Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Bilden är ett sepiafärgat fotografi föreställande en gråtande person med ansiktet i händerna.

    Foto: Pixabay

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Nyheter

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.


Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit utsatta för sexuellt eller fysiskt våld, visar statistik från världshälsoorganisationen WHO. Det är inte ovanligt att övergreppen sker på arbetsplatsen.


En kartläggning nyligen genomförd av LO visar att problemet även finns på svenska arbetsplatser; bland LO:s kvinnliga medlemmar hade tio procent ha blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet under det senaste året.


Den svenska fackliga biståndsorganisationen Union to Union har nu tagit fram en rapport på hur den fackliga rörelsen arbetar globalt för att få bukt med sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet.


– Rapporten visar tydligt att facken är en väl organiserad kraft mot den diskriminering som pågår på arbetsplatser världen över, säger Union to Unions chef Kristina Henschen.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler


I rapporten belyses olika faktorer som möjliggör eller direkt orsakar sexuella trakasserier i arbetslivet. En av de viktigaste är maktobalans – kvinnor som arbetar under osäkra förhållanden drabbas i större utsträckning av övergrepp.


Tillsammans med ett normaliserande av kränkningar leder detta inte sällan till att drabbade kvinnor dessutom låter bli att anmäla.


Rapporten lyfter dock även konkreta insatser som gjorts av olika fackförbund i världen. Det kan handla om utbildningar och informationskampanjer, men även innovativa initiativ såsom ett kanadensiskt projekt med specialutbildade så kallade kvinnoförsvarare på arbetsplatserna.


Dessa ger stöd till utsatta kollegor och hjälper till med anmälningar. Denna modell har testats i Indien av det globala transportfacket (ITF), som vittnar om att det verkar fungera.


Utbildande insatser riktade till män är dock inte lika vanliga – även om rapporten understryker betydelsen av sådana för att förändra attityder och motverka ”macho-jargong” på arbetsplatserna.


LÄS ÄVEN: Efter #metoo: Regeringsmöte mot sextrakasserier på jobbet


En annan sak som lyfts är behovet av ett internationellt regelverk på området.


– De globala facken understryker i rapporten att det är viktigt att det finns nationella lagar kring sexuella trakasserier och könsrelaterat våld. Lagarna kan nämligen fungera som ”dörröppnare” för att ta upp frågorna i förhandlingar om kollektivavtal, säger Union to Unions policy- och programhandläggare Ruben Wågman.


I juni ska en sådan konvention för första gången diskuteras på den internationella arbetsorganisationen ILO:s internationella arbetskonferens i Genève.


Chris Smedbakken

christina.smedbakken@mittmedia.se
LÄNK: Rapporten “Stop Gender-Based Violence at Work – The Struggle of the Global Unions”


LÄNK: Rapporten ”Kvinnlig fägring och machokultur? – Sexuella trakasserier i arbetslivet bland LO-förbundens medlemmar”


LÄS MER: Fler artiklar som berör sexism och sexuella trakasserier på jobbet kan du läsa här.

UNION TO UNION


Union to Union samordnar LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden ett hundratal fackliga utvecklingsprojekt i lika många länder.


Det innebär stöd till fack över hela världen. Projekten handlar bland annat om att stärka organisering, utbilda medlemmar om de mänskliga rättigheterna i arbetslivet och kollektiv förhandling, samt att stötta påverkansarbete.


I Sverige arbetar Union to Union med att skapa medvetenhet om globala arbetsmarknadsfrågor, det fackliga utvecklingssamarbetet och vikten av bra arbetsvillkor i alla världens länder.


Källa: Union to Union
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-04-19 14:31


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor