Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • – Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre, säger Mikael Johansson Foto: Tomas Nyberg/Arkiv

  • – Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår., säger Conny Andersson försäkringsansvarig på Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Förbättra arbetsmiljön så våra medlemmar kan jobba till pension”

Nyheter

Många målare tror redan idag att de inte kommer att orka fram till pension. Den då höjda pensionsåldern känns som ett hån. LO-förbunden menar att en höjd pensionsålder måste följas åt av andra åtgärder. Så här kommenterar Målareförbundet pensionsuppgörelsen:


Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, tydliggör att förändra den allmänna pensionen är inget som Målareförbundet eller LO och deras motparter beslutar om, utan det får stå för de sex partierna som genomför förändringen.


Läs även: Så ska pensionsåldern höjas


– Målareförbundet har däremot länge krävt att pensionssystemet måste stärkas. Det jävliga är att om vi inte gör något så kommer allt fler få allt lägre pensioner, eller som konstruktörerna Könberg (FP) och Hedborg (s) sa för 20 år sedan. Vi har skapat ett system som klarar sig till nästa istid. Jag konstaterar att däremot kommer inte dagens och morgondagens pensionärer att göra, det säger Mikael Johansson.

Pensionsåldern har varit rörlig i 20 år som en del av pensionsöverenskommelsen. Målareförbundets medlemmar går i pension i genomsnitt vid 64 år.

– Vi har länge sett att det kommer att saknas pengar när våra medlemmar går i pension. Det är därför vi sedan 10 år tillbaka sätter av mer löneutrymme till pensionen genom den kollektivavtalade tjänstepensionen, säger Mikael Johansson och fortsätter:

– Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre. Det måste ske ordentliga förbättringar i vår arbetsmiljö som gör att det möjligt att vara yrkesverksam längre, detta oavsett pensionssystemet.

Mikael Johansson framhåller att det därför är viktigt att både sjukförsäkringen och a-kassa följer med en ökad ålder, något som finns i överenskommelsen.

– Om vi skall leva upp till målet att våra medlemmar skall få minst 70 % av tidigare lön i pension måste även avsättningarna till den allmänna pensionen öka, (genomsnitt för en LO pensionär är idag runt 60%) därför kräver LO minst 2%.  Problemet är att det tar lång tid innan en sådan höjning ger ordentlig effekt, det därför viktigt att vi inte väntar utan ser till att agera nu.

Conny Andersson är försäkringsansvarig på Målareförbundet och konstaterar att deras medlemmar inte ser det som en möjlighet att jobba längre. Det är hårda jobb som sliter på kroppen. I förslaget finns också att den som arbetat i 44 år ska ha rätt att ta ut garantipension, men den är cirka 7 000 kronor.

– Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår. Det måste till mer pengar i systemet, andra styrfunktioner som bostadstillägg och sjukersättning blir än viktigare och måste samspela, säger Conny Andersson.

Den extra avtalspensionen som Målareförbundet förhandlat fram med motparten hjälper till även om det inte räcker.

– Sen kan man ju fundera om det är fackförbunden som ska avsätta löneutrymme till förskjuten lön när inte det allmänna räcker till? säger Conny Andersson.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-12-18 11:28


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor