Annons

Söndagen den 25 mars 2018

← Senaste numret • 2 2018

Målarnas Facktidning nr 2 - 2018
Klicka på bilden

“Jag är ju bland aporna”

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själva har rätt att uttrycka faktiskt kan ha större påverkan på andra än vi tror”, skriver Kristina Norlin.

Nyheter

Kvinnorna kommer på bred frontKvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 procentenheter på några år.

Målarnas kvinnliga nätverk Mira bildades efter en motion till Förbundsmötet 2014. Drygt ett år senare hölls den första nationella nätverksträffen på Rönneberga. Vid den första nätverksträffen var Niklas Holmqvist, förbundsombudsman, kursledare.

LÄS ÄVEN: Mira ska få kvinnor att ta plats

En av deltagarna var en man som tycker att värderingsgrund och jämlikhet är viktigt. En av diskussionerna kom att handla om vad nätverket ska vara? Det resulterade i att Mira blev nätverk där kvinnor ska kunna mötas.

Idag har alla avdelningar runt om i landet Mira-verksamhet. Det innebär att ett av de mål som sattes upp för 2020 redan har uppnåtts. Det tyder på att det finns gott om engagerade kvinnor bland målarna och lackerarna som är beredda att stå upp för varandra och tillsammans arbeta för ett mer jämställt förbund och yrkeskår.

Det har även börjat visa sig i att andelen förtroendevalda som är kvinnor ökar. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda är kvinnor, vilket är en ökning på nästan 3 procentenheter på några år.

Målareförbundet har i sin målplan tagit in genusperspektivet. Bland annat tittar de på löneskillnader och andelen förtroendevalda.

– Det är oerhört viktigt att när vi tittar på kvinnors andel bland medlemmar också tittar på hur stor andel som finns representerade bland de förtroendevalda, säger Mikael Johansson som också vill förfina mätningarna för att kunna jämföra sektion, avdelning och förbund.

– Kvinnorna är överrepresenterade i arbetsplatsorganisationer och sektioner, börjar komma i avdelningarna men finns inte med på förbundsnivå. Sen är det inte så konstigt det är ju ofta den vägen man går.

LÄS ÄVEN: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Förbundsstyrelsen har valt in nya medlemmar till grupperna som fram till kongressen 2019 ska ta fram handlingsprogram och stadgar. I båda arbetsgrupperna finns kvinnor med.

Kvinnornas löner ligger inom Målareförbundets avtalsområden en procent lägre än männens.

– Det är en förbättring med en procentenhet sedan vi började mäta men det är fortfarande en skillnad och det ska vi inte ha, säger Mikael Johansson.

Ett annat mål som sattes upp vid Miras första centrala träff var att jämställdhetsarbetet inom ett år ska vara integrerat i avdelningarnas arbete. Josefine Krantz berättar att avdelningarna jobbar på bra och Jenny Störvold känner att hon och kollegorna i avdelning 10 Mellannorrland tänker på jämställdhetsfrågorna i de flesta frågor de jobbar med.

– Givetvis kan det utvecklas i flera led. Såsom när en väljer representanter till olika möten och så vidare. Så förbättringspotential finns.

Att kvinnor ska bli accepterade i branschen såväl av arbetsgivare, kollegor och kunder räknade nätverket med skulle ta lite längre tid så målet sattes till 2025. De vill att reaktionen ska vara ”aha det kommer en målare” (oavsett kön) istället för att kunden ser över axeln på dem och tittar efter den ”riktiga” målaren.

Dit är det en bit kvar visar berättelser som kommer fram vid nätverksträffar.

LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet

Men det finns också arbetsplatser där det funkar bra. Det märkte Linnéa Malmeflod och Sofi Fahlén när de besökte 20 tjejer kvinnor på 17 arbetsplatser inom Målarettans område Uppsala, Stockholm och Södertälje.

Linnéa Malmeflod
Foto: Privat

– Nästan samtliga var väldigt nöjda. Det var så skönt att höra, säger Linnéa Malmeflod.

De kände till att Mira finns men inte riktigt vad det är. Linnéa och Sofi fick chansen att berätta mer. Även de kvinnor som var nöjda tycker det är bra att Mira finns.

– Det är frågor om graviditet, sanitetsbehållare på toaletterna och typiska kvinnofrågor som man hellre pratar med andra kvinnor om, säger Linnéa Malmeflod.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Det framgick att kvinnorna vill ha verksamhet mer lokalt och det möter Målarettan nu upp genom att sektionen i Uppsala genom Tina Löfgren som är sekreterare kommer starta upp Mira-verksamhet. Även Gotland kommer att få sitt eget Mira nätverk då Christel Harstäde ligger i startgroparna.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se


FAKTA om 8 mars

Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Men initiativet togs redan 1910 av vänsterkvinnor vid en internationell konferens i Köpenhamn. Tanken var att lyfta fram kraven på kvinnlig rösträtt liksom kvinnorörelsen. De första åren firades dagen på lite olika vårdatum.

Under mellankrigstiden förbjöds dagen i de fascistiska och nazistiska staterna. 1945 samlades vänsterkvinnor den 8 mars till en manifestation i London.
Den vänsterpolitiska laddningen avtog efterhand och 1980 utnämnde FN den 8 mars till en internationell kvinnodag. Numera deltar opolitiska kvinnoorganisationer liksom många andra i möten.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 10:46


Mer Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalma...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och … ...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson MÅLARNYTT I Globen samlad...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Foto: Helena Forsberg Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavta...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidni...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi t...

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Skyddsombuden Markku Rantamäki, Isabell Öberg, Kenneth Holmberg och Mikael Löwdin summera...

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Foto: Britt Mattson Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämn...

Etableringsjobb: Nu är uppgörelsen klar

Artikeln uppdaterades klockan 11.20, 2018-03-06. Nu har fack och arbetsgivare kommit öve...

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.
Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?
– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna …

...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte utan ömsesidig kompromiss. De står dock fast vid bildandet av en gemensam förhandlingskartell som en möjlig lösning. Detta meddelades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.
Under onsdagen höll Hamnarbetarförbundet presskonferens för att bland annat offentliggöra …

...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och …

...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT
I Globen samlades ett 70-tal utställare från fordonsbranschens service och eftermarknad under mässnamnet Autogloben.
– Bra att ha konkurrenterna samlade på ett ställe en dag.

...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavtal. Facket har rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Det innebär att det återstår 351 företag att rekrytera skyddsombud på.
– Det …

...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.
Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.
När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men …

...

Kvinnorna kommer på bred front

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(”script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Kvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor