Annons

Måndagen den 22 januari 2018

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Bekämpa ohälsan - inte de sjuka

Bekämpa ohälsan - inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället behövs som mest kan inte vara socialdemokratisk politik”, skriver debattörerna.

  • – Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre, säger Mikael Johansson Foto: Tomas Nyberg/Arkiv

  • – Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår., säger Conny Andersson försäkringsansvarig på Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Förbättra arbetsmiljön så våra medlemmar kan jobba till pension”

Nyheter

Många målare tror redan idag att de inte kommer att orka fram till pension. Den då höjda pensionsåldern känns som ett hån. LO-förbunden menar att en höjd pensionsålder måste följas åt av andra åtgärder. Så här kommenterar Målareförbundet pensionsuppgörelsen:


Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, tydliggör att förändra den allmänna pensionen är inget som Målareförbundet eller LO och deras motparter beslutar om, utan det får stå för de sex partierna som genomför förändringen.


Läs även: Så ska pensionsåldern höjas


– Målareförbundet har däremot länge krävt att pensionssystemet måste stärkas. Det jävliga är att om vi inte gör något så kommer allt fler få allt lägre pensioner, eller som konstruktörerna Könberg (FP) och Hedborg (s) sa för 20 år sedan. Vi har skapat ett system som klarar sig till nästa istid. Jag konstaterar att däremot kommer inte dagens och morgondagens pensionärer att göra, det säger Mikael Johansson.

Pensionsåldern har varit rörlig i 20 år som en del av pensionsöverenskommelsen. Målareförbundets medlemmar går i pension i genomsnitt vid 64 år.

– Vi har länge sett att det kommer att saknas pengar när våra medlemmar går i pension. Det är därför vi sedan 10 år tillbaka sätter av mer löneutrymme till pensionen genom den kollektivavtalade tjänstepensionen, säger Mikael Johansson och fortsätter:

– Det är inte meningen att våra medlemmar skall straffas med lägre pension bara för att man inte orkar jobba längre. Det måste ske ordentliga förbättringar i vår arbetsmiljö som gör att det möjligt att vara yrkesverksam längre, detta oavsett pensionssystemet.

Mikael Johansson framhåller att det därför är viktigt att både sjukförsäkringen och a-kassa följer med en ökad ålder, något som finns i överenskommelsen.

– Om vi skall leva upp till målet att våra medlemmar skall få minst 70 % av tidigare lön i pension måste även avsättningarna till den allmänna pensionen öka, (genomsnitt för en LO pensionär är idag runt 60%) därför kräver LO minst 2%.  Problemet är att det tar lång tid innan en sådan höjning ger ordentlig effekt, det därför viktigt att vi inte väntar utan ser till att agera nu.

Conny Andersson är försäkringsansvarig på Målareförbundet och konstaterar att deras medlemmar inte ser det som en möjlighet att jobba längre. Det är hårda jobb som sliter på kroppen. I förslaget finns också att den som arbetat i 44 år ska ha rätt att ta ut garantipension, men den är cirka 7 000 kronor.

– Jag tycker det är vagt. Partierna är överens om det här förslaget men hur det ska genomföras återstår. Det måste till mer pengar i systemet, andra styrfunktioner som bostadstillägg och sjukersättning blir än viktigare och måste samspela, säger Conny Andersson.

Den extra avtalspensionen som Målareförbundet förhandlat fram med motparten hjälper till även om det inte räcker.

– Sen kan man ju fundera om det är fackförbunden som ska avsätta löneutrymme till förskjuten lön när inte det allmänna räcker till? säger Conny Andersson.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-12-18 11:28


Mer Nyheter

Målarnas trycks i Sveriges modernaste tryckpress

Gert Söderman kollar så att den tryckta tidningen ser bra ut. Foto: Tomas Nyberg Sen i a...

Lär sig nytt om det gamla

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Br...

F-skattesystemet ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning för att se över F-skattesystemet. Bakgrunden är rappor...

Ny teknik ska hjälpa till att minska dammet

Nya smarta bluetooth-funktioner gör det lättare att arbeta dammfritt. – Vi är först med ...

Fastigo undersöker arbetsmiljöarbetet

95 procent av företagen i fastighetsbranschen arbetar aktivt för att främja den fysiska o...

Maria Lövgren är årets fackliga hjälte

Årets fackliga hjältedåd stod Maria Lövgrens från Handelsanställdas förbund för. Hon star...

”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manli...

”Ökad kunskap kan bota obehagskänslan”

De senaste tio åren har vägglössen ökat i Sverige. En av de stora bovarna är våra resevan...

Skräcken för många målare: Vägglössen

Vägglössen är tillbaka. Det innebär problem och obehag för målare på många håll i landet....

Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

164 miljarder kronor – eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt. Det är vad d...

Nyheter

Målarnas trycks i Sveriges modernaste tryckpress

Sen i augusti trycks Målarnas facktidning på tryckeriet Pressgrannar AB i Linköping. Med byte av tryckeri kan vi få en jämnare och bättre kvalitet i trycket.
I fyra år har …

...

Lär sig nytt om det gamla

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.…
– Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.
Det säger Peter Hansson, målare på Kinells Måleri i Göteborg, som tagit ett …

...

F-skattesystemet ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning för att se över F-skattesystemet. Bakgrunden är rapporteringar om att systemet missbrukas, bland annat genom utnyttjandet av så kallade falska egenföretagare.
Sedan regelverket för F-skatt tillkom 1993 har det aldrig setts över ur ett skattefusk- och skatteundandragandeperspektiv, så översynen är enligt regeringen angelägen.
Utöver att analysera …

...

Ny teknik ska hjälpa till att minska dammet

Nya smarta bluetooth-funktioner gör det lättare att arbeta dammfritt.
– Vi är först med det här och det ska bli spännande att se hur det tas emot.
Det säger Matias Matsson på tyska verktygsjätten Festool som under temat Arbeta Dammfritt låtit sina ingenjörer tänka till. Festool har uppdaterat och förbättrat sina …

...

Fastigo undersöker arbetsmiljöarbetet

95 procent av företagen i fastighetsbranschen arbetar aktivt för att främja den fysiska och psykiska hälsan hos sina anställda, skriver fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation i ett pressmeddelande.
Organisationen har gjort en undersökning där 32 procent av 1037 tillfrågade chefer inom fastighetsbranschen svarat.
LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 …

...

Maria Lövgren är årets fackliga hjälte

Årets fackliga hjältedåd stod Maria Lövgrens från Handelsanställdas förbund för. Hon startade den första fackklubben på klädkedjan Zara i Malmö.
Det är LO som utser årets fackliga hjälte och priset delades ut vid LO:s ungforum. I motiveringen står:
”Maria kämpar för varje medlem i den stressiga arbetsmiljö som handeln ofta är.

...

”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer.
– Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.
Detaljhandelsföretaget Clas Ohlson jobbar aktivt för jämställdhet. I dag är 65 procent av …

...

”Ökad kunskap kan bota obehagskänslan”

De senaste tio åren har vägglössen ökat i Sverige. En av de stora bovarna är våra resevanor. Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex, förklarar hur det fungerar.
Saneringsföretaget Anticimex startade 1934. Anticimex betyder Mot vägglöss. På den tiden var vägglössen vanliga i våra bostäder och svåra att bli av med. Från …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor