Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Helena Forsberg/Tomas Nyberg/Montage

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Åsikter

LEDARE


Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – att tillhandahålla hyresrätter utifrån de behov som finns, med hyror som människor har råd med, skriver Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.


Vi tar ofta för givet möjligheten att ha någonstans att bo. Det är inte så konstigt när man tänker efter; bostaden är ju en förutsättning för så mycket annat i livet. Det är därför rätten till en bostad är en del av FN-stadgan om mänskliga rättigheter. I vår svenska grundlag regeringsformen anges rätten till en bostad på samma sätt som rätten till hälsa, arbete och utbildning.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”


Av detta följer att vi inte kan se på bostadsmarknaden som en marknad bland alla andra.


Samhället, genom våra demokratiskt valda, har en skyldighet att se till att bostadsmarknaden fungerar, både vad gäller tillgång till bostäder, och att kostnaden för att bo inte blir oöverstiglig. Detta var vi riktigt duktiga på en gång i tiden, inte minst det så kallade miljonprogrammet under 60 – och 70-talet.


Miljonprogrammet mötte faktiskt inte bara utmaningen av den skriande bostadsbristen och den rådande bostadsmisären, utan blev även ett av fundamenten som välfärdssamhället kunde byggas upp på. Detta var resultat av en medveten politisk vision, och en insikt om att den så kallade marknaden saknar förmåga att leverera detta på egen hand.


Det går att dra paralleller till dagens situation på bostadsmarknaden. Trots ett kraftigt ökat byggande råder bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner. Det är föga förvånande att bostadsbristen hårdast drabbar svaga grupper i samhället, som inte har ekonomiska möjligheter att efterfråga de bostäder som finns.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”


Enligt en rapport från Hyresgästföreningen, finns idag 213 000 unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle vilja ha ett eget boende, och denna andel har ökat. Likaså andelen som bor i osäkra upplåtelseformer.


En avgörande skillnad jämfört med 60- och 70-talen är att det idag råder en övertro på vad marknaden kan leverera utifrån den universella lagen om tillgång och efterfrågan. Bekännare till denna tro blir nu genuint oroliga när spekulationerna i bostadsrätter som köps för att omedelbart säljas vidare med förtjänst inte går lika smidigt som tidigare, vilket skulle vara ett tecken på att efterfrågan minskar.


På samma sätt hör vi politiker som på allvar vill få oss att tro att en helt oreglerad bostadsmarknad är lösningen på bostadsbristen.


Jag menar att det kommer att krävas mer politik på bostadsmarknaden. Att staten har gått in med investeringsstöd till byggande av hyresrätter är ett bra steg på vägen, men långt från tillräckligt. Det är dock i kommunerna som den riktiga verkstaden måste ske.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterad beteende”


Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – att tillhandahålla hyresrätter utifrån de behov som finns, med hyror som människor har råd med. I detta ligger även att underhålla och utveckla det bestånd vi alla äger.


Det är därför jag anser att ett ROT riktat mot flerfamiljsbeståndet ger betydligt mer pang för pengarna än det ROT-system vi idag har som ensidigt riktas till egna hem.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande Målareförbundet

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-02 15:15


Mer Åsikter

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”

krönika    Arbetarrörelsens största mantra – tillsammans är vi starka, kommer i ...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor