Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

 • Bilden föreställer Jan-Olov Gustafsson. Han har kort hår, skägg och glasögon. Han sitter mellan två andra personer vid ett mötesbord.

  Jan-Olov Gustafsson fick frågor om Dataskyddsförordningen (GDPR) som gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer ett långt mötesbord där sex personer sitter. De tittar mot ena kortsidan, där Målareförbundets ordförande Mikael Johansson står och pratar framför en whiteboard-tavla.

  Tillfälle för informationsutbyte och frågor när förbundsledningen besökte avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden är en gruppbild utomhus, som föreställer åtta personer som står i snön framför en byggnad vars skylt har 6F-förbundens logotyper på sig. Det är Byggnads, Målarna, Fastighets, Seko och Elektrikernas logotyper.

  Från vänster: Christoffer Ågren, Jan-Olov Gustafsson, Fredrik Adolfsson, Peter Sjöstrand, Johan Ryttare, Mikael Johansson, Mats Eriksson, Josefin Nilsson. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer MÅlareförbundets ordförande Mikael Johansson, som står och gestikulerar med händerna framför en whiteboard. Han har blå skjorta och glasögon på sig.

  Mikael Johansson pratade om att Målareförbundet måste försöka få människor som är fackligt engagerade att också vara demokratiskt engagerade i organisationen. Foto: Tomas Nyberg

 • Bilden föreställer Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Josefin har långt, brunt hår och stora ringar i öronen. Mats Eriksson har inget hår och blå t-shirt. De tittar åt vänster i bilden och verkar lyssna på någon som pratar.

  Josefin Nilsson och Mats Eriksson från avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Nyheter

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.


Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor i Gävle. Ledningen har redan varit i flera av förbundets avdelningar och fler resor väntar efter denna.


LÄS ÄVEN: LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning


Mötena blir tillfällen för information och frågor. Det har handlat en del om den nya organisationen som trätt i kraft sedan årsskiftet. Beslutet om ett organisationsnummer togs efter hård debatt och oenighet.


Hur gick det sen, kan man ju fundera?


– Det går bra. Det har bara varit positivt när vi varit ute och träffat avdelningarna. Även de som var emot det har accepterat beslutet och jobbar på bra, säger Peter Sjöstrand.


– Framförallt tror jag de märkt att det går enkelt med budgeten.


Johan Ryttare håller med och berättar att avdelningen kunde lägga mer fokus på vad de gör än vilket konto olika saker ska ligga på.


LÄS ÄVEN: Målareförbundet lämnar Nordea


Gällande ekonomin har förbundsstyrelsen sedan tidigare beslutat att lämna Nordea, men inte själva.


– Vi ligger på LO:s ramavtal och inväntar LO:s förhandlingar med övriga storbanker, säger Jan-Olov Gustafsson.


Peter Sjöstrand berättar att organisationen är på väg att uppfylla målen gällande fler skyddsombud och medbestämmandeombud. I avdelning 9 finns 36 företag med fler än 5 anställda, där facket har rätt att utse skyddsombud, men det finns inget.


Peter Sjöstrands uppmaning är att se det som en möjlighet och leta rätt på vilka de är och göra insatser.


– Avdelningarna gör ett jättebra arbete, vi får fler och fler som är förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Nu behöver vi boosta upp även den demokratiska organisationen med fler förtroendevalda i sektionerna.


LÄS ÄVEN: Målet: Minst 50 nya skyddsombud


När förbundsledningen besöker avdelning 9 är det snart dags för årsmöten i sektionerna. Gävlesektionen är en av de som valts ut till försöksval över internet som tidningen berättade om i förra numret.


– 3000 medlemmar får möjligheten att delta i försöksvalen. Sektionerna är valda utifrån demokratiutredningen och är en blandning av stora, små, fungerande och vilande sektioner, säger Mikael Johansson som hoppas att organisationen kan få upp det dåliga valdeltagandet som legat på 2,9 procent.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-04-10 10:10


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Stoby måleri betalar skadestånd för kollektivavtalsbrott

Svenska Målareförbundet stämde Stoby måleri AB och arbetsgivarorganisationen Måleriföreta...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor

Välkommen till Målarnas Facktidnings digitala nyhetsbrev!