Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Ett 30-tal kvinnliga målare möttes i början på maj för att diskutera en strategi för att tjejer ska få jämställda villkor på arbetsplatserna och i facket. Samtidigt träffades också kvinnliga nätverk från Elektrikerna och Byggnads. Foto: Diana Oldenburg

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • I grupper diskuterades sedan bland annat vad som görs i regionerna för att få branschen och organisationen med jämställd. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

  • Under Metoo-rörelsen i höstas skrev över 4000 kvinnor i byggbranschenunder ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier på jobbet. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Nyheter

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.


Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom och uppdaterade sina respektive handlingsplaner.


När tidningen besökte konferensen på onsdagen hade medlemmarna i de tre förbunden precis delats in i olika mindre grupper, baserat på var i landet de verkade.


I grupperna diskuterades sedan bland annat vad som görs i regionerna för att få branschen och organisationen med jämställd – och vad medlemmarna mer skulle önska att det gjordes. De tre förbundens medlemmar kunde även lära och inspireras av varandra för att utveckla sin respektive verksamhet.


Det visade sig till exempel att det fanns regioner inom Byggnads som inte har något kvinnoförbund ännu – men väldigt gärna vill få igång ett.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


I vissa regioner pratades det om ett mer långvarigt och yrkesöverskridande samarbete mellan de tre kvinnoförbunden.


– Det vore jättekul om vi kunde få ihop något tillsammans, och vill jättegärna ha mer samarbete, säger exempelvis en deltagare från Elektrikerförbundet, som satt med i gruppen för Stockholm och Gotlandsområdet.


– Vi har ju alla samma problem mer eller mindre, och jobbar på samma arbetsplatser, säger en annan deltagare från Målareförbundet.


LÄS ÄVEN: Mira: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”


Bland andra Stockholm– och Gotlandsområdet (områdena har olika namn och geografisk omfattning förbunden emellan) började redan under konferensen att planera för ett fortsatt samarbete. Gemensamma träffar och Facebookgrupper diskuterades och arbetsgrupper sattes ihop.


Tanken med detta samarbete är bland annat en samverkan i att informera och värva nya medlemmar. Om en av medlemmarna möter på en kvinna i ett av de andra yrkena som ännu inte är med i facket, så ska medlemmen kunna tipsa en nätverkskompis i det aktuella facket om att komma ut och informera.


– Vi vill kunna prata över gränserna på ett annat sätt, med ett större mål. Vi är ett team nu, som kan dela erfarenheter och veta att det finns andra som kan stötta en, säger en deltagare.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


En annan, lite svårare, utmaning lyfts dock också. Metoo, trakasserier och diskriminering diskuteras. En deltagare lyfter att det ligger i allas intresse att frågorna om jämställdhet och trygghet tas på allvar.


– Det finns ju killar som också tycker att det är jättejobbigt med jargongen. Och även killar drabbas av till exempel klotter på toaletten, säger deltagaren.


Flera av deltagarna vittnar dock om hur arbetet med kvinnonätverken inte alltid tas på fullt allvar av manliga kollegor och – i vissa fall – fackliga instanser. En gemensam utmaning blir att vända den trenden, för att på sikt göra branschen mer jämställd.


– Det är jättebra att vi som är här sitter och pratar, men vi vet ju redan vad problemet är. Vi behöver ett sätt att nå ut till grabbarna – alla måste förstå. Man gör narr av Metoo och det får ingen genomslagskraft. De förstår inte vad det handlar om och vi måste nå ut till dem, säger en deltagare.


Chris Smedbakken

christina.smedbakken@mittmedia.seMira


Mira som är ett kvinnligt nätverk inom Målareförbundet står för Målinriktade, Inspirerande, Respekterade och Accepterade. Varje avdelning inom Svenska Målareförbundet har en kontaktperson för Mira. Går att hitta på www.malareforbundet.se Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-05-18 12:50


Mer Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyck...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar a...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 1...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Måla...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de ä...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa blan...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja k...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har f...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala ...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdage...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor