Målarna i Kungshamn vet om att de har det bra. När de laddat batterierna på lunchen har de full energi att jobba resten av arbetsdagen.

För målarna i Kungshamn är lunchrummet definitivt mer än bara ett lunchrum. Med tavlor på väggarna, trevlig möblering och välstädade utrymmen har det blivit deras andra hem. Att ta av sig skorna innan de går in är en självklarhet.

– Ett fint lunchrum ger bättre gemenskap. Vi träffar ju faktiskt varandra oftare än vi träffar våra familjer, säger Fredrik Krantz.

– Ja guskelov, skämtar en av hans arbetskamrater och de andra brister ut i ett hjärtligt skratt. Ett förstklassigt lunchrum har i allra högsta grad bidragit till att de blivit ett sammansvetsat gäng och att stämningen är god.

Att målarna i Kungshamn fått så fina lokaler beror till viss del på att deras arbetsledare Jan Johansson tidigare var delägare i fastigheten. Han och hans kollega hyrde först ut källarlokalerna till målerifirman för att de skulle ha sin utrustning där.

En tid senare blev de två övervåningarna lediga och Uddevallamålarna övertog hyreskontraktet 2010. I dag ägs fastigheten av Börefelt Förvaltning AB.

Kungshamns Måleri, med fyra anställda, ingår i Uddevallamålarna. De har många underhållsarbeten av husen i Smögen och Kungshamn.

Men det är inte bara målerifirmans förtjänst att lunchrummen håller hög klass. Målarna har själva hjälpts åt att inreda dem. De har tagit dit möbler som de inte längre använder i sina hem: soffor och soffbord, TV och lampor.

Och Jan Johansson har målat tavlor som pryder väggarna. När alla bidrar till att det blir fint, är alla också måna om att hjälpas åt och se till att hålla snyggt. Att det blir städat och diskat.

– Många av oss har suttit i firmabilar eller pannrum och ätit lunch tidigare. Vi vet vad vi har att jämföra med och uppskattar att vi fått det bra, säger Kjell-Inge Grundberg, skyddsombud.

Trots att det strider
mot kollektivavtalet är det inte ovanligt att många målare fortfarande saknar lunchrum och omklädningsmöjligheter när de arbetar. Mikael Kavleskog minns när han tidigare jobbade i Göteborg.

– Då fick vi äta under tiden vi körde bil på väg till nästa jobb för att spara tid. Med en sån arbetssituation håller man inte i många år, säger han.

För målarna i Kungshamn och Smögen är det nära mellan jobb och lunchrum. De räknar med att 90 procent av uppdragen ligger i närheten, inom två kilometers håll. Därför använder de lokalerna flitigt.

– Lunchrum, omklädningsrum och toaletter har en jättestor betydelse. Man behöver komma ifrån arbetet en stund och vila för att återhämta sig, påtalar Jacob Johansson.

Daniel Andersson håller med:

– Det blir inte detsamma om man ska äta ute på arbetsplatserna. Då får man ingen ro. Och det är inte så roligt att placera sin mat på spackelburkar, säger han.

Kungshamns Måleri är ett föredöme som arbetsgivare när det gäller lunchrum och omklädningsrum. Men det innebär inte att målarna kan slå sig till ro helt och hållet. När de ska utföra måleriarbete på annan ort, behöver de ibland höja rösten för att få tillgång till en byssja.

– Det har hänt att vi kommit ut till arbetsplatser där det varken funnits toalett eller byssja. Då måste man säga ifrån. Visst kan det leda till att det blir en del gnäll från arbetsgivarens sida. Men då får det väl bli det då, säger Fredrik Krantz.

Jacob Johansson instämmer:

– Arbetsgivaren kräver av oss att vi ska prestera. Då måste vi ju kunna ställa krav på arbetsgivaren. I Kungshamn har vi jättebra toaletter och lunchrum.

– Dessutom har vi möjlighet att tvätta våra arbetskläder i källaren, tillägger han.

Målarna är överens om att det ofta är sämst på små målerifirmor. Konkurrensen är hård och ibland erbjuder de kunderna förmånliga offerter genom att spara in på utgifterna för en byssja, menar de.

– Många småfirmor konkurrerar med utländsk arbetskraft som inte ställer några krav på att få äta lunch utan nöjer sig med att ta en kopp kaffe och en cigg under tiden de jobbar. Det är ett problem, menar Fredrik Krantz.

– Arbetsgivarna är medvetna om hur det ska vara, men ibland väljer de enkla och billiga lösningar. Att kunna äta sin lunch under ordnade förhållande är viktigt även för den personliga värdigheten, påpekar Andreas Blad.

– Det är ju dessutom reglerat i kollektivavtal och föreskrifter, konstaterar Ulf Andersson.

Jan Johansson, arbetsledare på Kungshamns Måleri, tycker det personliga engagemanget är viktigt om man vill få det bättre.

– Man måste trycka på hela tiden. Det är det enda som hjälper. Annars händer det ingenting. Och så måste man se till att städningen utförs regelbundet, säger han.

Ett måleriföretag med fina personalutrymmen får bra reklam. Då blir det lättare att rekrytera och behålla sin personal.

Urban Svensson, medicinskt ledningsansvarig läkare på Previa, framhåller att livsmedelshygienen är viktig när man ska äta sin lunch.

Att man inte får i sig damm eller andra partiklar från arbetet när man äter. Därför ska man kunna tvätta sig och byta om och ha tillgång till ett välstädat och rymligt lunchrum. Men en lunch handlar inte bara om att äta.

– Lunchen fyller en viktig psykosocial funktion. Det är ingen arbetstid. Många målare arbetar ensamma och behöver social samvaro och rekreation för att återhämta sig och orka med resten av arbetsdagen, säger han.

Det duger inte att arbetsgivaren låter målare sitta och äta sin lunch i en firmabil på en parkering eller i ett pannrum.

– När en målerifirma får ett uppdrag måste de ställa krav på kunden att en byggbod ska ställas upp och ingå i priset så målarna kan byta om, tvätta sig och äta, understryker Urban Svensson.

Fakta

  • Hur personalutrymmen ska vara utrustade är reglerat i AFS 2009:2 (extern länk). Svenska Målareförbundet och Målaremästarna har kommit överens om vad som ska gälla i kollektivavtalet. Det är sammanställt i foldern Äta, tvätta sig och byta om som finns att ladda ner från Målareförbundets hemsida.
  • I ett permanent personalutrymme ska det finnas omklädningsrum med låsbara skåp. Tork- och tvättmöjligheter. Matplatsen ska ha stolar med ryggstöd. Det ska finnas kylskåp och man ska kunna värma sin mat.
  •  I en byggbod ska man också ha plats att byta om, tvätta sig och äta. Ytan ska vara minst 2,5 kvadratmeter per målare (toalett ej inräknad).

Målarna i Kungshamn vet om att de har det bra. När de laddat batterierna på lunchen har de full energi att jobba resten av arbetsdagen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Målarna i Kungshamn har två olika lunchrum att välja mellan. Idag sitter de på vindsvåningen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Kjell-Inge Grundberg gör sin bästa serie i pilkastning någonsin. Mitt framför kameran… Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Jacob Johansson uppskattar att han kan tvätta sina arbetskläder på jobbet. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Jacob Johansson öppnar portarna till bryggan. Utsikten är storslagen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Målarna i Kungshamn har blivit ett sammansvetsat gäng. Mycket tack vare deras fina personalutrymmen. Från vänster: Andreas Blad, Daniel Andersson, Fredrik Krantz, Jacob Johansson och Kjell-Inge Grundberg. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Målarna i Kungshamn har två fräscha toaletter med dusch i sina personalutrymmen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Lunchen är ingen arbetstid. Då ska man få tid att äta och även koppla av en stund. Kjell-Inge Grundberg och Andreas Blad provar fiskelyckan. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Lunchen är ingen arbetstid. Då ska man få tid att äta och även koppla av en stund. Kjell-Inge Grundberg och Andreas Blad provar fiskelyckan. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • – Det är skönt att komma ifrån jobbet och vila lite på lunchen, säger Jacob Johansson, närmast i bild. Hans arbetskamrater från vänster Daniel Andersson, Andreas Blad, Kjell-Inge Grundberg och Fredrik Krantz håller med. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Målarna i Kungshamn har blivit ett sammansvetsat gäng. Mycket tack vare deras fina personalutrymmen. Från vänster Fredrik Krantz, Andreas Blad, Kjell-Inge Grundberg, Mikael Kavleskog, Ulf Andersson, Jacob Johansson och Daniel Andersson. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Prydligt uppradade. För målarna i Kungshamn är det självklart att ta av sig skorna innan man går in i lunchrummet. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Andreas Blad och Jacob Johansson brukar ta ett parti schack på lunchen. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Daniel Andersson brukar sträcka ut sig och vila i en av sofforna efter maten. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Det lyxigaste lunchrum man kan tänka sig. Dessutom med havsutsikt. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Det ska finnas ett tillräckligt stort kylskåp så att alla anställda får plats med sina matlådor. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • En piltavla är inget krav. Men det ökar trivseln… Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Husen i Kungshamn har ett utsatt läge, ofta med regn och blåst. Men idag är det optimala förutsättningar för Andreas Blad, Fredrik Krantz och Jacob Johansson att måla fasader. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • För allas trevnad är det viktigt att hålla diskbänken ren och snygg. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Lunchen är ingen arbetstid. Då ska man få tid att äta och även koppla av en stund. Kjell-Inge Grundberg och Andreas Blad provar fiskelyckan. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • Målarna i Kungshamn har blivit ett sammansvetsat gäng. De har roligt ihop. Mycket tack vare deras fina personalutrymmen. Från vänster Fredrik Krantz, Andreas Blad och Kjell-Inge Grundberg. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • I ett lunchrum ska man ha möjlighet att värma sin mat. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • En bra städutrustning är naturligtvis en förutsättning för att kunna hålla rent. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • När vädret är bra måste målarna i Kungshamn passa på. Med tre målare på plats går det snabbt. Foto: Fotograf Siv Öberg

  • – Algproblemen är inte så stora i Kungshamn och Smögen men vi måste ändå tvätta fasaden innan vi målar, säger Jacob Johansson. Foto: Fotograf Siv Öberg