Alexander Lindhé får sitt gesällprov bedömt av Kent Larsson från Målareförbundet.

Alexander Lindhé har gjort sitt prov i en lägenhet på ett äldreboende. En vägg i vardagsrummet är bredspacklad och den har granskningsmännen Kent Larsson, Målareförbundet och Olle Larsson, Måleriföretagen, godkänt vid en tidigare konroll. Nu har Alexander tapetserat den väggen och övriga.

De andra väggarna har en del märken under tapeten som båda granskningsmännen har synpunkter på. Alexander har på uppmaning från sin handledare knackat in korn som låg där, men bankandet har blivit för synligt. Granskningsmännen tittar vidare på skarvar och mönsterpassning. Kent konstaterar att lodningen är bra.

Målning av dörrkarmar och snickerier kring fönster får ögonen på sig härnäst. Kent och Olle anmärker inte på något. Köksluckorna som

Alexander har målat granskas ingående och blir godkända. Det är första gången Alexander har strukit luckor och han ser sammanbiten ut. Det är lite nervöst att få sitt arbete granskat av yrkesmän. Men granskningsmännen är noggranna och schyssta.

– Det är bra om den som gjort jobbet är med, då kan vi tipsa om vad den ska tänka på till en annan gång, säger Olle.
I dag är det ovanligt att målerifirmorna får in jobb där de ska måla luckor. De flesta väljer att lämna in för sprutmålning.

– Man kan fundera om det ska vara med på gesällprovet. Det är inget vi gör i dag, säger Olle.

I gesällprovet ingår också att sätta väv. Det har Alexander gjort en gång tidigare och vid gesällarbetet hade han vissa svårigheter.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle jobba med väven, säger Alexander som tillslut ändå lyckades.

Taket i sovrummet har blivit vitt och snyggt. En stor förändring mot hur det såg ut innan Alexander började renoveringen av lägenheten. Granskningsmännen minns hur det såg ut när de godkände lägenheten som objekt för gesällprovet.

I gesällprovet ingår också ackordsmätning som måste gå ihop.

När Kent och Olle tittat på alla delar får inte lärlingen besked direkt om han får godkänt eller inte. Granskningsmännen gör sina individuella bedömningar men sammanställer sedan vad de sett och lämnar senare ett gemensamt betyg.

Vid det här tillfället är de överrens om att de vill komma tillbaks några dagar senare och titta på en annan tapetsering som Alexander håller på med.

– Har man inte lyckats helt så kan man få möjlighet att göra om enstaka moment, säger Olle.

Alexander har gått gymnasiets byggprogram inriktning måleri och därefter varit lärling på Sandå i Karlstad.

– Det är det som är så gött att om man anstränger sig så får man jobb direkt efter gymnasiet, säger Alexander.

Jag frågar om hans lärlingstid och hur förberedelserna inför gesällprovet sett ut. Han berättar att han gått på lägenheter och nästan alltid själv. Ibland när det varit bråttom har han fått någon med sig. När han haft funderingar har han kunnat vända sig till Anders Öhman som varit hans handledare på företaget.

– När man jobbar ensam får man får aldrig lära sig de trix och knep som de erfarna kan, säger Alexander.

Anders Öhman, Sandå, säger att det är svårt att få målare att ta med sig lärlingar ut. De sänker ackordet och varför lära upp någon som sen tar mitt jobb är argument han får höra. Olle Larsson, som förutom gesällprovsgranskare är arbetsledare på ÅJ måleri, berättar att det är så det är och hans företag är inte bättre.

Kent Larsson säger att lärlingar ska gå bredvid en erfaren målare och göra samma sak. En med erfarenhet ska rätta till och ge tips. Lärlingen kostar mindre och Kent hävdar att det inte är lärlingen som drar ner ackordet.

– Branschen måste bli bättre på att utbilda handledare. Det är också roligt att ha en lärling, säger Kent som själv har erfarenhet av det.

Enligt Olle är det ett problem att de inte kan tillräckligt när de kommer från skolan.

– De målar 1 000 timmar på 3 år, det blir man inte målare på. Utbildningen sker på företagen, säger Kent Larsson.

Målarnas facktidning fick ett par veckor senare veta att Alexanders gesällprov blev godkänt och att Olle Larsson registrerat det i Lärlingsportalen.

  • Alexander Lindhé får sitt gesällprov bedömt av Kent Larsson från Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Öhman. Foto: Tomas Nyberg

Moment

I gesällprovet ingår följande moment:

  • Underbehandling på snickerier
  • Färdigbehandling på snickerier
  • Underbehandling för målning på tak och vägg
  • Målning på tak och vägg
  • Underbehandling för tapetsering/vävsättning
  • Tapetsering/vävsättning
  • Använd arbetstid
  • Snittpoäng 3 eller däröver för att bli godkänd.
  • Det finns möjlighet att få göra om.