Torsdagen den 26 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Privat

  • Foto: Privat

MIRA Avd 10 Mellannorrland: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”

Insänt

”Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva”, skriver Kristina Norlin och Jenny Störvold.


Avdelning 10 har genomfört tre MIRA-träffar på de större orterna Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Vi har nått ut till 21 kvinnliga målare vilket är 30 % av den kvinnliga medlemskåren i avdelningen. Vi tycker att det är ett fantastiskt resultat.


Under dessa träffar har vi haft försäkringsinformation från LO, presentation av yrkeskläder för kvinnor från olika märken. Vi har kommit igång med att starta upp lokalt på dessa orter, vi har diskuterat olika mötesformer och vad vi vill få ut av dessa träffar.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Tjejerna ser positivt på den utveckling som sker just nu på yrkeskläder för damer. Det är verkligen på framfart och inom ett år kan en ha många valmöjligheter på byxor och jackor. Tjejerna har många idéer och förslag på ändringar i de kläder som tagits fram vilket vi kommer att framföra till de olika leverantörerna.


Nu återstår bara det fackliga jobbet på hemmaplan för oss. Vi måste få våra arbetsgivare att vara med på tåget och ge oss möjligheten till att ha kläder som passar oss. Många av tjejerna upplever det som lite gruvsamt att behöva ta upp detta med sina arbetsgivare, men det ska de inte behöva vara. Detta ska vara en självklarhet anser MIRA avdelning 10.


Öppna diskussioner under mötets gång var bland annat vad som händer när en blir gravid, vilka risker som finns och vad arbetsgivaren ska hjälpa en med. Vi upplever att det hade varit bra om det fanns tydligare riktlinjer för vårt yrke vad som gäller vid graviditet. Vad har vår generella arbetsmiljö för påverkan på foster till exempel. En checklista på vilka färger som man inte ska målas med efterfrågades med.


LÄS ÄVEN: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt


Vi har även pratat en hel del om acceptansen för kvinnliga målare, från hur kunderna till hur ens kolleger bemöter en. Vi ser ett mönster med att vi får brottas med kundernas okunskap om kvinnor i byggbranschen.


Att man uppmärksammas och blir bemött med att man inte är norm, det kan både vara positivt i bemärkelsen ”Men vad roligt att det kommer en tjej, då blir det ordentligt gjort.” och negativt ”Men ska du göra allt det här själv? När kommer den riktiga målaren?”


Så det är både högt och lågt. Vi tror att om vi synliggör kvinnorna offentligt i branschen så kommer det bli lättare i framtiden. Vi har pratat lite om att nå ut i lokala tidningar till en början.


LÄS ÄVEN: TV + TEXT: ”Vi försöker påverka på alla nivåer”


När det kommer till bemötandet hos kollegor och chefer så är det oerhörda skillnader. En del upplever att det är som det ska vara, ingen jargong och att alla blir accepterade för den en är. En del upplever viss jargong, som att det kan vara en hel del tuffa ord och att man inte riktigt känner igen sig själv på jobbet då man i andra fall inte skulle ha agerat eller sagt på ett visst sätt.


Sen finns det även arbetsplatser där vi ser att det finns stora brister. Där tjejerna stundvis upplever en tung sexistisk och ej accepterande arbetsplats. Där cheferna/arbetsledarna är en del av problemet och när man vänder sig till dem så får man inte gehör.


”Om man bara kunde få gå till arbetet och bara jobba.”


”Om någon vill starta en firma med bara tjejer så är jag PÅ!”


När man känner på detta viset så är det någonting som är fel och då ska man söka hjälp hos förtroendevald om det går eller ombudsman i avdelningen.


LÄS ÄVEN: ”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”


Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva.


Det räcker inte med att vi håller våra möten och pratar om problemen som finns. Vi måste ha våra kollegor i ryggen och vi måste sträva efter samma mål. Vi får inte heller glömma bort att arbetsgivaren har ett ansvar att verka för en jämställd arbetsplats. Vi vill i framtiden se samarbeten mellan parterna i frågan för att det ska tas på allvar.


(Vi väljer att i detta reportage inte skriva ut några namn på kommentarerna då det kan få negativ effekt för tjejerna på arbetsplatserna där de jobbar.)


Kristina Norlin och Jenny Störvold,

MIRA-ansvariga avdelning 10Kontakta ditt MIRA nätverk i avd 10


Det lokala MIRA nätverket finns på Facebook där en kan lyfta frågor och problem samt stötta varandra i yrkeslivet. Det är en lätt väg att planera in framtida träffar och aktiviteter.


Chatt-grupper har skapats sektionsvis på de större orterna inom avdelning 10.


Är du tjej och vill bli med oss i gemensamma aktiviteter, gå med i MIRA avdelning 10 på Facebook.


Vi ser ett stort engagemang hos våra kvinnliga medlemmar att vilja göra en förändring och engagera sig. Detta är ju väldigt positivt i vår strävan att uppnå våra mål.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-24 11:10


Mer Insänt

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Familjens jurist finns för medlemmar

INSÄNT Till Vimpeln i Solna kom Målarettans representantskaps ombud ifrån hela Sthlms lä...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor