Annons

Torsdagen den 22 februari 2018

← Senaste numret • 1 2018

Målarnas Facktidning nr 1 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Privat

  • Foto: Privat

MIRA Avd 10 Mellannorrland: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”

Insänt

”Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva”, skriver Kristina Norlin och Jenny Störvold.


Avdelning 10 har genomfört tre MIRA-träffar på de större orterna Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Vi har nått ut till 21 kvinnliga målare vilket är 30 % av den kvinnliga medlemskåren i avdelningen. Vi tycker att det är ett fantastiskt resultat.


Under dessa träffar har vi haft försäkringsinformation från LO, presentation av yrkeskläder för kvinnor från olika märken. Vi har kommit igång med att starta upp lokalt på dessa orter, vi har diskuterat olika mötesformer och vad vi vill få ut av dessa träffar.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Tjejerna ser positivt på den utveckling som sker just nu på yrkeskläder för damer. Det är verkligen på framfart och inom ett år kan en ha många valmöjligheter på byxor och jackor. Tjejerna har många idéer och förslag på ändringar i de kläder som tagits fram vilket vi kommer att framföra till de olika leverantörerna.


Nu återstår bara det fackliga jobbet på hemmaplan för oss. Vi måste få våra arbetsgivare att vara med på tåget och ge oss möjligheten till att ha kläder som passar oss. Många av tjejerna upplever det som lite gruvsamt att behöva ta upp detta med sina arbetsgivare, men det ska de inte behöva vara. Detta ska vara en självklarhet anser MIRA avdelning 10.


Öppna diskussioner under mötets gång var bland annat vad som händer när en blir gravid, vilka risker som finns och vad arbetsgivaren ska hjälpa en med. Vi upplever att det hade varit bra om det fanns tydligare riktlinjer för vårt yrke vad som gäller vid graviditet. Vad har vår generella arbetsmiljö för påverkan på foster till exempel. En checklista på vilka färger som man inte ska målas med efterfrågades med.


LÄS ÄVEN: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt


Vi har även pratat en hel del om acceptansen för kvinnliga målare, från hur kunderna till hur ens kolleger bemöter en. Vi ser ett mönster med att vi får brottas med kundernas okunskap om kvinnor i byggbranschen.


Att man uppmärksammas och blir bemött med att man inte är norm, det kan både vara positivt i bemärkelsen ”Men vad roligt att det kommer en tjej, då blir det ordentligt gjort.” och negativt ”Men ska du göra allt det här själv? När kommer den riktiga målaren?”


Så det är både högt och lågt. Vi tror att om vi synliggör kvinnorna offentligt i branschen så kommer det bli lättare i framtiden. Vi har pratat lite om att nå ut i lokala tidningar till en början.


LÄS ÄVEN: TV + TEXT: ”Vi försöker påverka på alla nivåer”


När det kommer till bemötandet hos kollegor och chefer så är det oerhörda skillnader. En del upplever att det är som det ska vara, ingen jargong och att alla blir accepterade för den en är. En del upplever viss jargong, som att det kan vara en hel del tuffa ord och att man inte riktigt känner igen sig själv på jobbet då man i andra fall inte skulle ha agerat eller sagt på ett visst sätt.


Sen finns det även arbetsplatser där vi ser att det finns stora brister. Där tjejerna stundvis upplever en tung sexistisk och ej accepterande arbetsplats. Där cheferna/arbetsledarna är en del av problemet och när man vänder sig till dem så får man inte gehör.


”Om man bara kunde få gå till arbetet och bara jobba.”


”Om någon vill starta en firma med bara tjejer så är jag PÅ!”


När man känner på detta viset så är det någonting som är fel och då ska man söka hjälp hos förtroendevald om det går eller ombudsman i avdelningen.


LÄS ÄVEN: ”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”


Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva.


Det räcker inte med att vi håller våra möten och pratar om problemen som finns. Vi måste ha våra kollegor i ryggen och vi måste sträva efter samma mål. Vi får inte heller glömma bort att arbetsgivaren har ett ansvar att verka för en jämställd arbetsplats. Vi vill i framtiden se samarbeten mellan parterna i frågan för att det ska tas på allvar.


(Vi väljer att i detta reportage inte skriva ut några namn på kommentarerna då det kan få negativ effekt för tjejerna på arbetsplatserna där de jobbar.)


Kristina Norlin och Jenny Störvold,

MIRA-ansvariga avdelning 10Kontakta ditt MIRA nätverk i avd 10


Det lokala MIRA nätverket finns på Facebook där en kan lyfta frågor och problem samt stötta varandra i yrkeslivet. Det är en lätt väg att planera in framtida träffar och aktiviteter.


Chatt-grupper har skapats sektionsvis på de större orterna inom avdelning 10.


Är du tjej och vill bli med oss i gemensamma aktiviteter, gå med i MIRA avdelning 10 på Facebook.


Vi ser ett stort engagemang hos våra kvinnliga medlemmar att vilja göra en förändring och engagera sig. Detta är ju väldigt positivt i vår strävan att uppnå våra mål.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-24 11:10


Mer Insänt

Familjens jurist finns för medlemmar

INSÄNT Till Vimpeln i Solna kom Målarettans representantskaps ombud ifrån hela Sthlms lä...

Om slavhandeln på svenska byggen

INSÄNT Ett tjugotal målare dök upp för att höra vad som görs mot de som vill förstöra vå...

Vill du vara med och påverka din a-kassa?

INSÄNT A-kassans högsta beslutande instans är föreningsstämman. I Byggnads a-kassa har 3...

Sektionerna har stärkts med utbildade medlemmar

INSÄNT Förbundet genomförde den 13-17 november en förberedande styrelsekurs. Denna genom...

Torekällgymnasiet fick information om ackordet

INSÄNT Målarskolan Torekällgymnasiet fick besök av Målerifaktas Conny Hillerberg. Han ta...

Bättre lön efter godkänt gesällprov

INSÄNT En väldigt lyckad dag blev det då Carolina Joelsson och Mario Sulayman klarade go...

Fia ser till att nya medlemmar får personlig kontakt

INSÄNT Ny medlem? Då kommer du snart få ett samtal av Fia! Målareförbundet satsar nu på ...

Färdiga delar lyfts in i punkthusen

INSÄNT På ett arbetsplatsbesök ute i storbyggande Haninge söder om Stockholm hittar vi e...

Gemensam försäkringsinformatörs-träff

INSÄNT Den 4 oktober träffades försäkrings informatörer från Målarna, Byggnads, Elektrik...
Foto: Niklas Holmqvist

LO ung sätter ny energi i rörelse

INSÄNT LO:s Ungforum äger rum på Runö folkhögskola i Åkersberga denna vecka. Målareförbu...

Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage
Förbundsstyrelsen har beslutat att förstärka organisationen centralt med ytterligare en ombudsman.
I den nya organisationen kommer det som varit ett projekt kring att värva medlemmar och rekrytera förtroendevalda har fortsatt fokus genom att det ingår …

...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans ordförandes fackliga förmåner. Nu ska fackförbundet betala rättegångskostnaderna på mer än en halv miljon kronor.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och företaget APM Terminals ansåg inte att Svenska Hamnarbetarförbundets företrädare hade rätt till lön för fackligt arbete.
I mars 2017 …

...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.
I onsdags kom domen från Arbetsdomstolen: arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ska betala 20 000 i skadestånd till …

...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grundläggande behörighet till högskola. De elever som inte vill läsa dessa ska ha möjlighet att välja bort kurser. LO-facken välkomnar förändringen som föreslås träda i kraft på utbildningar som påbörjas efter den 30 juni nästa år.

...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirka 7000 föremålen som visar hantverkets historia sedan 1700-talet och framåt är ovisst.
Målaren Knut Moberg som senare blev ombudsman började samla föremål 1929.
– När han cyklade runt och förhandlade började han samla, till en …

...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.
Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.
LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och …

...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.
– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.
Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som …

...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås.
Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.
– På något vis fick personen byggmaterial över sig, säger Jan Kuusisto på …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor