Madeleine Stromberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Madeleine Strömberg från Hedemora var en av eleverna som gjorde Yrkesprovet. Här får hon råd av Michael Bernergård, Sikkens, och Anders Hållberg, Glasruit. Samtliga branschens produktleverantörer var på plats för support under provet. Foto: Tomas Nyberg

  • Anette Norinder, Lackerarnas yrkesnämnd, säger att Yrkesprovet förbättra kvaliteten på utbildningen. Foto: Tomas Nyberg

  • Björn Wilhemsson, lärare, ser fram emot att Lugnetgymnasiet blir certifierat som Motorbranschcollege. Ett sätt att höja både intresse och kvalitet. Foto: Tomas Nyberg

  • Fredrik Karlsson, Stora Skedvi, har läst högskoleförberedande kurser och planerar att studera vidare. Foto: Tomas Nyberg

  • Fredrik Karlsson. Foto: Tomas Nyberg

  • Fredrik Karlsson, Stora Skedvi, har läst högskoleförberedande kurser och planerar att studera vidare. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamid Kamali, Borlänge, var en av avgångseleverna som gjorde Yrkesprovet. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamid Kamali tycker om att spackla och måla. Foto: Tomas Nyberg

  • Hamid Kamali, Borlänge, var en av avgångseleverna som gjorde Yrkesprovet. Foto: Tomas Nyberg

  • Alla som klarar Yrkesprovet kan räkna med att få jobb. Jakob Skoog var en av eleverna som satte sina kunskaper på prov. Foto: Tomas Nyberg

  • Spackling, plastreparation, topplack, färgbrytning och ett teoriprov är några av momenten. På bilden ser vi Oliver Gustafsson in action. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.

Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa sina färdigheter och de som jobbat ett år kommer tillbaks för att tävla i sitt yrke.

Fyra lackerare kvalificerade sig till Yrkes-SM. Även lärare gör yrkesprovet för att få en kvalitetsstämpel.

LÄS ÄVEN: TV+TEXT: Följ med på Yrkes-SM 2018

Lackskolan i Falun har under många år arbetat fram yrkesprovet. De senaste fyra åren har Lackerarnas yrkesnämnd (Lyn), som består av arbetsgivarorganisation och fackförbund, varit huvudman.

– Förhoppningen är att få in yrkesprovet som examination i läroplanen. Skolverket är här på besök, säger läraren Björn Wilhelmsson.

– Yrkesprovet ger sån yrkesstolthet och höjer kvaliteten på utbildningen, säger Anette Norinder från Lackerarnas yrkesnämnd.

Från landets gymnasium kommer 100 lackerare årligen ut i arbetslivet. Alldeles för få för att mätta branschen. Från lackskolan i Falun går i vår 17 stycken ut.

– Precis alla som klarar yrkesprovet får jobb, säger Björn Wilhemsson, lärare på Lugnetgymnasiet.

Anette Norinder berättar att resultaten på yrkesprovet blivit bättre och bättre. Lärare och elever åker hit och gör provet och kommer tillbaks till sin skola med kunskap om vad yrket kräver och sporrade att komma tillbaka med nästa årskull.

– Det här gör någonting för kvaliteten på undervisningen, säger Anette Norinder.

LÄS ÄVEN: Anna Widholm och Elin Larsson tog hem SM-guldet

Hamid Kamali från Borlänge var en av eleverna som satte sina kunskaper på prov. Det han gjort hittills när tidningen kom på besök hade gått bra. Under utbildningen har han varit ute på praktik och han tycker det är ett roligt yrke.

– Jag gillar att måla och spackla, säger Hamid Kamali.

Fredrik Karlsson från Stora Skedvi säger att provet är tufft men ett bra sätt att se vad man kan och även ett plus när man söker jobb. Han har planer på att jobba ett tag men sedan plugga vidare.

– Jag ångrar lite valet av utbildning, men jag går ut med betyg i högskoleförberedande ämnen eftersom jag valde till en del, säger Fredrik Karlsson.

Han tycker det är kul med bilar men det är något han hellre vill hålla på med på fritiden.

– Men det är en bra utbildning och jag har något att falla tillbaka på om jag ändrar mig.

Några av de moment som deltagarna ska visa att de kan under provet är spackling, plastreparation, topplack, färgbrytning och ett teoriprov. Säkerheten och arbetsmiljön ingår också i poängsättningen.

LÄS ÄVEN: Storslam för Lackskolan i Falun

Ett annat sätt att höja intresset för och nivån på utbildningen är att branschen utser Motorbranschcollege med riksintag – en långsiktig försöksverksamhet som Skolverket beviljat pengar i fem år.

Lugnetgymnasiet har sökt och hoppas bli certifierade innan sommaren.

– Ett Motorbranschcollege skapar fantastiska möjligheter att få de volymer av elever vi behöver för att överleva, säger Björn Wilhelmsson.

Motorbranschcollege (MBC) innebär att elever från andra kommuner går på sin hemskola som får bidrag för att skicka eleverna sex veckor i årskurs 2 och i årskurs 3 till lackskolan.

I de lokala MBC-grupperna samverkar skolan nära med bransch och företag för att höja kvaliteten på arbetsplatsförlagt lärande (APL) och knyta skolan närmare yrkets verklighet.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se