Utredningen om strejkrätten skjuts upp
Om två veckor, den 31 maj, var det sagt att den omdebatterade Stridsåtgärdsutredningen skulle presenteras. Så blir nu inte fallet. Presentationen blir i stället några veckor senare, den 20 juni.
Det här rapporterar Transportarbetaren.
- Orsaken är regeringens fullspäckade agenda, säger utredningens sekreterare Sigrid Solvin till Transportarbetaren.
LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten
Den av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatta utredningen, där bland annat Elektrikerförbundets tidigare avtalssekreterare Ronny Wenngren ingår, har bland annat i uppdrag att:
"analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal"
samt att
"analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att förändra fredspliktsreglerna i situationer när en arbetsgivare, som är bunden av ett svenskt kollektivavtal i förhållande till en arbetstagarorganisation, utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation".
LÄS ÄVEN: Stridsåtgärdsutredningen: "Fortsätt oroa er, säger jag!"
Bakgrunden som angetts till utredningen är konflikten i Göteborgs hamn.

Från fackligt håll finns en stor oro för att utredningen kommer att innebära förslag på inskränkningar i konflikträtten. Många menar även att konflikten i Göteborgs hamn blivit en förevändning för näringslivet och borgerliga politiker att kräva de förändringar man egentligen önskat under lång tid.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se
2018-05-15 17:45:50