallade fria rörligheten av varor och tjänster (marknaden) försvarats med en närmast religiös övertygelse. Vid de tillfällen marknaden kommit i konflikt med mänskliga och fackliga fri- och rättigheter, har marknaden alltid ansetts överordnad.


LÄS ÄVEN: Arbetslivskriminialitet hotar inte bara jobb och företag


Svenska fackföreningar har tillsammans med våra europeiska kollegor kämpat mot denna utveckling.


Den svenska regeringen har sedan den tillträdde gradvis svängt från alliansregeringens marknadsliberala syn, och intagit en sett ur min synpunkt betydligt förnuftigare hållning. På det nationella planet har regeringen lyckats genomföra en förändring av Lex Laval lagstiftningen; detta trots en omfattande kritik både från oppositionen samt från Svenskt Näringsliv (SNL).


LÄS ÄVEN: Lex Laval försvinner i sommar


I sin tidigare lydelse gav Lex Laval i praktiken fritt fram för företag inom EU att med lagligt skydd operera under radarn och bedriva en oseriös konkurrens med svenska företag.


Nu väntar flera andra betydelsefulla steg på det europeiska planet. Ett är kravet på ett förändrat utstationeringsdirektiv, som skall ge utländsk arbetskraft rätt till samma villkor som arbetare i de länder de kommer till. En annan viktig åtgärd är att EU-länderna behöver garantera varandra ett bättre socialt skydd för medborgarna. Detta kommer att diskuteras vid ett särskilt toppmöte i Göteborg i mitten av november.


LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning


Som av en händelse är det samma kritiker nu som tidigare, som ger sig ut och dömer ut inte bara förslagen som sådana, utan hela den allmänna riktningen. Det är fortfarande så att i högerns och SNL:s vision av EU skall handeln skyddas till varje pris. Om den kommer i konflikt med mänskliga fri- och rättigheter – ja, då måste frihandeln alltid få företräde.


Möjligen är det ödets ironi att dessa debattörer tar upp just rädslan för ett nytt Brexit som argument för att begränsa frihandeln. Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel, och därmed hela EU-projektet. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet.


LÄS ÄVEN: Facken sätter ned foten om utländska arbetare: ”Lönedumpning”


Jag tror inte att de nu föreslagna förändringarna räcker för att återge EU-projektet och frihandeln dess medborgerliga legitimitet. Det som krävs är ett socialt protokoll som tydligt slår fast att mänskliga och fackliga fri- och rättigheter är överordnade den fria marknaden. Låt oss kräva det i nästa fördragsändring i EU.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-08 07:00


Mer Åsikter

Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackföreni...

LO: ”Svenskt Näringslivs rapport bör slängas i papperskorgen”

DEBATT Svenskt Näringsliv väljer att blunda för det faktum att långt ifrån alla arbetsgi...

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

Debatt En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabel...

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...

”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

DEBATT Varför tar ni er rätten att använda en hel yrkeskår som försökskaniner när det gä...
Foto: Tomas Nyberg

Det måste ske en förändring – även i verkligheten

KRÖNIKA  ”Vi har länge levt gott på att Sverige är ett av världens mest jämställ...
Foto: Tomas Nyberg

Arbetslivskriminalitet hotar inte bara jobb och företag

LEDARE Det går bra för Sverige just nu. Arbetslösheten är rekordlåg och företagens ord...
Foto: Tomas Nyberg

Att utveckla den kollektiva styrkan eller förpassas till förvaltare?

Debatt Vi har ärvt någonting. Att ärva för snabbt tankarna till familjefejder och dål...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor