Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

Åsikter

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg

LEDARE

”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land”, skriver Mikael Johansson.

Jan Björklund, Liberalerna, vill regera Sverige tillsammans med Alliansen. Björklund, som blev intervjuad i tidningen Arbetet, var tydlig med vilken politik som väntar om Alliansen vinner valet.

Fackets makt är alldeles för stor för ett modernt arbetsliv. Att facket har möjlighet att gå i strejk för sina krav, och dessutom ställa upp för varandra är tydligen inte bara omodernt, det kostar företagen pengar.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Så kan vi inte ha det, enligt Björklund.

Facken inom 6F har uppenbarligen förtjänat en särskild mörk plats i Björlunds medvetande, då vi anklagas för att vara militanta och att driva våra medlemmars krav ses som ett otyg.

Vad Björklund ogillar mest framgår inte av artikeln, men sannolikt handlar det om att vi alla förbund solidariskt ställt upp på den särskilda låglönesatsning som ingick i LO-samordningen 2017, något som arbetsgivarorganisationen Almega vägrade att godta.

Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

Det Björklund missar är att antalet konfliktdagar i Sverige är färre än i såväl våra nordiska grannländer som i de övriga länderna inom EU. Slutsatsen verkar snarare vara att hårdare regler leder till fler konfliktdagar.

Björklund borde vara försiktig med vad han önskar, för han kan få det.

Utöver konfliktreglerna, driver Björklund kravet att slopa turordningsreglerna i LAS, vilket effektivt rundar kravet på att alla uppsägningar skall vara sakligt grundande. Arbetsgivare skulle, om turordningsregeln togs bort, kunna rensa ut oönskade anställda, med arbetsbrist som täckmantel.

Hur skall en ensamstående förälder bevisa att det är upprepade VAB-dagar, och inte arbetsbrist som ligger till grund för uppsägningen? Även lönebildningen verkar Björklund vara beredd att ta över, med lagstiftning om lägre löner för unga och nyanlända.

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

Om detta bara vore en intervju av en partiledare vars parti drar cirka 5,5 procent av rösterna i ett riksdagsval, kanske jag skulle kunna rycka på axlarna och säja att även udda åsikter har sin plats.

Problemet är att Björklund och Liberalerna är en del i en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och SD som är överens när det gäller LAS, sänkta ingångslöner och inskränkningar av strejkrätten.

Sällan har det varit så tydligt var den politiska högern står, och vilka ambitioner de har. Vi vet vad vi har att vänta om Alliansen får bilda regering efter valet. I högerns Sverige har arbetsgivarna alltid rätt att bestämma löner och villkor på egen hand.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Jag kommer att bland annat prata om dessa frågor när jag träffar medlemmar och förtroendevalda under tiden fram till valet. Jag skulle vilja uppmana dig att göra detsamma, då det till syvende och sist är vi väljare som skall bestämma vilket Sverige vi vill ha.

Mikael Johansson
Förbundsordförande
mikael.johansson@malareforbundet.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-21 12:28


Mer Åsikter

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor