Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

  • Bilden föreställer en man iklädd en grå tröja som sitter på en orange stol mot en vit bakgrund. Mannen har kort, mörkt hår, skägg och glasögon.

    Robin Dahlin Appelqvist.  Foto: Helena Forsberg

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.


Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?


– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna Målareförbundet, det känns lite tungt. Jag har fått jobb som verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.


Varför har du bytt bransch?


– Det var en del tillfälligheter. Jag fick lämna lack för jag var inte på plats tillräckligt mycket. Har upplevt att jag är lite besvärlig, men de var noga att påpeka man får absolut vara aktiv i facket. Jag slets mellan det fackliga, politiska och att vara på jobbet – det slutade med att vi träffade en överenskommelse


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”


– Jag hakade på rostskyddsmålning på Hagbloms. De visste om att jag var fackligt aktiv och jag hade en bra dialog med cheferna. Men jag hade kunnat hamna i Göteborg eller någon annanstans och det blir svårt med familjen. Jag fick erbjudande om anställningsintervju på Hyresgästföreningen som verksamhetsutvecklare. Det kändes kul och utmanande. Jag hade gärna jobbat fackligt eftersom det är något jag brinner för. När allt blev så tokigt och detta dök upp kändes det som ett bra steg.


Vad var det som lockade med ditt nya jobb?


– Det påminner mycket om det fackliga arbetet. Just att få hjälpa människor tilltalar mig mycket. Jag bor i Kalmar och där finns också kontoret men jag behöver resa en del till Torsås, Öland och Oskarshamn fördelen är att jag kan styra lite själv.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Den sjuka jobbstressen”


Vilka arbetsuppgifter har du?


– Delvis föreningsstöd, försöker lösa problem, jobbar mycket mot allmännyttan tillsammans med de förtroendevalda för att skapa en god samtalston och sätta fokus på att ha de boendes perspektiv när man vidtar åtgärder, behjälplig i opinionsbildning, jag ska göra enkätundersökningar hur boende upplever sitt område. Det är ett sätt att skapa engagemang så de kan vara med och påverka. Jag försöker ge de boende en röst. Man kan på sätt och vis säga att Hyresgästföreningen är hyresgästernas fackförbund.


Vilken erfarenhet har du i bagaget som du har användning av i ditt nya jobb?


– Jättemycket. Att jag fått utveckla mitt skrivande genom krönikorna gör sitt till eftersom jag behöver skriva och kommunicera med politiker och förtroendevalda. Möten med medlemmar, att träffa personer med olika bakgrund och behov ger jättemycket.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Häxjakt på fackligt aktiva”


– De utbildningar jag fått genom facket: ledarskapsutbildningar, mötestekniska utbildningar. Hur man tacklar problem. Ofta räknas de hårda värdena men det är viktigt att se vad solidaritet och gemenskap betyder.


– Det är mer känslosamt än vad jag kunnat tänka mig att faktiskt stänga den här dörren och gå vidare till något annat.


Vad kommer du sakna med Målareförbundet?


– Jag har fått så mycket stöd från anställda och förtroendevalda. Det är ett förbund som har nära till sina medlemmar. Min uppfattning är att det är få förbund där man har de möjligheter till utbildning och närheten till högsta ledningen som man har i Målareförbundet – det är väldigt fint. Jag kommer sakna kontakten med dig.


Vilka fackliga uppdrag hade du som du nu lämnar?


– Jag blir utfasad kan man säga. Jag sitter i styrelsen i avdelningen, har gjort lite smått och gott bland annat krönikor till Målarnas facktidning, lokalt fackligt arbete i sektionen Kalmar.


LÄS ÄVEN: ”Dags att släppa oss män fria”


Du är också engagerad politiskt för Socialdemokraterna, är det något du fortsätter med?


– Ja, jag är ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Inför valet har jag hamnat på kommunfullmäktigelistan nominerad av min s-förening. Arbete och bostad är mina kärnfrågor. De erfarenheter jag fått från det fackliga speglar hur jag agerar när jag får chansen att försöka påverka. Jag vill slå ett slag för fler fackliga i politiken.


Varför är det viktigt med fackliga representanter i politiken?


– Har man tålamod att sitta med och lära sig hur det fungerar så lär man sig mycket, det är viktigt att ha en politisk medvetenhet. På många ställen är politikerna till stor del akademiskt skolade, vilket är jättebra att de finns, men det krävs att det finns människor med annan typ av bakgrund också. Arbetare och fackligt förtroendevalda som upplevt verkligheten på ett lite annat sätt kan bidra med den kunskapen och vet vad vissa politiska beslut har för konsekvenser i arbetslivet.


LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Varför ska vi, som har det bra, bry oss?”


Du har varit krönikör i Målarnas facktidning. Fortsätter du att skriva och debattera i andra sammanhang?


– Jag fick några veckor in i provanställningen erbjudande från LO-distriktet att vara med och blogga inför valet så jag kommer få utlopp för det behovet som skapats. Kan hända att jag fortsätter min fackliga aktivitet i Handels som jag blir att tillhöra i och med den här anställningen.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


Fotnot: Du kan hitta krönikor skrivna av Robin Dahlin Appelqvist här.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-22 13:29


Mer Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdage...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck. Vid en byggarbetspl...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgi...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplat...

Utredningen om strejkrätten skjuts upp

Om två veckor, den 31 maj, var det sagt att den omdebatterade Stridsåtgärdsutredningen sk...

Jennylou avbröt våldtäkt: ”Det var otäckt den där torsdagsnatten”

Jennylou Englund ingrep och avbröt en pågående våldtäkt utan en tanke på sin egen säkerhe...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor