Annons

Söndagen den 25 mars 2018

← Senaste numret • 2 2018

Målarnas Facktidning nr 2 - 2018
Klicka på bilden

“Jag är ju bland aporna”

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själva har rätt att uttrycka faktiskt kan ha större påverkan på andra än vi tror”, skriver Kristina Norlin.

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

Åsikter

KRÖNIKA


”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter. Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra”, skriver Josefine Krantz.


Jag går ofta och tänker på några tidningsurklipp som jag fått av en av våra tidigare avdelningsordföranden. Rubrikerna som står att läsa är bland annat ”Målare ska inte bli med barn”, ”kvinnor lämnar målaryrket” och ”jag vill bli målare, vad har hon för chanser?”


Ämnen som tas upp i dessa artiklar är allt ifrån diskriminering, att kvinnor inte passar i branschen, problem med att få till skilda omklädningsrum för män och kvinnor till att det ska startas kvinnliga nätverk.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Hm, hur känner jag igen detta? Jo det är exakt samma envisa frågor som vi jobbar med  idag – och då ska man veta om att dessa tidningsklipp är från mellan 60- och 90-talet. Hur ska man känna inför det egentligen? Misstro att det någonsin ska gå att få till en förändring, hopplöshet och ilska?


Ja till en början finns alla dessa känslorna i kroppen. Men sen börjar jag tänka på kvinnorörelsen och vad den under åren har lyckats förändrat i samhället. Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter.


Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra. Uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som kvinnor fått och får utstå.


LÄS ÄVEN: Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”


Ingen har under hösten och vintern kunnat missa den moderna kvinnorörelsen i form av bland annat  #metoo och #sistaspikenikistan. Vi har allt att vinna på att lyssna till det samlade kvinnovrål som ljuder att nu får det fan vara nog.


Nu är rösterna återigen höjda och ett guldläge för förändring. Glöm misstron och hopplösheten, knyt istället näven mot skyn i en symbol för kamp. För vi kan alla göra aktiva handlingar som kan leda till förändring.


Vi kvinnor kan stå upp för varandra. Vi kan stötta och stärka varandra att orka med vardagen i en mansdominerad bransch där vi varje dag måste bevisa att vi har rätt att höra till. Vi kan under våren gå till våra sektioners årsmöten och nominera de fantastiska tjejer som jag vet finns där ute. Stötta dem som kan tänka sig att ta en ledande position.


Vi kan själva ta en aktiv del av vårt förbund, vara en del av den utåtriktade verksamheten och berätta att vi finns och vi  är här för att stanna. På arbetsplatserna kan vi tillsammans säga att vi inte längre accepterar att kvinnor inom målarbranschen tjänar en procent mindre än våra manliga kollegor.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Det är bara några exempel på vad vi som kvinnliga medlemmar i Målareförbundet kan göra för att vara med och skapa förändring. Till slut kan vi kanske bocka av frågorna från tidningsurklippen – inte bara som gamla envisa frågor utan som avklarade och glömda frågor.


Med de tankarna så släpper jag hopplösheten, sträcker på mig, knyter näven och tänker på orden från BWI-kongressen Amandla: ”Power to the woman”.


Josefine Krantz

målare och förtroendevald samt Mira-ansvarig i ÖrebroMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 12:55


Mer Åsikter

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Bekämpa ohälsan – inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället be...

”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”

krönika    Arbetarrörelsens största mantra – tillsammans är vi starka, kommer i ...

Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott ex...

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobba...

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.
Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?
– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna …

...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte utan ömsesidig kompromiss. De står dock fast vid bildandet av en gemensam förhandlingskartell som en möjlig lösning. Detta meddelades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.
Under onsdagen höll Hamnarbetarförbundet presskonferens för att bland annat offentliggöra …

...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och …

...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT
I Globen samlades ett 70-tal utställare från fordonsbranschens service och eftermarknad under mässnamnet Autogloben.
– Bra att ha konkurrenterna samlade på ett ställe en dag.

...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavtal. Facket har rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Det innebär att det återstår 351 företag att rekrytera skyddsombud på.
– Det …

...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.
Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.
När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men …

...

Kvinnorna kommer på bred front

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(”script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Kvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor