Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Bilden föreställer en man iklädd en grå tröja som sitter på en orange stol mot en vit bakgrund. Mannen har kort, mörkt hår, skägg och glasögon.

    Robin Dahlin Appelqvist.  Foto: Helena Forsberg

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.


Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?


– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna Målareförbundet, det känns lite tungt. Jag har fått jobb som verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.


Varför har du bytt bransch?


– Det var en del tillfälligheter. Jag fick lämna lack för jag var inte på plats tillräckligt mycket. Har upplevt att jag är lite besvärlig, men de var noga att påpeka man får absolut vara aktiv i facket. Jag slets mellan det fackliga, politiska och att vara på jobbet – det slutade med att vi träffade en överenskommelse


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”


– Jag hakade på rostskyddsmålning på Hagbloms. De visste om att jag var fackligt aktiv och jag hade en bra dialog med cheferna. Men jag hade kunnat hamna i Göteborg eller någon annanstans och det blir svårt med familjen. Jag fick erbjudande om anställningsintervju på Hyresgästföreningen som verksamhetsutvecklare. Det kändes kul och utmanande. Jag hade gärna jobbat fackligt eftersom det är något jag brinner för. När allt blev så tokigt och detta dök upp kändes det som ett bra steg.


Vad var det som lockade med ditt nya jobb?


– Det påminner mycket om det fackliga arbetet. Just att få hjälpa människor tilltalar mig mycket. Jag bor i Kalmar och där finns också kontoret men jag behöver resa en del till Torsås, Öland och Oskarshamn fördelen är att jag kan styra lite själv.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Den sjuka jobbstressen”


Vilka arbetsuppgifter har du?


– Delvis föreningsstöd, försöker lösa problem, jobbar mycket mot allmännyttan tillsammans med de förtroendevalda för att skapa en god samtalston och sätta fokus på att ha de boendes perspektiv när man vidtar åtgärder, behjälplig i opinionsbildning, jag ska göra enkätundersökningar hur boende upplever sitt område. Det är ett sätt att skapa engagemang så de kan vara med och påverka. Jag försöker ge de boende en röst. Man kan på sätt och vis säga att Hyresgästföreningen är hyresgästernas fackförbund.


Vilken erfarenhet har du i bagaget som du har användning av i ditt nya jobb?


– Jättemycket. Att jag fått utveckla mitt skrivande genom krönikorna gör sitt till eftersom jag behöver skriva och kommunicera med politiker och förtroendevalda. Möten med medlemmar, att träffa personer med olika bakgrund och behov ger jättemycket.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Häxjakt på fackligt aktiva”


– De utbildningar jag fått genom facket: ledarskapsutbildningar, mötestekniska utbildningar. Hur man tacklar problem. Ofta räknas de hårda värdena men det är viktigt att se vad solidaritet och gemenskap betyder.


– Det är mer känslosamt än vad jag kunnat tänka mig att faktiskt stänga den här dörren och gå vidare till något annat.


Vad kommer du sakna med Målareförbundet?


– Jag har fått så mycket stöd från anställda och förtroendevalda. Det är ett förbund som har nära till sina medlemmar. Min uppfattning är att det är få förbund där man har de möjligheter till utbildning och närheten till högsta ledningen som man har i Målareförbundet – det är väldigt fint. Jag kommer sakna kontakten med dig.


Vilka fackliga uppdrag hade du som du nu lämnar?


– Jag blir utfasad kan man säga. Jag sitter i styrelsen i avdelningen, har gjort lite smått och gott bland annat krönikor till Målarnas facktidning, lokalt fackligt arbete i sektionen Kalmar.


LÄS ÄVEN: ”Dags att släppa oss män fria”


Du är också engagerad politiskt för Socialdemokraterna, är det något du fortsätter med?


– Ja, jag är ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Inför valet har jag hamnat på kommunfullmäktigelistan nominerad av min s-förening. Arbete och bostad är mina kärnfrågor. De erfarenheter jag fått från det fackliga speglar hur jag agerar när jag får chansen att försöka påverka. Jag vill slå ett slag för fler fackliga i politiken.


Varför är det viktigt med fackliga representanter i politiken?


– Har man tålamod att sitta med och lära sig hur det fungerar så lär man sig mycket, det är viktigt att ha en politisk medvetenhet. På många ställen är politikerna till stor del akademiskt skolade, vilket är jättebra att de finns, men det krävs att det finns människor med annan typ av bakgrund också. Arbetare och fackligt förtroendevalda som upplevt verkligheten på ett lite annat sätt kan bidra med den kunskapen och vet vad vissa politiska beslut har för konsekvenser i arbetslivet.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Varför ska vi, som har det bra, bry oss?”


Du har varit krönikör i Målarnas facktidning. Fortsätter du att skriva och debattera i andra sammanhang?


– Jag fick några veckor in i provanställningen erbjudande från LO-distriktet att vara med och blogga inför valet så jag kommer få utlopp för det behovet som skapats. Kan hända att jag fortsätter min fackliga aktivitet i Handels som jag blir att tillhöra i och med den här anställningen.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


Fotnot: Du kan hitta krönikor skrivna av Robin Dahlin Appelqvist här.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-22 13:29


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Mål...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor