Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

Åsikter

KRÖNIKA


”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter. Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra”, skriver Josefine Krantz.


Jag går ofta och tänker på några tidningsurklipp som jag fått av en av våra tidigare avdelningsordföranden. Rubrikerna som står att läsa är bland annat ”Målare ska inte bli med barn”, ”kvinnor lämnar målaryrket” och ”jag vill bli målare, vad har hon för chanser?”


Ämnen som tas upp i dessa artiklar är allt ifrån diskriminering, att kvinnor inte passar i branschen, problem med att få till skilda omklädningsrum för män och kvinnor till att det ska startas kvinnliga nätverk.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Hm, hur känner jag igen detta? Jo det är exakt samma envisa frågor som vi jobbar med  idag – och då ska man veta om att dessa tidningsklipp är från mellan 60- och 90-talet. Hur ska man känna inför det egentligen? Misstro att det någonsin ska gå att få till en förändring, hopplöshet och ilska?


Ja till en början finns alla dessa känslorna i kroppen. Men sen börjar jag tänka på kvinnorörelsen och vad den under åren har lyckats förändrat i samhället. Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter.


Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra. Uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som kvinnor fått och får utstå.


LÄS ÄVEN: Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”


Ingen har under hösten och vintern kunnat missa den moderna kvinnorörelsen i form av bland annat  #metoo och #sistaspikenikistan. Vi har allt att vinna på att lyssna till det samlade kvinnovrål som ljuder att nu får det fan vara nog.


Nu är rösterna återigen höjda och ett guldläge för förändring. Glöm misstron och hopplösheten, knyt istället näven mot skyn i en symbol för kamp. För vi kan alla göra aktiva handlingar som kan leda till förändring.


Vi kvinnor kan stå upp för varandra. Vi kan stötta och stärka varandra att orka med vardagen i en mansdominerad bransch där vi varje dag måste bevisa att vi har rätt att höra till. Vi kan under våren gå till våra sektioners årsmöten och nominera de fantastiska tjejer som jag vet finns där ute. Stötta dem som kan tänka sig att ta en ledande position.


Vi kan själva ta en aktiv del av vårt förbund, vara en del av den utåtriktade verksamheten och berätta att vi finns och vi  är här för att stanna. På arbetsplatserna kan vi tillsammans säga att vi inte längre accepterar att kvinnor inom målarbranschen tjänar en procent mindre än våra manliga kollegor.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Det är bara några exempel på vad vi som kvinnliga medlemmar i Målareförbundet kan göra för att vara med och skapa förändring. Till slut kan vi kanske bocka av frågorna från tidningsurklippen – inte bara som gamla envisa frågor utan som avklarade och glömda frågor.


Med de tankarna så släpper jag hopplösheten, sträcker på mig, knyter näven och tänker på orden från BWI-kongressen Amandla: ”Power to the woman”.


Josefine Krantz

målare och förtroendevald samt Mira-ansvarig i ÖrebroMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 12:55


Mer Åsikter

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor