Varningarna om asbest i fönsterkitt har fått fler att vara uppmärksamma. I Jönköping har Målareförbundet efter misstankar ställt krav på provtagning i ett av det kommunala bostadsbolagets miljonprogram. Prover togs i 30 fastigheter och asbest fanns i 24 av dem.

– Jag har lagt ett formellt skyddsombudsstopp. Det har jag och arbetsgivaren Stenbergs måleri varit överrens om från början, säger Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4.

Råslätt i Jönköping är ett stort område med många fastigheter byggda i det så kallade miljonprogrammet. Sedan två år har löpande renoveringar pågått. När en lägenhet görs ska fönstrena med. Mellan fönsterbågarna finns den gamla kittkanten som är porös och ligger och dräller. Målaren ska ta bort det som är löst och måla.

LÄS MER: Asbest i fönsterkitt är vanligare än befarat

Målareförbundet och Byggnads har gemensamt med arbetsgivareorganisationerna gått ut med varningar om att asbest kan finnas i fönsterkitt. Enligt Arbetsmiljöverkets regler ska provtagning ske vid misstanke om asbest. När Douglas Strömberg fick vetskap om situationen i Råslätt kontaktade han bostadsbolaget Vätterhem som därefter tog två slumpmässiga prover varav ett innehöll asbest.

 

– Jag tog själv prover på två fastigheter och skickade in för analys. Båda innehöll asbest, säger Douglas Strömberg som därefter krävde att fastighetsbolaget skulle ta prover på alla fastigheter i det aktuella området.

Prover togs då på 30 fastigheter och asbest fanns i 24 av dem. Det märks en tydlig gräns där fastigheterna inte längre har asbest i fönsterkittet, vilket tyder på att ett materialskifte skett under byggnadsåren.

För Vätterhem kom detta som en total överraskning, men miljösamordnaren Rickard Thil menar att de var snabba att ta prover när de fick vetskap.

 

– Vi har planerat fönsterrenovering inom kort så vi väljer att inte måla mellan fönstrena nu när vi vet att där finns asbest, säger Rickard Thil, Miljösamordnare på Vätterhem.

Inom företagets bestånd finns en hel del områden byggda före 1982 där det alltså kan finnas risk för asbest.

– Nu när vi vet det här kommer prover tas innan renoveringar inleds, säger Rickard Thil.

Målarna vid Stenbergs måleri som arbetat i de aktuella lägenheterna kommer av företaget att erbjudas en läkarundersökning av den typ som asbestsanerare går på regelbundet.

– Vi är också överens om att målarna ska få träffa någon expert som kan svara på frågor om asbest och riskerna vid exponering. Målarna är naturligtvis oroliga, säger Douglas Strömberg.

 

– Jag kräver också att företaget tar reda på vilken sorts asbest det handlar om. Det finns farlig asbest och det finns jättefarlig.

Douglas Strömberg ringde mattläggarfirman eftersom asbest också kan förekomma i limmet till mattorna och de hade koll på läget. Han har även pratat med Byggnads men inte fått någon respons.

Den information som gått ut från fack och arbetsgivarorganisationer till arbetare och företag har fått Stenbergsmåleri att förändra sin strategi gällande jobb som omfattar fönster före 1980.

– De lyfter upp det här på ett annat sätt, säger Douglas Strömberg.

 

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se