Förbundsledningen besöker avdelningarna

Bilden föreställer Jan-Olov Gustafsson. Han har kort hår, skägg och glasögon. Han sitter mellan två andra personer vid ett mötesbord.


Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor i Gävle. Ledningen har redan varit i flera av förbundets avdelningar och fler resor väntar efter denna.

LÄS ÄVEN: LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Mötena blir tillfällen för information och frågor. Det har handlat en del om den nya organisationen som trätt i kraft sedan årsskiftet. Beslutet om ett organisationsnummer togs efter hård debatt och oenighet.

Hur gick det sen, kan man ju fundera?

– Det går bra. Det har bara varit positivt när vi varit ute och träffat avdelningarna. Även de som var emot det har accepterat beslutet och jobbar på bra, säger Peter Sjöstrand.

– Framförallt tror jag de märkt att det går enkelt med budgeten.

Johan Ryttare håller med och berättar att avdelningen kunde lägga mer fokus på vad de gör än vilket konto olika saker ska ligga på.

LÄS ÄVEN: Målareförbundet lämnar Nordea

Gällande ekonomin har förbundsstyrelsen sedan tidigare beslutat att lämna Nordea, men inte själva.

– Vi ligger på LO:s ramavtal och inväntar LO:s förhandlingar med övriga storbanker, säger Jan-Olov Gustafsson.

Peter Sjöstrand berättar att organisationen är på väg att uppfylla målen gällande fler skyddsombud och medbestämmandeombud. I avdelning 9 finns 36 företag med fler än 5 anställda, där facket har rätt att utse skyddsombud, men det finns inget.

Peter Sjöstrands uppmaning är att se det som en möjlighet och leta rätt på vilka de är och göra insatser.

– Avdelningarna gör ett jättebra arbete, vi får fler och fler som är förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Nu behöver vi boosta upp även den demokratiska organisationen med fler förtroendevalda i sektionerna.

LÄS ÄVEN: Målet: Minst 50 nya skyddsombud

När förbundsledningen besöker avdelning 9 är det snart dags för årsmöten i sektionerna. Gävlesektionen är en av de som valts ut till försöksval över internet som tidningen berättade om i förra numret.

– 3000 medlemmar får möjligheten att delta i försöksvalen. Sektionerna är valda utifrån demokratiutredningen och är en blandning av stora, små, fungerande och vilande sektioner, säger Mikael Johansson som hoppas att organisationen kan få upp det dåliga valdeltagandet som legat på 2,9 procent.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se
2018-04-10 10:10:12