Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Wagner One heter det här förlängningsskaftet för målare som visades för första gången på Nordbyggmässan. Passar alla verktyg och har flera detaljlösningar anpassade just för professionella målare, berättar Roger Bjurek, VD Wagner Pensel AB i Bankeryd. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Wagner One heter det här förlängningsskaftet för målare som visades för första gången på Nordbyggmässan. Passar alla verktyg och har flera detaljlösningar anpassade just för professionella målare, berättar Roger Bjurek, VD Wagner Pensel AB i Bankeryd. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En spetsig tätning gör att färgspill inte kan komma in och torka fast mellan rören. Toppfästet har en multifunktion som passar alla verktyg med 18-35 mm hål i skaftet. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slipp batteriladdning eller trasslande sladdar med den här Ecoliften. Väl i liften snurrar du på hjulet och höjer och sänker med handkraft. En fiffig konstruktion med motvikter gör att du inte behöver ta i knappt alls hur mycket du än väger.Holländska JLG gör liften i sju olika storlekar och den här lilla går genom normala inner- och hissdörrar. 70X128X194 cm mäter liften vars plattform går upp till 2,20 m. Väger 305 kg och rullas för hand. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En byxa med plats för gravidmagen vann Nordbyggs guldmedalj för bästa nyhet. Operose heter det svenska företaget som tillverkar byxan ”Rosmari” i en målarvariant och en för bygg. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En Morakniv är väl en Morakniv? Njae, inte riktigt så enkelt; Klassikern görs numera i 600 olika varianter med 350 olika bladmodeller. Här en ny modell kallad Safe där spetsen är trubbig av säkerhetsskäl. Slipp sticksår och öppna färgburken utan att spetsen går av kanske? Knivarna görs i alla fall fortfarande i Mora som de har gjorts sedan 1891. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Rulla ut, tryck till och forma runt hinder och täckpappen ligger kvar utan tejp. TEBO Cover heter det här helt nya följsamma täckmaterialet som med sin lite ”klistriga” baksida suger sig fast i underlaget. Klarar exempelvis trappor och ligger kvar på parkett och andra glatta ytor utan tejp. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Spar på ryggen med en travers även i den lilla bilen. System Edström har två varianter som klarar 250 alt. 500 kilo och bilen blir ett alternativ till flak och kranbil. Michael Stenqvist, säljare, demonstrerar upp och ned, men lasten blir även skjutbar i sidled. Finns med bland annat pallift som tillbehör och drivs av bilens batteri. Runt 50 000 kronor monterat och klart. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Spar på ryggen med en travers även i den lilla bilen. System Edström har två varianter som klarar 250 alt. 500 kilo och bilen blir ett alternativ till flak och kranbil. Michael Stenqvist, säljare, demonstrerar upp och ned, men lasten blir även skjutbar i sidled. Finns med bland annat pallift som tillbehör och drivs av bilens batteri. Runt 50 000 kronor monterat och klart. Foto: Jan-Erik Johansson

Nordbygg: Världspremiär och andra godsaker

Nyheter

En helt ny svensk uppfinning för målare visades för första gången på mässan Nordbygg.

– Det är världspremiär, vi börjar lanseringen här.


Det säger Roger Bjurek, VD Wagner pensel, som visade sitt nya förlängningsskaft med flera genomtänkta detaljer för professionell målaranvändning. Wagner One heter skaftet som släpps till försäljning inom kort.


– ”One” för att One fits all, det här skaftet är det enda du behöver, menar Roger Bjurek.


LÄS ÄVEN: Nytt projekt ska avslöja kvartsdammet


Skaftet är av aluminium och anslutningen i toppen har designats för att passa verktyg från olika fabrikat; En gummitätning som sväller när du skruvar på den klarar verktyg med skafthålsdiameter från 18-35 mm. Samma gummikonstruktion används inuti för att låsa skaftet.


– Det krävs 10 tons dragkraft för att få isär, så konstruktionen blir oerhört stabil. Grejorna sitter där de ska, menar Roger Bjurek.


En annan detalj är en spetsad gummitätning mellan rören som gör att överbliven färg skrapas bort och inte följer med in i skaftet och torkar fast; Fäll ihop och färgspill på röret skrapas av.


LÄS ÄVEN: Autogloben: ”Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”


Bo Ekström heter uppfinnaren som hjälpt Wagner Pensel att förverkliga idén som är mönsterskyddad i hela världen. Och flera yrkesmålare har varit delaktiga i processen.


– Mycket delaktiga. Handtaget har vi till exempel fått göra om fyra gånger innan de som ska hålla i det åtta timmar om dagen blev nöjda. Men det blev bra, säger Roger Bjurek.


Skaftet är svensktillverkat, väger 650 gram och kan bli två meter långt.


Nordbyggs guldmedalj för bästa produktnyhet gick till ”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida tillverkad av svenska Operose som Målarnas skrivit om tidigare.


– Vi tog fram den lite som ett ”statement” för vi tyckte att det åtminstone borde finnas en sådan variant på marknaden. Den har blivit väldigt efterfrågad, berättade Johanna Söderström på Operose då.


LÄS ÄVEN: Ny färg utan konserveringsmedel har lanserats


En byxa delvis i stretchmaterial med förhöjd midja och plats för gravidmage. Finns som målarbyxa och som vanlig arbetsbyxa och ”Rosmari” vann den allmänna omröstningen med stor marginal.


Runt 900 utställare från hela byggsvängen visade produkter på mässan som är nordens största. Det är bra fart på byggandet vilket driver tekniken framåt och inom så gott som alla områden på pryl- och materialsidan blir allt lite bättre, lite säkrare och lite smidigare. Se till att du får del av det.


Jan-Erik Johansson



Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-05-04 11:14


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och B...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor