Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

Åsikter

KRÖNIKA


”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter. Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra”, skriver Josefine Krantz.


Jag går ofta och tänker på några tidningsurklipp som jag fått av en av våra tidigare avdelningsordföranden. Rubrikerna som står att läsa är bland annat ”Målare ska inte bli med barn”, ”kvinnor lämnar målaryrket” och ”jag vill bli målare, vad har hon för chanser?”


Ämnen som tas upp i dessa artiklar är allt ifrån diskriminering, att kvinnor inte passar i branschen, problem med att få till skilda omklädningsrum för män och kvinnor till att det ska startas kvinnliga nätverk.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Hm, hur känner jag igen detta? Jo det är exakt samma envisa frågor som vi jobbar med  idag – och då ska man veta om att dessa tidningsklipp är från mellan 60- och 90-talet. Hur ska man känna inför det egentligen? Misstro att det någonsin ska gå att få till en förändring, hopplöshet och ilska?


Ja till en början finns alla dessa känslorna i kroppen. Men sen börjar jag tänka på kvinnorörelsen och vad den under åren har lyckats förändrat i samhället. Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter.


Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra. Uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som kvinnor fått och får utstå.


LÄS ÄVEN: Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”


Ingen har under hösten och vintern kunnat missa den moderna kvinnorörelsen i form av bland annat  #metoo och #sistaspikenikistan. Vi har allt att vinna på att lyssna till det samlade kvinnovrål som ljuder att nu får det fan vara nog.


Nu är rösterna återigen höjda och ett guldläge för förändring. Glöm misstron och hopplösheten, knyt istället näven mot skyn i en symbol för kamp. För vi kan alla göra aktiva handlingar som kan leda till förändring.


Vi kvinnor kan stå upp för varandra. Vi kan stötta och stärka varandra att orka med vardagen i en mansdominerad bransch där vi varje dag måste bevisa att vi har rätt att höra till. Vi kan under våren gå till våra sektioners årsmöten och nominera de fantastiska tjejer som jag vet finns där ute. Stötta dem som kan tänka sig att ta en ledande position.


Vi kan själva ta en aktiv del av vårt förbund, vara en del av den utåtriktade verksamheten och berätta att vi finns och vi  är här för att stanna. På arbetsplatserna kan vi tillsammans säga att vi inte längre accepterar att kvinnor inom målarbranschen tjänar en procent mindre än våra manliga kollegor.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Det är bara några exempel på vad vi som kvinnliga medlemmar i Målareförbundet kan göra för att vara med och skapa förändring. Till slut kan vi kanske bocka av frågorna från tidningsurklippen – inte bara som gamla envisa frågor utan som avklarade och glömda frågor.


Med de tankarna så släpper jag hopplösheten, sträcker på mig, knyter näven och tänker på orden från BWI-kongressen Amandla: ”Power to the woman”.


Josefine Krantz

målare och förtroendevald samt Mira-ansvarig i ÖrebroMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 12:55


Mer Åsikter

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”

krönika    Arbetarrörelsens största mantra – tillsammans är vi starka, kommer i ...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor