Foto: Britt Mattson


Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.

Sedan dess är Ronny Wenngren sekreterare i den så kallade Stridsåtgärdsutredningen, eller som direktivet rubriceras: ”Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden”.

Hur kom det sig att du hamnade i den här utredningen?

– Jag antar att det var på grund av att de tänkte att det behövdes någon som hade varit med om stridsåtgärder, och Elektrikerna är kända för att vara ett stridbart förbund.

LÄS ÄVEN: Redaktörn: ”Strejkrätten – en ödesfråga”

Utredningen består av Tommy Larsson, tidigare SKL, som utsetts till särskild utredare, juristen Sigrid Solvin samt Lars Gellner, Svenskt Näringsliv, som har samma uppdrag som Ronny Wenngren: sekreterare.

– Lars Gellner är ju utsedd just för att han är arbetsgivarrepresentant, och jag är utsedd just för att jag är arbetstagarrepresentant. Alla ska vara oberoende, en utredning är ju en statlig verksamhet. Men det är klart att mina erfarenheter bottnar i arbetstagarsidan.

Vad tänkte du om utredningen innan du blev tillfrågad?

Foto: Britt Mattson

– Om den kan man tänka mycket. Om jag inte hade varit med i utredningen så hade jag funderat mig ännu gråhårigare och blivit ännu tunnhårigare. Men man ska komma ihåg att jag är sekreterare i utredningen, jag har alltså ingen rätt att kräva att få igenom mina förslag. Jag tillför min kunskap om vilka problem det kan bli. Men jag kan inte förändra förslaget.

Men du kan ha synpunkter?

– Jag kan påtala vad effekterna blir av olika förslag.

LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten

Hur har arbetet gått så här långt?

– Ja alltså, det är ett känsligt jobb. Allt man gör innebär ju en förändring. Även om man skulle låta det vara precis som det är så betyder det något.

Men det är ganska kort om tid, utredningen ska vara klar i maj?

– De flesta statliga utredningar brukar få mer tid på sig, men eftersom det finns sådant tryck i den här utredningen så tror jag inte att den kommer att få någon mer tid. Men det är bara spekulationer från min sida.

Tycker du att utredningen behövs?

– Alltså så här: arbetsgivaren har påtalat ett behov, de upplever ett problem. Om staten fullständigt skulle ignorera arbetsgivarna, då skulle vi aldrig heller kunna kräva att de ska titta våra problem. Du frågar om den behövs? Finns det verkligen ett problem? Vi kan väl konstatera att vi har en väldigt, väldigt fredlig arbetsmarknad. Så med bakgrund av det: jag skulle aldrig ha startat en utredning i det här. Men sen kanske man kan fundera, det är många som säger att vi ska inte röra stridsåtgärderna. Men det har vi ju gjort flera gånger.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Kan du ge exempel?

– Paragraf 41 (i lagen om medbestämmande i arbetslivet, reds anm.) som är punktförbud mot strejker, har ju fått tilläggen a, b och c. Där c är Laval. Så det har gjorts inskränkningar flera gånger.

Tycker ni lika i utredningen?

– Det lämnar jag åt dig att fundera över.

Vad anser du om situationen i Göteborgs hamn?

– Det är en situation som varit i 40 års tid, och som nu seglar upp. Jag tycker det är märkligt alltihop.


Foto: Britt Mattson


Hamnen har nya ägare?

– Ja, men förra ägaren var också arbetsgivare. Arbetsgivare som arbetsgivare, deras uppdrag är väl att de ska driva verksamheten så effektivt som möjligt, och vårat uppdrag är att se till att vi får så bra villkor som möjligt. Men utredningen handlar inte om hamnarbetarkonflikten, staten kan inte tillsätta en utredning för att utreda ett särskilt förbund. Det handlar om att arbetsgivarsidan tydligen anser att den svenska modellen inte fungerar. Jag tycker att de kan titta sig omkring och se hur det fungerar i andra länder. Se på Frankrike, är det så de vill ha det?

LÄS ÄVEN: 13 av 14 LO-förbund säger nej till en lagändring

Vad har du fått för reaktioner från dina fackliga kollegor?

– 6F kommenterade att de kände sig trygga med att jag sitter i utredningen. Men det är klart att det är väldigt motsägelsefullt att sitta i en sådan här utredning. Det är många som ifrågasätter att varför gör ni det här? Men jag har ju inte tillsatt någon utredning. Jag har inte beställt att det ska utredas. Ska vi finnas med över huvud taget? Ja, det tycker jag. Om frågan utreds så ska vi vara med och föra fram de fackliga farhågorna i utredningen. Det måste någon göra, och jag tycker att jag har haft ganska bra erfarenhet från konflikter, så jag vet hur det går till i praktiken.

– Det som är bra med den här utredningen är att man har börjat prata fackliga frågor igen. Det skrivs i tidningarna varje dag, medlemmarna tycker, skriver brev. Vi pratar om fackliga frågor: yes! säger jag. Sedan när det kommer till resultatet av den här utredningen… fortsätt oroa er säger jag bara. Läs den när den kommer, ta del, ha synpunkter, oavsett vad den föreslår, och sätt press på era politiker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Ronny Wenngren

Ålder: 61

Aktuell: Sekreterare i den av arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons tillsatta strejkåtgärdsutredningen ”Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden”

Bakgrund: Arbetade som elektriker på Dalarnas elektriska i Borlänge, i dag Imtech. Första fackliga uppdraget var som skyddsombud. ”Jag klagade på en armeringsställning, aluminiumröret var spräckt. På nästa klubbmöte jag var på blev jag vald till skyddsombud. Då var jag 21 år.”

Biträdande avtalssekreterare för SEF under åren 1998 till 2001. Avtalssekreterare under åren 2002 till 2015.

Inför avtalsrörelsen 2017 anlitad som samordnare mellan förbundet i 6F.


Fakta: ”Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden”

En särskild utredare ska överväga vissa ändringar i rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden (undantaget sympatiåtgärder och indrivningsblockader).

Utredaren ska bland annat:

→ Analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal,

→ Analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att förändra fredspliktsreglerna i situationer när en arbetsgivare, som är bunden av ett svenskt kollektivavtal i förhållande till en arbetstagarorganisation, utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation,

→ Undersöka olika alternativ för hur en sådan reglering kan utformas, och

→ Lämna förslag på de författningsändringar eller andra åtgärder som behövs.

→ Utredaren ska ha den svenska arbetsmarknadsmodellen som utgångspunkt för sina överväganden och förslag. Vid utarbetandet av förslagen ska bland annat Sveriges internationella åtaganden särskilt beaktas.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018.