Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Jag har alltid haft en passion för måleriet och på senare år har kulturvård känts allt roligare. Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Färglära, identifikation, historik och pappspänning är några av ämnena såväl som risker och skydd i hanteringen. Foto:

  • Tom Granath är lärare på utbildningen. Foto:

  • Det finns så mycket mer än falurött som slamfärg och eleverna lär sig blanda själv. Foto:

  • Ett färglager tas bort och en liten ruta sparas. Genom att upprepa proceduren kan du följa färgtrappan hela vägen ned till trärent. Foto:

Lär sig nytt om det gamla

Nyheter

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.…


– Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.


Det säger Peter Hansson, målare på Kinells Måleri i Göteborg, som tagit ett års tjänstledigt för att gå Traditionellt byggnadsmåleri på lärosätet Da Capo i Mariestad. YH-utbildningen är ny, men kurserna såväl som läraren Tom Granath har tidigare delvis ingått i byggnadsvårdsprogrammet på Göteborgs universitet.


LÄS ÄVEN: TV + TEXT: Följ med på Emils fartfyllda yrkes-VM


– Det här lärs inte ut på skolorna i dag och det är en kunskap som jag tycker målarna ska återerövra, säger Tom Granath.


Han menar att det bara är på ett fåtal objekt där en konservator blir inblandad. Att i stället då som målare kunna gå in och identifiera och dokumentera vad och hur det målats blir ett sätt att höja yrkets status.


– Du måste ju veta vad du målar på, helst ska det ju finnas en dokumentation som följer huset med recept och vad som använts. Det lär vi oss göra här just denna vecka och det vill både vi och ägare ha, säger Peter Hansson.


Just identifiering av färg står på schemat i dag. En rad färgprover ligger upplagda; Förutom genomgång av utseende och strukturer, först med ögat och sedan med mikroskop, så testas reaktionen på färgen ihop med vatten, t-sprit, natriumhydroxid och en rad andra ämnen.


– Vi dropptestar, ser vad vi får för reaktion, och lär oss hur olika färger reagerar. Det här är rätt kul, säger Peter Hansson.


LÄS ÄVEN: Rekord för målerimuseet


Han har jobbat som målare i många år men sneglat på att gå vidare inom skrået, kanske yrkeslärare.


– Har insett att jag har en lucka på det här området och hittade den här utbildningen. Jag har varit med på några k-märkta hus i Göteborg, men inte delaktig utan bara som arbetskraft. Så nästan allt är nytt för mig.


– En väldig skillnad mot min vardag annars på stressiga byggen där allt ska bli klart fort. Här är kvalitén nummer ett, säger han.


Tom Granath poängterar att det handlar om byggnadsmåleri. Ådring, marmorering och liknande ingår inte. Det gör däremot en del stilhistoria och språklig kännedom kring arkitekturtermer.


– Ska du måla en arkitrav eller en gesims bör du ju veta vad det är. Och i viss mån vilka tider, århundraden det var mest aktuellt med vissa tekniker, säger han.


LÄS ÄVEN: Tapeter skapas med teknik från 1896


Kunskaperna håller helt krasst på att dö ut i takt med att äldre målare lägger penseln på hyllan. Inför starten av utbildningen tillfrågades ett 25-tal företag i branschen om hur de ser på behovet. Samtliga såg ett stort anställningsbehov och Peter Hansson har börjat fundera framåt.


– Som målare i botten ser jag att det är hög kvalité på utbildningen och kanske att jag fortsätter med det här fullt ut, kör eget ett tag. Får se, säger han.


Jan-Erik JohanssonFaktaruta:


– Kulturmålare-Traditionellt Byggnadsmåleri heter den 1-åriga utbildningen.


– Du läser 200 YH-poäng uppdelat på nio olika ämnen.


– Inträdeskravet är dagens gymnasieutbildning inriktning måleri, alternativt en äldre liknande utbildning eller yrkeserfarenhet som motsvarar kraven ovan.


Läs mer på dacapomariestad.se
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-18 12:00


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor