• Foto: Tomas Nyberg

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem.

Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år. Samtidigt föreslås att den som arbetat i 44 år ska ha rätt att ta ut garantipension, garantipensionsbeloppet ska även höjas.

Teresa Carvalho är en av två socialdemokratiska representanter i pensionsgruppen. Hon säger att anledningen till att pensionsgruppen nu föreslår förändringar i pensionssystemet är att systemet inte har levererat så väl som politikerna hade tänkt.
– I takt med att vi lever längre och blir allt friskare, så måste det som du tjänar in i pension också räcka allt längre, vilket har lett till att pensionerna har sjunkit. Därför behöver vi göra en del förändringar, för att pensionerna ska bli tryggare.
Enligt Teresa Carvalho är en viktig del i överenskommelsen att trygga pensionerna för de som har det allra sämst ställt. Där ingår en höjning av taket i bostadstillägget och en höjning av garantipensionen. Exakt hur stor den höjningen blir är inte färdigförhandlat.
– Alla detaljer är inte på plats ännu, men det kommer att vara en rejäl höjning, på många hundralappar. Det kan bli mer än en tusenlapp, men det är inte klart ännu.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv var snabba med att rikta kritik mot pensionsgruppens förslag, och då främst mot förslaget om att en anställd ska ha rätt att arbeta kvar fram till 69 års ålder, mot dagens 67 år.
– Jag delar inte den kritiken. Vi är sex partier som är överens om att vi tycker att det är rimligt att när vi ser att vi behöver fler arbetade timmar i ekonomin för att finansiera pensionerna framöver, och när det samtidigt finns många människor som kan och vill arbeta efter 67, så är det också rimligt att man får rätt att arbeta även längre upp i åldrarna.

Vad säger du till medlemmar i arbetarfacken som i dag inte orkar arbeta ens till 60 års ålder?
– Förslagen är förankrade bland parterna. Det finns en avsikt att vi ska få till alla bitar som krävs i kommande avtalsförhandlingar och det kommer även att tillsättas ett partsråd för att de här bitarna ska falla på plats, säger Teresa Carvalho och fortsätter:
– Det här är ju delar som ligger utanför pensionssystemet som vi aldrig kommer att kunna rå på genom att göra förändringar i just pensionssystemet. Likväl är det naturligtvis mycket viktigt, och vi är också sex partier som erkänner det, att nu måste vi också bli bättre på att få bitarna på plats när det gäller arbetsmiljön för att få fler människor att orka mer hela arbetslivet. Men det är som sagt inte förändringar vi rår på inom ramen för pensionssystemet.

Läs även Mikael Johansson:  ”Förbättra arbetsmiljön så våra medlemmar kan jobba till pension”

Teresa Carvalho påpekar även att trygghetssystemen, som sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring, ska hänga med pensionsåldrarna uppåt.
Rätten att ta ut allmän pension föreslås höjas successivt, först år 2026 är det tänkt att den lägsta pensionsåldern ska vara 64 år.
– Vi har nästan ett decennium på oss att göra den förändring som krävs, både mentalt och alla andra bitar. Det är jag övertygad om att vi kommer att klara av.
I pensionsgruppen ingår riksdagspolitiker från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se