Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

Nyheter

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.

Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.


När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men när hon målade om sitt rum upptäckte hon hur kul det var.

– Jag gick ändå klart hotell- och restaurang men direkt efter började jag som traditionell lärling på Sandå, berättar Hanna Lindén.

Där är hon kvar och precis som med alla andra jobb finns det dagar som inte är lika roliga men i det stora hela tycker hon om att gå till jobbet.

– Det är mycket variation och man lär sig hela tiden nya saker. Man blir aldrig färdig utan kommer på nya och bättre metoder genom att vara påhittig eller fråga kollegor, säger Hanna Lindén.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”


När Hanna Lindén var ny möttes hon av fördomar som att tjejer inte orkar lika mycket, men inte längre. Hon spekulerar i att det kanske beror på att hon varit på samma ställe så länge så de andra vet vad hon klarar av. Hon framhåller att det är mycket som tjejerna gör bättre än gubbarna också.

– Detaljer och finlir har vi många gånger en bättre känsla för. Exempelvis fönster. När jag gick som lärling och skulle måla fönster sa målaren ”nu kladdar du inte på rutan”. Det gjorde jag inte heller och då fick jag höra att det är för vi målar naglarna. Ja kanske är det därför.


Hon tycker inte om fördomar och säger:

– Kanske var det därför jag valde det här yrket. Jag klarar det minst lika bra som dom.


En arbetsplats som är könsblandad tycker Hanna Lindén är det bästa.

– Jag har varit på en tvätt med äldre kvinnor och de har också en jargong. Med en blandning blir det neutraliserat på nåt sätt.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Även om Hanna Lindén trivs på jobbet och inte upplever det problematiskt att vara en av två kvinnor så finns det ändå gånger då hon tvingats bita ifrån och då har kollegorna slutat med sina plumpa skämt som kanske inte tas emot på det sätt som de tänkt sig.


Hon har fått höra att hon börjar bli gammal så det är väl dags för barn. ”Skämt” som att kvinnor ska vara hemma vid spisen. Men Hanna Fridén ger svar på tal.

– Jag sa till att det är inte okej. Tänk om du säger så till en person som försöker bli med barn men inte kan. När det gäller hemarbetet säger jag att min sambo är så fantastisk duktig på sånt så vi hjälps åt.

Hanna Lindén framhåller ändå att hon har bra kollegor och många hon har förtroende för och kan prata även privata saker med vilket hon tycker är skönt.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler


Vi träffar Hanna Lindén i en lägenhet som är tömd så hon har fritt fram. Hon berättar att hon mäter det mesta, jobbar själv ibland och med kollegor ibland.

– Det är kul att ha nåt att jobba för och man får lite tempo när man mäter.

Just nu jobbar hon ensam och låser lägenhetsdörren. I området har det varit en del bråk och när hon jobbade i en lägenhet hämta polisen folk i den bredvid.

– Jag vill inte så gärna gå in själv hos folk, man är ju ganska oskyddad och vet inte vem man går in till. Men jag har varit tydlig mot min chef att jag inte vill gå in ensam till folk så det har löst sig.

Efter två månader med renovering av tomma lägenheter ser hon fram emot att få lite variation med utvändigt, tapetsering och kanske någon privatbostad.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se
Hanna Lindén


Ålder: 26 år

Bor: Björke, Gävle

Familj: Sambo

Intressen: Hästhoppning. Hästen och huset tar det mesta av tiden. Sambon är snickare så vi grejar hemma.

Äter helst: Chips och godis (lakrits och choklad)

Dricker helst: Pepsi max

Läser: Hööks katalogen

Lyssnar på: AC/DC, Kiss, Metallica, ljudböcker, poddar som P3 dokumentär och Spöktimmen.

Tittar på: 10 minuter tv innan jag somnar. Farmen.

Kör: Hyundai i20

Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 15:37


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor