Foto: Helena Forsberg


Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavtal. Facket har rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Det innebär att det återstår 351 företag att rekrytera skyddsombud på.

– Det finns fler än man tror som vill ha uppdrag men i vissa forum inte vågar stå upp och säga det, säger Conny Andersson, ombudsman och ansvarig för rekrytera och organisera.

Foto: Helena Forsberg

Jonny Helmersson berättar att när han valdes till skyddsombud fick intresserade lämna sitt namn på en lapp. Kandidaterna fick sedan mer information vad uppdraget innebär och kollegorna fick rösta utan att någon visste vem som röstat på vem.

Förutom att Målareförbundet arbetar målmedvetet för att organisera fler medlemmar ska de också rekrytera fler förtroendevalda.

LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Under 2018 är målet att minst 50 nya skyddsombud ska väljas ute på arbetsplatserna. Målareförbundet satsar stort, 4 miljoner, på att utveckla den lokala organisationen.

För två miljoner årligen ska medbestämmandeombud (MB) utbildas och rekryteras och ytterligare två miljoner årligen ska läggas på skyddsombud. Det här är en satsning som görs medan Särskilt tillägg måleri utfasas.

– Funktionsutbildningar ska rulla vidare som vanligt enligt kollektivavtal och förtroendemannalagen, säger Conny Andersson.


Conny Andersson. Foto: Helena Forsberg


Vilken roll har regionala skyddsombud (RSO) i att fler skyddsombud väljs ute på företagen? Det diskuterades när RSO från hela landet samlades till den årliga kursen.

Conny Andersson poängterade att alla undersökningar bland medlemmar visar att arbetsmiljön är en av de viktigaste frågorna. Därför är det också en av de viktigaste uppgifterna för att få fler medlemmar. Han uppmanade de samlade regionala skyddsombuden att synliggöra vad de gör och rekrytera fler skyddsombud.

LÄS ÄVEN: Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Lars Eriksson och Per Lavinder. Foto: Helena Forsberg

Regionala skyddsombud ska säkerställa att skyddsarbetet fungerar även på små arbetsplatser där det saknas skyddsombud och skyddskommitté. De ska också stödja lokala skyddsombud ute på företagen.

För att få fler att vilja bli skyddsombud framhåller Målareförbundet att de blir en del av en organisation och att de har rätt till utbildning, stöd och ersättning för uppdraget. Skyddsombud får vara med i planering av förändringar på företaget.

– Att aktivt vara en del i arbetet med arbetsmiljö och säkerhet är bra för dig och dina kollegor, säger Conny Andersson.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se


Regionala skyddsombud delar med sig av positiva minnen och viktiga framtidsfrågor:

Foto: Helena Forsberg

Fredrik Adolfsson, Borlänge: Ergonomi. Det har varit tyst i 10-15 år men nu ökar problemen med belastningsskador.


Foto: Helena Forsberg

Robin Johansson, Växjö: Det är viktigt att förebygga och ta arbetsmiljöfrågor tidigt vid skolinformation och branschutbildning så elever och nya målare har det med sig från början.


Foto: Helena Forsberg

Douglas Strömberg, Skövde: Det är väldigt positivt med det stora nätverk man får när RSO från hela landet träffas.


Foto: Privat

Magnus Söderström, Göteborg: Som skyddsombud hade jag stort stöd av arbetsmiljöansvarig ombudsman i avdelningen och det stärkte mig enormt. Kortare arbetstider är en viktig framtidsfråga med tanke på höjd pensionsålder. Ska vi jobba längre måste vi jobba mindre för att orka.


Foto: Helena Forsberg

Samuel Jarenil, Kristianstad: Vi behöver fler skyddsombud på lacksidan. Stress och kemikalier är de stora arbetsmiljöproblemen inom lackering.


Foto: Helena Forsberg

Johan Ryttare, Falun: Kemikalier är en viktig fråga. Många tror att dagens färger är ofarliga men allergierna ökar dramatiskt.


Ur handlingsprogrammet 2015-2020

(Inom parentes prioriterat 2018)

→ 15 000 medlemmar (Öka medlemsantalet med 300)

→ Förbundet ska tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden.

→ En förtroendevald per tionde medlem. (12,2 medlemmar per förtroendevald)

→ Rekrytering av skyddsombud (50 nya SO)

→ Ökade kunskaper om arbetsmiljö bland medlemmar och i organisationen. (grundutbildning och vidareutbildning av skyddsombud enligt kollektivavtalet. Särskilda utbildningsinsatser i alla avdelningar enligt överenskommelsen om STM)