• Från vänster: Lars Jansson, ombudsman Elektrikerna, Josefine Nilsson, Målare och försäkringsinformatör, och Tina Jacobs, elektriker och försäkringsinformatör, var några av de som fick mer kunskap som de kan förmedla vidare till medlemmarna. Foto: Anna Norling

  • – Jag har ett stort intresse av pensionsfrågor. Det handlar ju om den egna framtiden. Jag vill leva fullt ut när jag är gammal, säger målaren Josefine Nilsson. Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet.

– Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen.

– Precis. Det är därför som vi ställer krav på bättre villkor, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, som är på plats för att berätta om sådant som försäkringsinformatörerna bör veta om såväl de allmänna försäkringarna som om de som ingår i kollektivavtalen.

LÄS ÄVEN: Ha koll för att få högre pension

Försäkringskassan avslår färre än tre procent av alla sjukpenningsärenden, samtidigt avslår myndigheten upp emot 80 procent av alla sjukersättningsärenden. Det här är siffror som Håkan Svärdman önskar skulle uppmärksammas mer än vad de gör i dag.

Samtidigt betonar han vikten av kollektivavtalen.

– Skyddet som finns i den allmänna försäkringen, som sjukersättning, sjukpenning, a-kassa, ger långt ifrån det standardskydd man kan förvänta sig, det måste kompletteras med kollektivavtal. Oftast räcker inte heller det fullt ut, så man bör även komplettera med vissa av de medlemsförsäkringar som erbjuds.

Folksams välfärdsanalytiker uppmanar försäkringsinformatörerna att råda medlemmar att gå till läkaren direkt vid en arbetsskada, även vid skador som kan uppfattas som harmlösa. Skadan kan förvärras, och då bör skadan vara dokumenterad.

LÄS ÄVEN: I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

Även pensionsfrågan är ett hett ämne under konferensen på hotell Winn i Gävle. Detta inte minst efter pensionsgruppens förslag om att höja åldern för uttag av den allmänna pensionen. Det faktum att den slutgiltiga pensionen för alldeles för många riskerar bli alldeles för låg, gör att Folksams företrädare uppmanar försäkringsinformatörerna att informera medlemmarna om vikten av att se över sin pension i god tid.

– En procent extra avsättning till tjänstepensionen ger cirka 2 000 kronor extra i månaden, säger Håkan Svärdman.

– Ska vi gå avtalsvägen, eller den politiska vägen, för att få högre pension till alla? Det är frågan, säger Renée Andersson, utredare på LO.

Tina Jacobs, distributionselektriker vid Elektra Nät AB i Edsbyn, är försäkringsinformatör för Elektrikerna. Hon tipsar övriga försäkringsinformatörer om hur VK21:s Elqvinnor arbetade med försäkringsfrågor under den senaste konferensen.

–Två representanter från Folksam deltog. En talade inför hela kursen, den andra satt samtidigt och gav individuell rådgivning till var och en av deltagarna. Bland annat om pensionen.

Hon vill även uppmärksamma medlemmarna på att det finns arbetsgivare som inte sätter in avgifterna till tjänstepensionen. Något som i slutändan kan bli väldigt kostsamt för medlemmarna.

LÄS ÄVEN: Josefine Nilsson informerar nyexade målare om facket

Josefine Nilsson, Miljönären i Falun, är försäkringsinformatör för Målarna.

– Jag har ett stort intresse av pensionsfrågor. Det handlar ju om den egna framtiden. Jag vill leva fullt ut när jag är gammal. Det är inte svårt att leva i lyx i framtiden om man göra rätt val i dag, säger hon efter att ha lyssnat på Folksam och LO:s företrädare.

Lars Jansson är ombudsman i Region Mitt, Elektrikerna, han vill lyfta reseskyddet i hemförsäkringen. Vid vistelse vid en katastrof, som terrorhandling, naturkatastrof eller akut smittspridning kan den försäkrade ersättas med upp till 10 000 kronor, för att till exempel ta sig i säkerhet.

– Det är först när du råkar ut för något som du tänker på försäkringen, säger han.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Försäkringskassans avslag

Under 2015 avslog Försäkringskassan 15 758, eller 2,6 procent, av totalt 596 538 ansökningar om sjukpenning. Under samma tid avslogs 12 324, eller 79 procent, av totalt 15 655 ansökningar om sjukersättning.

Sjukpenning ger 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten i högst 364 dagar.

Sjukersättning, tidigare sjukpension, beviljas den som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Sjukpenningens ersättningstak höjs från 7,5 till 8 prisbasbelopp den 1 juli 2018 (28 438 till 30 333 kr/mån), den högsta sjukpenningen höjs från 725 till 774 kr/dag.