Johanna Nordlund utomhus

Johanna Nordlund skadade sig som lärling men hon tvekade inte att fortsätta i målarbranschen.

Den 19 juni 2013 skulle Johanna Nordlund måla vindskivor på ett enplanshus. Målarna hade själva monterat rullställningen de skulle arbeta från.

– Vi har lärt oss hur man bygger ställning upp till nio meter genom vår utbildning, säger Johanna.

Men eftersom det inte var så högt, tyckte målarna inte det behövdes några stödben. Ställningen var heller inte förankrad i fasaden. Underlaget var dessutom instabilt.

Det ledde till att ställningen välte när Johanna arbetade från den. Hon föll 3-4 meter.

Det var vårt eget ansvar att olyckan inträffade. Vi hade inte satt upp rullställningen på rätt sätt.

Johanna Nordlund, målare

– Jag hann inte bli rädd, men jag minns att jag skrek och blundade, berättar hon.

Johanna landade i en häck som dämpade fallet en aning. Till en början kände hon inte så mycket, men efter ett tag kom smärtorna i foten.

Hennes arbetskamrat Josef Klintenberg höll på att måla alldeles i närheten. När han hörde att Johanna skrek, sprang han bort till henne för att se vad som hänt.

Han sa åt henne att ligga kvar och ringde omedelbart efter ambulans.

Vänster fot hade gått ur led så sjukvårdspersonalen gav henne morfin och drog tillbaka foten i rätt läge. De konstaterade även att hon fått en fraktur på höger fot.

Efter operationen fick Johanna fylla i alla papper till försäkringen.

Trots fallolyckan är Johanna Nordlund inte höjdrädd. Men idag tänker hon mer på säkerheten.

Johannas skadade fot

Trots regelbunden träning har Johanna Nordlund idag inte full rörlighet i sin fotled.

Ekonomiskt har jag inte förlorat något på skadan och foten har blivit bättre tack vare sjukgymnastik och träning. Efter ett och ett halvt år kunde jag börja jogga igen, säger Johanna.

I dag är hon 21 år och arbetar fortfarande som lärling. Hon tvekade inte att fortsätta som målare.

– Men jag var osäker på om jag skulle klara av det efter olyckan. Jag har fortfarande inte full rörlighet i foten och det kan ju bli värre när man blir äldre, tillägger hon.

– Det var vårt eget ansvar att olyckan inträffade. Vi hade inte satt upp rullställningen på rätt sätt, erkänner Johanna.

Men enligt lag är det är arbetsgivaren som är huvudansvarig för arbetsmiljön.

Arbetsmiljölagen är tydlig. I kapitel 3 § 2 står det att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

Johanna Nordlund och Josef Klintenberg i jobbkläder
Arbeta aldrig ensam! Johanna Nordlund och Josef Klintenberg är arbetskamrater. Josef ringde ambulansen när olyckan inträffade.

En utgångspunkt ska därvid vara att allt sådant som kan leda till ohälsa eller olycksfall skall ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs.

Johanna Nordlunds arbetsgivare Joakim Kallin hade inte kontrollerat ställningen innan målarna började använda den.

– Vi är en liten firma och jobbar på olika håll. Jag kan inte finnas i närheten hela tiden. Var och en måste ta eget ansvar, säger han.

– Jag har sett till att mina anställda fått gå kurser i säkerhet och vi försöker gå igenom vad vi måste tänka på när vi ska ut till farliga arbetsplatser. Det var tur att det gick bra för Johanna, tillägger han.

Några förbättrade säkerhetsrutiner har företaget inte infört efter händelsen. Arbetsplatsolyckan polisanmäldes, men utredningen lades ned.