Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

  • Stort intresse för Fair plays byggs arbete att stoppa brottsligheten och oseriösa arbetsgivare i byggbranschen. Foto: Robert Ask

Om slavhandeln på svenska byggen

Insänt

INSÄNT


Ett tjugotal målare dök upp för att höra vad som görs mot de som vill förstöra våra lönesystem med total anarki på arbetsplatserna runt om i Sverige, skriver Robert Ask.


Sektionerna runt om i Målarettan tog initiativet till att Fair play bygg hälsade på i Målarettans lokaler i Solna. Lägsta lön Fair play hittills fångat in är 25 kronor i timmen. Men vi skall backa bandet lite och berätta vad Fair play bygg är för något.


LÄS ÄVEN: Razzia på byggen – många misstänkta brott


2016 kom Byggnads Region Stockholm/Gotland överens med Stockholms Byggmästareförening om att bedriva ett projekt som skulle motverka den allt mer växande brottsligheten inom byggbranschen. Man kan säga att de har fått in rätt många tips och flera utav de tipsen har lett till att myndigheter fått starka tips om olaglig verksamhet.


Det är Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Arbetsmiljöverket, Räddningstjänsten samt berörd kommun.


Fair play byggs egen analys utav 42 inlämnade ärenden till myndigheterna visar:


Inblandade personer: 134 st.


Svart arbetskraft: 250-500 st.


Antal inblandade företag: 93st.


LÄS ÄVEN: Tillslag mot skandalbygge – åtta personer greps


De 42 inlämnade handlingarna till myndighet rymmer totalt 134 personer. Dessa personer har olika roller för att möjliggöra den misstänkta brottsligheten som Fair play bygg får tips om. Det kan handla om: organisatörer, så kallade målvakter, rekryterare eller personer som kan hota om våld eller utföra våldshandlingar.


Föredragaren Per-Ingvar Östblom, tidigare säkerhetsexpert, är anställd under projektet med en kollega. Det är bra och viktigt för oss alla om vi kan hjälpa Fair play lite mer ifrån våra arbetsplatser.


Slå gärna upp deras hemsida så får du den information du behöver.


Man uppskattar att mer än 10 miljarder, bara i Stockholm, försvinner till oseriösa arbetsgivare i Byggbranschen. Id-06 legitimationerna förfalskas utomlands och ett helt bygge kan ha samma. Nya Id-06 legitimationer är på ingång berättar Per-Invgvar för oss.


LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen


Det som oroar Fair play bygg väldigt mycket är att många av dessa arbetare blir av med passen när de landat på Skavsta och körs iväg till en gammal industrilokal med enkla madrasser och fåtal duschar samt en toalett på 20 man.


I och med att industrilokalen ligger i ett område där det inte får bo människor blir det svårt om inte omöjligt att veta hur många som befinner sig i byggnaden vid brand, med gasflaskor, kemikalier eller annan brandfarlig vätska. Det här är inget annat än ren slavhandel.


Vi bävar för den första dödsbranden av byggnadsarbetare som lockats hit för att tjäna lite pengar till familjen därhemma i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Chile, Kuba och länderna på Balkanhalvön. Även arbetskraft ifrån de centralasiatiska länderna förkommer.


LÄS ÄVEN: Utländsk arbetskraft fick hjälp av facket


Misstänker du brott på din arbetsplats kan du naturligtvis kontakta din avdelning inom Målareförbundet. Bor du eller verkar som målare eller lackerare i Stockholms län eller Gotland kan du använda formuläret på hemsidan www.fairplaybygg.se.


Robert AskMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-16 11:50


Mer Insänt

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor