Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

Nyheter

Kvinnorna kommer på bred frontKvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 procentenheter på några år.

Målarnas kvinnliga nätverk Mira bildades efter en motion till Förbundsmötet 2014. Drygt ett år senare hölls den första nationella nätverksträffen på Rönneberga. Vid den första nätverksträffen var Niklas Holmqvist, förbundsombudsman, kursledare.

LÄS ÄVEN: Mira ska få kvinnor att ta plats

En av deltagarna var en man som tycker att värderingsgrund och jämlikhet är viktigt. En av diskussionerna kom att handla om vad nätverket ska vara? Det resulterade i att Mira blev nätverk där kvinnor ska kunna mötas.

Idag har alla avdelningar runt om i landet Mira-verksamhet. Det innebär att ett av de mål som sattes upp för 2020 redan har uppnåtts. Det tyder på att det finns gott om engagerade kvinnor bland målarna och lackerarna som är beredda att stå upp för varandra och tillsammans arbeta för ett mer jämställt förbund och yrkeskår.

Det har även börjat visa sig i att andelen förtroendevalda som är kvinnor ökar. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda är kvinnor, vilket är en ökning på nästan 3 procentenheter på några år.

Målareförbundet har i sin målplan tagit in genusperspektivet. Bland annat tittar de på löneskillnader och andelen förtroendevalda.

– Det är oerhört viktigt att när vi tittar på kvinnors andel bland medlemmar också tittar på hur stor andel som finns representerade bland de förtroendevalda, säger Mikael Johansson som också vill förfina mätningarna för att kunna jämföra sektion, avdelning och förbund.

– Kvinnorna är överrepresenterade i arbetsplatsorganisationer och sektioner, börjar komma i avdelningarna men finns inte med på förbundsnivå. Sen är det inte så konstigt det är ju ofta den vägen man går.

LÄS ÄVEN: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Förbundsstyrelsen har valt in nya medlemmar till grupperna som fram till kongressen 2019 ska ta fram handlingsprogram och stadgar. I båda arbetsgrupperna finns kvinnor med.

Kvinnornas löner ligger inom Målareförbundets avtalsområden en procent lägre än männens.

– Det är en förbättring med en procentenhet sedan vi började mäta men det är fortfarande en skillnad och det ska vi inte ha, säger Mikael Johansson.

Ett annat mål som sattes upp vid Miras första centrala träff var att jämställdhetsarbetet inom ett år ska vara integrerat i avdelningarnas arbete. Josefine Krantz berättar att avdelningarna jobbar på bra och Jenny Störvold känner att hon och kollegorna i avdelning 10 Mellannorrland tänker på jämställdhetsfrågorna i de flesta frågor de jobbar med.

– Givetvis kan det utvecklas i flera led. Såsom när en väljer representanter till olika möten och så vidare. Så förbättringspotential finns.

Att kvinnor ska bli accepterade i branschen såväl av arbetsgivare, kollegor och kunder räknade nätverket med skulle ta lite längre tid så målet sattes till 2025. De vill att reaktionen ska vara ”aha det kommer en målare” (oavsett kön) istället för att kunden ser över axeln på dem och tittar efter den ”riktiga” målaren.

Dit är det en bit kvar visar berättelser som kommer fram vid nätverksträffar.

LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet

Men det finns också arbetsplatser där det funkar bra. Det märkte Linnéa Malmeflod och Sofi Fahlén när de besökte 20 tjejer kvinnor på 17 arbetsplatser inom Målarettans område Uppsala, Stockholm och Södertälje.

Linnéa Malmeflod
Foto: Privat

– Nästan samtliga var väldigt nöjda. Det var så skönt att höra, säger Linnéa Malmeflod.

De kände till att Mira finns men inte riktigt vad det är. Linnéa och Sofi fick chansen att berätta mer. Även de kvinnor som var nöjda tycker det är bra att Mira finns.

– Det är frågor om graviditet, sanitetsbehållare på toaletterna och typiska kvinnofrågor som man hellre pratar med andra kvinnor om, säger Linnéa Malmeflod.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Det framgick att kvinnorna vill ha verksamhet mer lokalt och det möter Målarettan nu upp genom att sektionen i Uppsala genom Tina Löfgren som är sekreterare kommer starta upp Mira-verksamhet. Även Gotland kommer att få sitt eget Mira nätverk då Christel Harstäde ligger i startgroparna.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se


FAKTA om 8 mars

Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Men initiativet togs redan 1910 av vänsterkvinnor vid en internationell konferens i Köpenhamn. Tanken var att lyfta fram kraven på kvinnlig rösträtt liksom kvinnorörelsen. De första åren firades dagen på lite olika vårdatum.

Under mellankrigstiden förbjöds dagen i de fascistiska och nazistiska staterna. 1945 samlades vänsterkvinnor den 8 mars till en manifestation i London.
Den vänsterpolitiska laddningen avtog efterhand och 1980 utnämnde FN den 8 mars till en internationell kvinnodag. Numera deltar opolitiska kvinnoorganisationer liksom många andra i möten.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 10:46


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor