Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Det blev en wake-up för dem att vi också slåss varje år, varje dag. Att det finns saker som riskerar att försvinna, inte heller vi har något gratis, säger Jimmy Karlsson. Foto: Niklas Holmqvist

  • Kongressen antog en ny strategi som säger att det internationella fackliga arbetet ska förankras bättre bland medlemmarna i facken som ingår i Internationella Bygg- och träfacken (BWI). Foto: Niklas Holmqvist

  • Josefine Krantz representerade Målareförbundet tillsammans med Jimmy Karlsson, Niklas Holmqvist och Mikael Johansson. Foto: Niklas Holmqvist

Fackrörelsen har samma problem världen över

Nyheter

När Jimmy Karlsson mötte fackligt aktiva från resten av världen under kongressen för Internationella Bygg- och träfacken (BWI) fick både han och de en uppfriskande insyn i hur arbetsförhållanden och det fackliga arbetet ser ut runt om i världen.


Jimmy Karlsson representerade Målareförbundet tillsammans med Josefine Krantz, Niklas Holmqvist och Mikael Johansson. Förutom kongressens två dagar hölls seminarium där deltagarna delade med sig av erfarenheter från sina regioner. Speciellt fokus låg på kvinno- och ungdomsfrågor.


– Vi ligger långt fram med lagar och avtal men tvärtemot vad jag kanske trodde är det mycket som är bra i Sydafrika utifrån vad jag fick höra om hur man är mot varandra och beter sig, säger Jimmy Karlsson.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”


Han konstaterar att det är ungefär samma problem i hela rörelsen världen över återkommande är brun högerextremism och arbetsmiljö. Deltagarna från Sverige och de nordiska länderna hade lite stjärnstatus och många ville bli fotograferade med människorna från länderna som ses som framgångsrika i det fackliga arbetet.


– De tror att vi har det så bra. Det blev en wake-up för dem att vi också slåss varje år, varje dag. Att det finns saker som riskerar att försvinna, inte heller vi har något gratis, säger Jimmy Karlsson.


Ungdomsverksamheten skiljer sig en del mellan länderna, i övriga världen är ungdomarna riktiga aktivister som propagerar och gör fotarbete medan ungdomarna i Sverige mer ramlar in i den vanliga verksamheten.


– Det visade sig att i andra länder fick ungdomarna driva sina frågor själva i stor utsträckning, vilket är både positivt och negativt. Det byggde en stark ungdomsorganisation samtidigt som jag tycker att det är viktigt att hela organisationen driver frågorna, säger Jimmy Karlsson.


LÄS ÄVEN: Internationellt fokus på jämställdhet och unga


Mycket fokus under BWI:s kongress och de forum som hölls i anslutning låg också på hur facket kan utveckla sin ungdomsverksamhet och hur facket kan utveckla ett mer strategiskt organiseringsarbete över gränserna.


Kongressen antog en ny strategi som säger att det internationella fackliga arbetet ska förankras bättre bland medlemmarna i facken som ingår i Internationella Bygg- och träfacken (BWI).


– För vår del är ju det här frågor vi har på dagordningen jämt, i våra process- och strategiplaner. Det finns nog andra som har betydligt mer i läxa, säger Jimmy Karlsson.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se

BWI-kongressen i korthet:


→ Svenska GS-fackets ordförande Per-Olof Sjö har varit ordförande i BWI den senaste kongressperioden och valdes om för ytterligare fyra år.


→ Arbetet med att ta fram en ny strategi för BWI har pågått under större delen av den gångna kongressperioden. De svenska bygg- och träfacken har varit ledande i att utveckla den nya strategin och Byggnads ordförande Johan Lindholm har under de senaste två åren varit ordföranden för den globala arbetsgruppen.


→ BWI:s strategi för den kommande kongressperioden om fyra år går från fokus på vad förbunden kan göra för andra till att sätta fokus på hur de tillsammans kan stärka varandra i det fackliga arbetet för att gemensamt möta utmaningarna på en allt mer globaliserad arbetsmarknad.


→ Strategin lyfter behovet av att utmana branschen, multinationella företag men även fackliga strukturer. Därför antog BWI en global Stoppa Machokulturen kampanj som utmanar bygg- skogs- och träbranschen globalt.


→ Kampanjen Fair Games kommer att fortsätta sätta tryck på idrottens makthavare och framtidens värdländer.


→ En stadgeändring gör att ungdomar och kvinnor tar plats i Worldcouncil.


→ Målarnas Mikael Johansson lämnade efter två år som ordförande i Svenska bygg- och träfacken vid årsskiftet över klubban till Jonas Wallin, Elektrikerna.


→ Från Svenska Målareförbundet deltog: ordförande Mikael Johansson, internationellt ansvarige Niklas Holmqvist, Jimmy Karlsson, ungdomsrepresentant och Förbundsstyrelsen, Josefine Krantz, kvinnorepresentant.


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-03 12:23


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Mål...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor