Att få uppskattning via sms då och då piggar upp. Projektledare Fitim Verbovci och platschef Fredrik Sager jobbar bra ihop.

På Stoby måleri i Växjö är nästan hälften av de 25 anställda invandrare. De har dessutom hög andel kvinnliga målare. God gemenskap ger god serviceanda. Som i sin tur ger gott om jobb. Kort och gott: Alla vinner.

– Den sociala biten gör det roligare att gå till jobbet. Vi känner oss som en stor familj. Sen är det ju extra kul att få jobba ihop med en tjej också, säger Ibro Fazlic och ler mot Nathalie Henningsson.

– Hon är så grym på att måla. Vi är ett riktigt dreamteam, tillägger han uppskattande. För tillfället håller de på att spackla och måla ett nybyggt hus i Växjö.

Nathalie Henningsson är lärling och vann SM i måleri i Malmö 2012.

Fitim Verbovci besöker Natalie Henningsson och Ibro Fazlic som arbetar med att spackla och måla en nybyggd villa i Växjö.

Stoby Måleri i Växjö hade en tuff start. Men nu rullar beställningarna in som aldrig förr. Projektledare Fitim Verbovci och platschef Fredrik Sager gläds åt utvecklingen.

– Nu är det sista rycket innan gesällprovet, säger hon och stryker ut färgen med rollern.

Det bästa med att jobba på Stoby måleri är att de flesta anställda är unga och att det finns många tjejer, tycker hon. Då är det lättare att prata med varandra och gemenskapen blir bättre.

– Jag behöver ju inte nödvändigtvis jobba med andra tjejer, men det känns bra att veta att vi är fler på firman, menar hon

Att man har samma intressen förenar också. Nathalie spelar fotboll och är målvakt i Ingelstad medan Ibro spelar i Virestad.

När det är dags för lunch åker de ibland till en pizzeria för att träffa andra arbetskamrater. Målarna på Stoby måleri brukar dessutom gå och titta på ishockey tillsammans på fritiden när Växjö spelar hemma.

Och så måste man förstås acceptera att alla kan ha en dålig dag ibland och att vi är olika.

Ibro Fazlic

En god gemenskap och en bra dialog med cheferna är ett fundament i arbetet.

– Jag trivs superbra på Stoby måleri. Det är aldrig några problem om man behöver vara ledig någon gång. I gengäld jobbar jag gärna extra ifall det behövs. Det handlar om att ge och ta och ställa upp för varandra, menar Ibro.

Visst händer det att de har olika åsikter ibland och att det blir diskussioner, men problem är till för att lösas.

Stoby Måleri i Växjö firar femårsjubileum i år. Nu är de en av de fyra största måleriföretagen i stan. Stående från vänster Henrik Johansson, Fredrik Sager, Rolf Westlund och Fitim Verbovci. Sittande Xhafer Latifi.

– Det är viktigt att man säger vad man tycker och gör det bästa av situationen. Och så måste man förstås acceptera att alla kan ha en dålig dag ibland och att vi är olika.

– Jag är till exempel ingen morgonmänniska. Det är ingen idé att försöka prata med mej innan frukost. Men det vet Natalie redan, säger Ibro och skrattar.

Projektledaren Fitim Verbovci tycker det är viktigt att han och platschef Fredrik Sager åker ut till målarna med jämna mellanrum, men tyvärr är det svårt att hinna med.

Det tar för mycket tid att åka runt och räkna på olika jobb. Jag vet inte hur vi ska hinna med alla uppdrag i år.

Fitim Verbovci

– Det är ett jättestort problem. Vi måste bli bättre på det. Det tar för mycket tid att åka runt och räkna på olika jobb. Jag vet inte hur vi ska hinna med alla uppdrag i år. Vi får hoppas det blir en bra vår och sommar så vi blir färdiga med alla projekt, säger Fitim.

Stoby måleri AB startade i Växjö 2010. Nu har de redan blivit väletablerade. Det lönar sig att ha socialt kompetenta målare. Beställningarna rullar in på löpande band.

När de behöver ta in extra personal, får de oftast förstärkning från Stoby måleri i Kristianstad. Men i april/maj, i takt med att utomhusjobben kommer igång, blir det svårare att få hjälp.

Därför planerar de att nyanställa 2-3 målare från målarlinjen inom kort.

RIAB fastighetsförvaltning är en av Stoby måleris kunder.– När RIAB ska renovera sina lägenheter vill de helst att Josefine Lindahl och Jennie Karlsson gör jobbet, säger Fitim Verbovci.

Platschef Fredrik Sager räknar med att de för närvarande (mitten av mars), har 200-250 projekt inbokade. Med tanke på målsättningen att varje projekt ska påbörjas inom tre veckor efter beställningen, ställer det stora krav på planering och organisation.

Men något ackordsarbete blir det inte tal om.

– För mej handlar ackord mer om kvantitet än om kvalitet och ett flertal av våra beställare vill inte att målarna går på ackord. Därför har vi valt bort det, säger Fredrik Sager.

Han är medveten om att målarna har rätt att få mäta jobben om de vill, men målarna på Stoby måleri i Växjö är inte intresserade av det, förklarar han.

– Våra löner ligger runt riksgenomsnittet. Visst ska målarna ha bra betalt, men om man har ackord blir det för mycket fokus på pengar, tycker han.

Att företaget har många invandrare beror till viss del på tillfälligheter. En del av dem kände varandra tidigare och hade arbetat tillsammans på Kumlins och Sandå, när de valde att börja jobba på Stoby måleri.

Natalie Henningsson och Ibro Fazlic jobbar ihop. – Vi är ett dreamteam, säger Ibro.

Nu har Stoby måleri i Växjö blivit känt för sin lyckade integration, inte bara internt inom koncernen, utan även i Växjö kommun. Näringslivskontoret har uppmärksammat företaget som profilerat sig positivt.

Fitim Verbovci har inte märkt av några invandrarfientliga strömningar bland kunderna. Inte Fredrik Sager heller.

– Jag skulle aldrig gå med på om kunderna vägrade ta emot målare med invandrarbakgrund, säger Fredrik Sager bestämt.

Xhafer Latifi kom till Sverige 2005. Han hade jobbat en del som målare i Kosovo tidigare och började som lärling på Kumlins. Det var lite motigt med språket i början minns han, men nu är det inga problem. Xhafer var en av de första som anställdes på Stoby måleri i Växjö.

När vi tar emot lärlingar brukar vi säga till dem att de ska tänka på att arbetet kommer att vara en stor del av deras liv och att vi tycker det är viktigt att de mår bra när de jobbar.

Xhafer Latifi

– Vi bestämde oss från början att bygga ett bra team och hjälpas åt med arbetet. Idag har vi ett jättebra samarbete. Vi har verkligen lyckats, säger han.

– När vi tar emot lärlingar brukar vi säga till dem att de ska tänka på att arbetet kommer att vara en stor del av deras liv och att vi tycker det är viktigt att de mår bra när de jobbar, berättar han.

Xhafer har inte blivit utsatt för några trakasserier på grund av att han är invandrare.

– Tvärtom. Kunderna uppskattar mej, menar han.

– Jag känner mej inte särskilt oroad av Sverigedemokraternas framgångar. Jag tror inte de kommer att ha något inflytande i praktiken. Det är mest prat, menar han.

I en lägenhet på Kungsvägen i centrala Växjö, håller Jennie Karlsson och Josefine Lindahl på att renovera. Firmabilen avslöjar var i kvarteret de håller hus. Fitim Verbovci har goda nyheter till dem:

– Det var en dam från Tegnérgatan som ringde till mej nyss. Hon berömde er och sa att hon var så nöjd med det arbete ni gjort att hon ville köpa blommor till er, säger han.

– Jag är supernöjd med att jobba på Stoby Måleri. Alla känner varandra. Vi är nästan som en familj, säger Ibro Fazlic.

Det uppskattar Josefine Lindahl och Jennie Karlsson.

– När man får respons blir det roligare att jobba, konstaterar Josefine.

– Och det är jäkligt roligt att träffa människor från olika kulturer när man arbetar, tillägger hon.

Målarna på Stoby måleri i Växjö får i stor utsträckning själva sköta kontakterna med kunder och färgleverantörer.

De flesta kunder är naturligtvis trevliga, men visst händer det att en och annan kan vara besvärlig ibland. Då är det bra att arbeta två tillsammans. Jennie och Josefine har dessutom utarbetat en framgångsrik strategi.

– Om någon kund är otrevlig ser vi det som en utmaning. Då försöker vi vara ännu trevligare än vi brukar vara. Det hjälper för det mesta, säger Josefine och skrattar.

  • Att få uppskattning via sms då och då piggar upp. Projektledare Fitim Verbovci och platschef Fredrik Sager jobbar bra ihop. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Stoby Måleri i Växjö hade en tuff start. Men nu rullar beställningarna in som aldrig förr. Projektledare Fitim Verbovci och platschef Fredrik Sager gläds åt utvecklingen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Fitim Verbovci besöker Natalie Henningsson och Ibro Fazlic som arbetar med att spackla och måla en nybyggd villa i Växjö. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • – Vi vill att målarna ska vara delaktiga i projekten och själva sköta kontakterna med färgleverantörer och kunder, säger Fredrik Sager, platschef på Stoby Måleri i Växjö. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Stoby Måleri i Växjö firar femårsjubileum i år. Nu är de en av de fyra största måleriföretagen i stan. Stående från vänster Henrik Johansson, Fredrik Sager, Rolf Westlund och Fitim Verbovci. Sittande Xhafer Latifi. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • – Jag är supernöjd med att jobba på Stoby Måleri. Alla känner varandra. Vi är nästan som en familj, säger Ibro Fazlic. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • RIAB fastighetsförvaltning är en av Stoby måleris kunder.– När RIAB ska renovera sina lägenheter vill de helst att Josefine Lindahl och Jennie Karlsson gör jobbet, säger Fitim Verbovci. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Stoby Måleri startade 1969 av målerimästare Göran Olsson och hans fru Gittan. Idag drivs det av bröderna Stefan, Peter och Richard Olsson. Företaget har 440 medarbetare och gör av med 6000 liter färg per dag. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Natalie Henningsson och Ibro Fazlic jobbar ihop. – Vi är ett dreamteam, säger Ibro. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Xhafer Latifi kom till Sverige 2005 från Kosovo och började som lärling på Kumlins Måleri. Han var en av de första som anställdes på Stoby Måleri i Växjö. Foto: Fotograf Siv Öberg